© Rootsville.eu

Rob Heron & The Tea Pad Orchestra (UK)
tiltle: Eta Carinae (EP)
music: western swing - roots
release: october 11, 2019
label: Tea Pad Recordings
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Rob Heron & The Tea Pad Orchestra

© Rootsville 2019


Ondanks dat het nu komkommer tijd zou moeten zijn worden we toch overstelpt met nieuwe releases. Plots verschijnt er ook een nieuwe EP van de Briste formatie "Rob Heron & The Tea Pad Orchestra" met als titel "Eta Carinae". Als onvoorwaardelijke fan van deze formatie hebben ze zo ook meteen een streepje voor ook al verschijnt dit schijfje pas op 11 oktober 2019.

"Rob Heron & The Tea Pad Orchestra" is een Britse 5-mans formatie die de gave bezitten om diverse stijlen als western swing, ragtime, skiffle en nog zoveel meer tot hun eigen North Eastern Swing-stijl komen te mixen. Deze retro sound à la 21ste eeuw is er eentje waar niemand onbewogen kan bij blijven en ook "live" zijn ze een verademing.


photo Rob Heron (2019) © Rootsville

Dit "Tea Pad" verhaal begon zeven jaar geleden toen vier vrienden aan de Universiteit van Newcastle samen muziek begonnen te maken. Zowel in als buiten de UK zijn ze graag geziene gasten op de festivals als Glastonbury en het Cambridge Folk Festival. Deze "Eta Carinae" is de opvolger van "Soul of My City" dat eerder dit jaar verscheen en komt ook na "Something Blue" uit 2016. Daarvoor waren er ook "Money Is not Everything" in 2012 en "Talk About The Weather" in 2014.

Op deze EP vinden we 4 nieuwe originals terug, allen van de hand van Rob Heron. Ergens tussen country en rockabilly opent deze "Eta Carinae" met het swingende "Swinging Like a Brick ", de Tea Pad Orchestra ten voeten uit. Het titelnummer is tekstueel geïnspireerd door een Brian Cox-documentaire over een ster op het zuidelijk halfrond met dezelfde naam. De resterende drie nummers op de release zijn meer in overeenstemming met de vorige releases van de Tea Pad.

Ook het daaropvolgende "Basket Full of Nothing" kunnen we onderbrengen in de categorie "Waestern Swing" met een knipoog naar de "Jazz Manouche" Django Reinhardt. Die ongemoedelijke manier van spelen vinden we zo ook terug op "Black Dog". Als afsluiter krijgen we de titeltrack "Eta Carinae" aangeboden in twee versies. Het album komt uit op 11 oktober en is enkel te verkrijgen als vinyl en in digitale download. "Rob Heron & The Tea Pad Orchestra", vernieuwend en toch ook zo vertrouwd.

Dit is Roots Music Deluxe! met deze vijf sterren aan het firmament.

tracks:

01. Swinging Like a Brick
02. Basket Full of Nothing
03. Black Dog
04. Eta Carinae
05. Eta Corinae (radio edit)

musicians:

Rob Heron: vocals, acoustic guitar
Tom Cronin: mandolin, electric mandolin, harmonica, vocals
Colin Nicholson: accordion, piano, Fender Rhodes, Hammond, vocals
Ted Harbot: double bass, rocket bass , theremin, vocals
Paul Archibald: drums

special guests:

Ben Powling: saxophone on #7
Conrad Bird: vibraslap on #2