© Rootsville.eu

Myhre & Olafsson (Nor)
tiltle: Lanzarote
music: soundscapes
release date: 2019
label: Hubro
info artist: Myhre & Olafsson
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 2019


Jo Berger Myhre en Ólafur Björn Ólafsson's nieuwe album, ‘Lanzarote’, betekent een enorme sprong voorwaarts. Tegen het einde van de relatief bescheiden maar incidentenvolle duur van 32 minuten heeft de luisteraar mogelijk aanzienlijke tijd nodig voor reflectie. Hoe goed de debuutopname ook is, ‘Lanzarote’ gaat veel, veel dieper, met een emotioneel bereik naar de muziek die enorm van invloed is.

Opnieuw opgenomen tussen Reykjavik en Oslo, en volledig onder de knie, zoals 'The Third Script', door Helge Sten bij Audio Virus, bouwt 'Lanzarote' voort op het experimentele, superverzadigde geluid en de korrelige resolutie van het omgevingsgerichte debuut met volledig gevormd maar fragiele oorwormmelodieën gespeeld op piano en contrabas, aangevuld op drie nummers door melancholieke koperfanfares van trompettist Eiríkur Orri Ólafsson met Ingi Garðar Erlendsson op trombone en tuba. Anders doen de twee principals alles zelf, met alle zeven nummers gecrediteerd als "geschreven, uitgevoerd en geproduceerd door Jo Berger Myhre en Ólafur Björn Ólafsson." Myhre omvat contrabas en elektronica/toetsen; Ólafsson, piano/orgel /Moog en drums/percussie.

De sleutel tot wat het emotionele adres van het nieuwe album zou kunnen worden genoemd in vergelijking met zijn voorganger, is gedeeltelijk te vinden in het verhaal achter de compositie, want 'Lanzarote' is een project vol met betekenis waarvan de referenties veel verder reiken dan de formele eigenschappen van de muziek zelf. Misschien wel het belangrijkste element is de schokreactie op de onverwachte dood van de IJslandse componist Jóhann Jóhannsson, met wie Ólafsson vaak had gewerkt, en aan wie het eerste stuk, 'Grain of Sand', postuum is opgedragen.

Een niet-verontschuldigend mooi, hartverscheurend thema dat fungeert als een soort requiem of threnody voor de late componist, het bepaalt de heersende stemming van het album van reflectieve melancholie. "Grain of Sand" is een lied vol verdriet, en werd geschreven slechts enkele dagen na het overlijden van Jóhann Jóhannsson en vonden het alleen maar gepast om het te wijden aan de herinnering aan hem en de impact die zijn muziek op ons had. Lanzarote is ook de laatste plaats waar ik en Jóhann elkaar hebben ontmoet. Ik speelde daar een show met hem in een grot, een paar maanden voor zijn overlijden. Onze laatste ontmoeting was op de luchthaven. Hij ging naar Costa terwijl ik aan boord van mijn vliegtuig ging. We maakten grapjes over wat tijd doorbrengen op het strand de volgende keer

De locatie van Lanzarote als decor voor een cultus gewijd aan het nastreven van het eeuwige leven komt terug in Houllebecq's apocalyptische roman van 2005, ‘De mogelijkheid van een eiland’. “Lanzarote is een utopische plaats”, vervolgt Ólafur Björn Ólafsson. “Het ademt vertrouwdheid en lijkt in eerste instantie niets te eisen, maar als je dieper het eiland ingaat, kom je de vulkanen en de zwarte bergen tegen ... Jo en ik waren allebei naar Lanzarote geweest om daar bij verschillende gelegenheden shows te spelen en we vonden de plek steeds interessanter naarmate we het verder bespraken. ”

tracks:

1. Grain of Sand
2. Atomised / All We’ve Got
3. Both Worlds
4. Mimophant
5. Current
6. Conjure up the Past
7. Grain of Sand (Reprise)

musicians:

Jo Berger Myhre: double bass, electronics, Simmons SDS8, Prophet 6
Ólafur Björn Ólafsson: upright piano, Farfisa organ, Moog, drums & percussion

Tracks #2, #3 and #6 features
Eiríkur Orri Ólafsson – trumpet
Ingi Garðar Garðarsson – trombone, tuba