© Rootsville.eu

Troy Roberts (US)
tiltle: Days Like These
music: Jazz
release date: 2019
label: Toy Robot Music
info artist: Troy Roberts
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Troy Roberts stapt naar voren met zijn elfde release als leider op "Days Like These". Een samensmelting van zijn reis als een van de toonaangevende jonge leeuwen, die opduikt in het hedendaagse jazzidioom. Roberts stapt ook naar voren als labeleigenaar met Toy Robot Music, zijn eigen kenmerkende merk dat zal beginnen met zijn eerste aanbod met twee collega-muziektenten, de eerste is luminary organist Joey DeFrancesco. Roberts geniet ervan om vier jaar regelmatig lid te zijn van DeFrancesco's band, hij tourt regelmatig en neemt op met DeFrancesco en verscheen op twee van zijn releases; Project Freedom (2017) en In The Key Of The Universe (2019). Roberts had ook het gewaardeerde plezier om te verschijnen op de iconische Van Morrison-albums, The Prophet Speaks (2018) en You’re Driving Me Crazy (2018).

Ook aansluitend bij Roberts bij dit laatste streven is een van zijn oude medewerkers, drummer Jeff ‘Tain’ Watts. Roberts was ook vijf jaar lid van het Jeff ‘Tain’ Watts Quartet en verscheen op drie van zijn platen; Blue, Vol. 1 (2015), Wattify (2016) en Blue Vol. 2 (2016). Op zijn beurt verscheen Watts op twee albums van Roberts; Secret Rhymes (2015) en Tales & Tones (2017). Roberts maakt opnieuw contact met pianist / organist Emmet Cohen, die op vijf nummers verschijnt, de twee hebben een geweldige kameraadschap in hun spel.

De opener is Albert Hague's "My Girl is Just Enough Woman For Me", die Stanley Turrentine ook bij verschillende gelegenheden heeft opgenomen. Het power orgel trio kanaliseert een diep gevoel van swing op deze. Roberts 'nootkeuzes en harmonische flow zijn klassiek van aard en gevuld met zijn gebruikelijke uitstekende articulatie en frasering. Jerome Kern's 'Why Was I Born' is de volgende. DeFrancesco brengt de melodie binnen met een buitengewoon sierlijke en virtuoze intro en Roberts commando van de balladestijl met prachtige nootkeuzes. 'Trams' is een origineel van Roberts dat een moderne jazzwoordenschat belicht, ingesteld op een ander soort 'jazzgroove' waarvan men aanneemt dat het bedoeld is om de genoemde wijze van openbaar vervoer na te bootsen. MHet trio is interactief, de band en het respect tussen de spelers is prachtig duidelijk. Deze compositie verscheen ook op het door Grammy genomineerde album, Presence van Orrin Evans & The Captain Black Big Band, met Roberts. "The Waltz of Parting Days" is een andere mooie originele compositie opgebouwd rond een charmant melancholische melodie. De volheid, warmte en helderheid van Roberts toon tonen een perfecte mix van de Jazz-traditie met de moderne sonoriteiten van vandaag.

Emmet Cohen neemt de orgelstoel over voor de tweede helft van het album. Dit is een uitstekende keuze van Roberts, die de achterkant van de set een contrasterende textuur en geluid geeft, maar nog steeds overtuigend muzikaal. "Sly Old Dog" is een origineel Roberts-contrafact op basis van de harmonische progressie van Cole Porter's "It's Alright With Me", die de toon zet voor set twee met deze up-tempo ‘brander’. Geleidelijk aan evoluerend naar een wilde ‘burn-out’, verrast de band de luisteraar door het nummer af te sluiten met een klein kerkbezoek uit het niets. Het origineel van Roberts, "Jack the Sipper", verscheen op zijn Nu-Jive Perspective-release, maar deze keer krijgt het een behandeling van achtentwintig en is het opnieuw een bewijs van Roberts 'compositorische vermogens. Roberts keert terug naar de normen en levert een angstaanjagende weergave van de Wayne, Hoffman en Sigler stemmen " Little Man You've Had A Busy Day." Het horen van Roberts spelnormen is zeer de moeite waard, zijn begrip van het genre is duidelijk, maar hij duwt altijd vooruit met zijn eigen unieke stem. Roberts sluit het project af met een up-tempo origineel, "Wizard of Ozroop" misschien een verwijzing naar zijn thuisland Australië? Het spel van het trio is fantastisch, interactief en dynamisch en smeedt fantastische hoeken door harmonische instellingen die zullen verrassen, maar vooral, het gevoel is buitengewoon swingend!

"Days Like This" is een transcendente luisterervaring. Een veelzijdige saxofonist, elk van zijn elf leider releases weerspiegelen de vele talenten die Roberts bezit als reedman en componist. Op Days Like These onthult Roberts een ‘tip van de hoed’ aan enkele van zijn helden, waaronder Stanley Turrentine, Johnny Griffin en Eddie Harris. Het programma bestaat uit drie relatief obscure standaarden en vijf originelen van Roberts, waardoor het album een textuurevenwicht heeft. Dit album, opgenomen in Tedesco-studio's, werd op één dag opgenomen, wat bijdroeg aan de spontaniteit en het organische karakter van elk nummer.

tracks:

01 My Girl Is Just Enough Woman For Me
02 Why Was I Born
03 Trams
04 THe Waltz Of Parting Days
05 Sly Old Dog
06 Jack The Sipper
07 Little Man You've Had A Busy Day
08 Wizard of Ozroop

musicians:

Troy Roberts: tenor saxophone
Joey DeFrancesco: organ (1-3)
Emmet Cohen: organ (4-8)
Jeff ‘Tain’ Watts: drums