© Rootsville.eu

Sugar Blue (US)
tiltle: Colors
music: Blues - Fusion
release date: december 10, 2019
label: Beeble Music
info artist: Sugar Blue
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2019


Het nieuwe album "Colors" van harmonca wizzard Sugar Blue heeft als extra eigenschap dat het op vier continenten werd opgenomen. Voor deze opnamen reisde hij naast Chicago ook nog naar Shanghai, Milaan en Johannesburg. Sugar Blue, dan hebben we het niet enkel over Blues maar is "Fusion" een meer beduidelijker begrip.


Sugar Blue @ The Bordeline (B) © Rootsville (2009)

James Whiting aka Sugar Blue is een award-winning harmonica virtuoos die niet meteen in het bluesvakje kan worden ondergebracht. Hij groeide op in Harlem midden tussen de muzikanten mede door zijn moeder die ook Billie Holiday tot haar vriendenkring mocht rekenen. Zijn eertse contact met de harmonica kwam er door te luisteren naar Bob Dylan en Stevie Wonder maar ook bij jazz namen als Dexter Gordon en Lester Young wist hij de mosterd te halen.

Blue begon zijn carrière als busker en maakte zijn eerste opnames in 1975 met legendarische blues-figuren Brownie McGhee en Roosevelt Sykes. Het jaar daarop droeg hij bij aan opnames van Victoria Spivey en Johnny Shines voordat hij de inzet ophaalde en naar Parijs verhuisde op advies van pionier blues-pianist Memphis Slim. Het is in Frankrijk dat hij een tijdje met de Stones kwam te werken en speelde het harmonica rifje op hun "Miss You".

Hij trok ook enkele jaren op met zijn vriend en mentor Willie Dixon bij de "Chicago Blues All Stars" maar besliste in 1983 om een eigen band op te richten. In 1985 kreeg Sugar Blue een Grammy Award voor het "Live" album dat was opgenomen op het "Montreux Jazz Festival".  


Sugar Blue @ Gevarenwinkel (B) © Rootsville (2007)

Op deze "Colors" vinden we 11 nummers terug waarvan zo goed als allen geschreven zijn door Sugar Blue al dan niet in co-writing met anderen. Enkel de Beatles hit "Day Tripper" is er eentje van het duo Lennon en McCartney.

Opener is het footstompin' "And the devil too" dat enig Bo Diddley ritme in huis heeft. Het daaropvolgende easy listening "Bass Reeves" leunt het dichtst aan bij de blues. Ook al werd het nummer "We’ll be all right" in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg samen met net koor "Afrika Riz" toch kan je dit ook als niet bluesje als een uitermate prachtig nummer bestempelen. Een beetje in de stijl van "Ladysmith Black Mambazo" op Paul Simon's album "Graceland".

Op "Good Old days" reikt Sugar Blue de hand naar de "Delta Blues" waarna hij met "Man Like Me " duidelijk voor fusion kiest. Blues dan op "Dirty Ole Man" waarna hij met "Shanghai Sunset" verzeilde in China. Ook op "Bonnie & Clyde" krijgen we de "Delta" klanken van een resonator te horen waarna hij ingetogen afsluit met "Keep On". Meer kleurlijker kan het niet.

tracks:

01 And the devil too
02 Bass Reeves
03 We’ll be all right feat. Afrika Riz
04 Day Tripper
05 Good Old Days
06 Man Like me
07 Dirty Ole Man
08 Shanghai Sunset feat. Ling Bo
09 Downhill
10 Bonnie & Clyde
11 Keep on