© Rootsville.eu

Oran Etkin’s Timbalooloo (Isr)
tiltle: Finding Friens Far From Home
music: Jazz - WoldMusic
release date: august 30, 2019
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Oran Etkin

© Rootsville 2019


Oran Etkin is een jazz en world music performer die zich wist te verstigen in NYC na het volgen van lessen in ondermeer Boston.Hij speelt altklarinet, basklarinet en tenorsaxofoon en behaalde een Master degree in de "Manhattan School of Music". Voor de opnamen van zijn album "Finding Friends Far from Home: A Journey With Clara Net" reisde hij zowat de wereld af van in Zimbabwe, Turkije, over de Czech Republic naar China.

Deze "Finding Friends Dar From Home" opent met de stem van een jong kind, dat "We Want a Story" zingt. Geleidelijk komen andere stemmen bij elkaar en Etkin introduceert het verhaal van Clara's muzikale reis. De volgende stap is 'Chaye Shukariye', wat 'lieve meid' betekent in de taal van het Roma-volk (meer in het algemeen aangeduid als zigeuners). De band op dit nummer heeft zijn wortels in een project geïnitieerd door Mladi Ladi Jazz Festival, dat Etkin uitnodigde om een nieuwe band te creëren met Roma, Tsjechische en Slowaakse muzikanten en om de geschiedenis van discriminatie van de Roma in Tsjechië te helpen bestrijden. Samen traden ze op voor een publiek van 8.000 fans in het centrum van Praag en brachten ze hun muziek naar afgelegen en achtergestelde Tsjechische gebieden. Het energieke nummer combineert vocalen van Pavlína Matiová ("Princess Pavlina") en Etkin met Roma-accordeon virtuoos Roman Horvath. De vrolijke 'stem' van Clara Net klinkt en reageert op de hoofdmelodie.

Op de andere nummers werken Clara en Oran samen met traditionele artiesten uit Zimbabwe, China, Turkije, Rusland en Japan. Clara ontmoet nieuwe instrumentvrienden zoals de mbira, kopuz, balalaika en shamisen. De instrumenten nemen persoonlijkheden aan en roepen allerlei gevoelens op, van vreugde en humor tot vermoeidheid en verdriet. "Wat we hier doen, is laten zien dat muziek een taal is. Het draait allemaal om het uiten van emotie. Jonge kinderen kunnen zich gemakkelijk identificeren met Clara Net als ze elk instrument ontmoet, en ze willen zich met deze geluiden bezighouden.

Etkin heeft eerder vier albums uitgebracht als leider op het Motema-label, waaronder het gezinsvriendelijke album Wake Up, Clarinet !. Zijn muziek is ook verschenen op verschillende compilaties, waaronder Putumayo's Jazz Playground en de GRAMMY Award-winnende All About Bullies.

tracks:

01 We Want A Story
02 Chaye Shukariye
03 Kariga Mombe
04 Kutapira
05 Mo Li Hua
06 Dandini Dandini
07 Tumbalalaika
08 Sakura