© Rootsville.eu

Artois (B)
Jazz
Jazztival Aarschot (Het Gasthuis)(19-01-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Het Gasth
uis
info band: Artois

© Rootsville 2019


Op zaterdag 19 januari spitsen we ons toe op een dagje Jazz. Plaats van het gebeuren is Aarschot waar gedurende een paar dagen het event "Jazztival" doorgaat. De organisatie ligt bij cultuurhuis "Het Gasthuis" en bestrijkt in zijn geheel 4 dagen. Woensdag werd de aftrap gegeven met "Pakman" en op was in de theaterzaal "De Beren Gieren" te gast. Op deze zaterdag staan drie formaties op de affiche waarvan we er twee hebben geselecteerd om bij te wonen, met name "Artois" en "Moon Express". Zondag 20 januari wordt er afgesloten met Jos Moons Little Big Band.

Voor "Artois" trekken we na de afternoon tea richting de "Gasthuisschuur". Hier is de start van dit drieluik op zaterdag weggelegd voor het jazzkwartet van Els Artois. Els is helemaal geen onbekende in de Belgische muziekscène. Met haar bands, de rockband "Dear Liza" en het Jazz Quartet "Someone Els" spitste ze zich toe door het brengen van populaire covers. Jazz loopt al sinds haar 18de als een rode draad doorheen haar leven. Door haar deelname in "The Voice" kwam ze ook in het jazz genre in de spotlights te staan en werkte ze zo bij het "Radio 2" swing project met Freddy Sunder en als vocaliste bij bigband "Jazzisfaction". In 2016 won zij de prijs voor beste solist in de topklasse op de International Big Band Competition in Amsterdam. Met "Artois" legt ze zich helemaal toe op het jazz repertoire en laat ze zich omringen met enkele klinkende namen uit de Belgische jazzscene. Op keyboards hebben we de muzikale duizendpoot Bram Weijters, op contrabas Chris Mentens en tenslotte op de drums Herman Pardon. Ladies and gents we give you "Artois".

Al vanaf het eerste nummer met "The Thrill is Gone" voelen we hier in een volle "Gasthuisschuur" dat we een vooravond met heerlijke standards te

gemoet gaan. Een stem van een nachtegaal die met haar aangename en bijzonder jazzy volle klankkleur iedereen aan haar lippen weet te kluisteren. Een optreden waarop namen als een Chet Baker met zijn "Let's Get Lost" niet mag ontbreken. Na "I'm In The Mood For Love" uit 1935 zit iedereen hier in de juiste mood en kan je een speld horen vallen.

Tijd ook om enkele op nummers een jazzy jasje aan te meten en met Simply Red's "Holding Back The Years" kan dit enkel nog verbeterd worden indien Mick Hucknall het in duet zou kunnen brengen samen met Els. Ook "Each and Every One" van Everything But The Girl krijgt hier vandaag een arrangement waardoor het nummer een jazz standard waardig is. De adepten van deze "Artois" weten al lang dat de muziekleraar van Els hier mee op het podium staat in de persoon van Chris Menten. Helaas is haar docent Portugees niet aanwezig, anders kon die mee van haar feilloos Portugees genieten op een stukje Bossa Nova. Tijd ook om ieder radertje van deze "Artois" in de spotlights te zetten. Foi bem cantado...

Vandaag hier ook "Moanin'", ditmaal vertolkt door Els & The Jazz Messengers en heerlijk om van te genieten. We zouden kunnen spreken van een enchanted evening en dit ondanks het nog maar het begin van de avond was. Betoverend was het des te meer maar helaas ook met een swingende outro het einde van dit concert. Iedereen heeft er lak aan dat de wizzard aan de black & white keys nog ergens anders aan de bak moet. Een obligate bisser met "Since I Fell For You" van Buddy Johnson is dan toch het allerlaatste wapenfeit. "Artois" we hebben genoten!