© Rootsville.eu

Nathan Bell (US)
tiltle: The Right Reverend Crow Sing New American Folk And Blues
music: Folk-Blues
release date: 2019
label:
Need To Know Music
info artist: Nathan Bell

© Rootsville 2019


Nathan Bell neemt wat tijd vrij voor een overtreffende trap van albums met een Family Man-thema, die de Amerikaanse droom begroeten en de rotzooi die het is geworden, verheerlijken. Op deze plaat laat bell duidelijk zien liefde horen voor country blues.

Hij opent met een eerbetoon aan die opvliegende bluesman uit Texas, Lightnin ’Hopkins, het onderwerp van een van Bell's gebruikelijke intermezzo's op het podium. ‘Retread Cadillac (Lightnin ’)’ kopieert Hopkins spookachtige gesproken stijl samen met zijn sluwe briljante lopende bluesgitaar terwijl Bell een verkorte geschiedenis van de carrière van Hopkins biedt.

Een andere bluesman uit Texas, ‘Johnny Winters’, speelt zich af terwijl Bell een magistrale solo-uitvoering aflevert op een reeks vignetten die allemaal eindigen terwijl hij over de snelweg rijdt terwijl Johnny Winter de blues speelt. Er wordt wat grandioze piemont-gitaar gespeeld op het zwierige ‘New Cocaine Blues’ terwijl ‘Rolling Blues’ in de vroege Muddy Waters stijl rondhangt voordat hij helemaal elektrisch ging.

Bell bevindt zich op meer vertrouwd terrein terwijl hij verder gaat naar de folkkant van de “Right Reverend”, de nummers bestempelen hem hier als een waardige opvolger van Guthrie, Van Zandt en Springsteen. ‘Poisonous Snake’ bewoont de vreemde wereld van de slangenbehandeling van de Pinksterbeweging .

‘The Ballad Of Bill Spaceman Lee’ heeft wat Dylan-achtige mondharmonica werk van Bell. Het album wordt afgesloten met een vernieuwde versie van ‘The Big Old American Dream’, oorspronkelijk uitgebracht op “Love and Fear”, die ons eraan herinnert dat Bell een groot verhaal kan schrijven in de grote traditie van schrijvers zoals Guy Clark en het kan laten doordringen met een waar gevoel van nobelheid.

tracks:

  1. Retread Cadillac (Lightnin’)
  2. Johnny Winter
  3. New Cocaine Blues
  4. Rollin Blues
  5. This Bottle Is Mine
  6. Poisonous Snake (Hallelujah)
  7. The Ballad Of Bill Spaceman Lee
  8. The Big Old American Dream