© Rootsville.eu

Boogie Beasts (B)
Blue Monday - CD "Deep" presentation
Blauwe Kater Leuven (28-01-2019)

reporter & photo credits: Rootsville


info club: Blauwe Kater
info band: Boogie Beasts

© Rootsville 2019


Na het weekend volgt er een onvermijdelijke "Blue Monday" in de "Blauwe Kater" op de Vismarkt te Leuven. Vanavond op de affiche de CD voorstelling van "Deep" het nieuwste album van de "Boogie Beasts". Niet dat we het als een verplichting aanzien maar ons obligate bezoekje aan Steffie, Bas en Gert is zowat een verslaving aan het worden. Toch zien we dit bezoekje nu eens niet meteen zitten want diegene die aan enige vorm van claustrofobie lijden kunnen bij een optreden van dit huisorkest van deze club er beter weg blijven. Gelukkig is een anders vaste stek aan de toog vanavond een vrije plaats want Jan de Beast moet zijn vaste vierkante 50cm aldaar vanavond inruilen voor een stek op het podium. Dit naast zijn kompanen en andere Beasts Mathias Dalle, Fabian Bennardo en Gert Servaes. So without further ADO we give you the "Boogie Beasts"...

Geen NOLA, geen funk en zeker geen country of Delta blues vanavond maar zinderende door merg en been snijdende boogie in de geest van een R.L. Burnside maar dan in een 21th century jasje gestoken. Geen "Mississippi" maar de "Dijle" dus. Bij de officiële releases van hun album in respectievelijk de "MOD" in Hasselt en "La Zone" te Luik werden we nog getrakteerd op een support act maar vanavond eisen de "Boogie Beasts" het podium enkel voor zichzelf op. Ze brengen "blues" die veel ruimer moet worden geïnterpreteerd en in het hokje van "NU-Blues" kan worden gecategoriseerd. Net als onze noorderburen trots zijn op "My Baby" zijn wij apetrots op onze "Boogie Beasts" en hun moderne versie van de "North Mississippi Blues". Tegen de aanvang van het concert is iedere vierkante centimeter hier ingenomen in de Kater en wordt in- en uitademen al een probleem. Heel wat bekende gezichten ook zoals die van "Elckerlyck Live" en zelfs wij hadden de chicken's accountant (Gevarenwinkel) in ons midden, of was het voor de vrouwelijke studenten dat hij was meegekomen? Ook enkele collega muzikanten die de "Boogie Beast" kwamen ondersteunen zoals string bender Bart en zijn frontvrouw Katrien Van Proeyen van "Shotgun Sally" en de OMB "DC Snakebuster". Time to boogie en voor Gert Servaes ook tijd om het stof van zijn cymbalen gaan af te kloppen ;-)

Vanavond dus een bloemlezing uit hun al zo vertrouwde repertoire met als rode draad de nummers uit hun nieuwe album "Deep". Met nummers als opener "Shake'Em" en Coming Home To You" krijgen we nog werk uit hun vorige "Come and Get Me" en zit de sfeer er meteen goed in bij onze toekomstige wereld verbeteraars, althans diegene die niet in de politiek zullen stappen. Met "Mad" en "Long Gone" steken ze met deze nummers uit "Deep" meteen het vuur aan de lont en zien we met enige doodsverachting de studenten op ons afkomen alsof het een zombie movie betreft.

Mijn compadre en ikzelf kunnen het nog steeds niet vatten dat sommige club eigenaars steen en been klagen over blues concerten en het daarentegen hier in de "Blauwe Kater" steeds weer volle bak is. Zondagvoormiddag waren we zelfs uitgenodigd in het "Junglinshaus" te Eupen en ook daar konden we tijdens een optreden van de Nederlandse West Coast band "Detonics" onze ogen niet geloven. Nog geen middag en iedereen ging net als hier totaal uit de bol. Misschien moeten de club eigenaars eens ruimer gaan denken en niet altijd weer uit diezelfde vijver willen vissen. There's plenty of fish in the sea, you know!

Back to the boogie, met de uit het album eerder getrokken singles "Mad" en "Emotion". Met het coverke "Helter Skelter" van de "Fab Four" lijkt het erop of iedereen hier kort bij een Delirium komt aan te zitten. Het derde nummer dat simultaan met het uitbrengen van het album werd gepromoot is het magistraal mooie "Gonna Be Your Man" en het lijkt er wel op of Serge Gainsbourg zijn rustplaats op Montparnasse vanavond inruilde voor een plaatsje in de "Blauwe Kater". Klasse Mathias, gewoon klasse! De hypnotische gitaar rifjes van Jan en Matthias werken verslavend op je in en de harmonica grooves van "Lord Benardo" hebben iets van een voodoo working...

Om niet versmacht te willen worden verhuisden wij toen als wijze grootvaders richting de gevaarlijkste plek van Herselt, way down south! We zitten nog steeds in januari en dit is al onze derde recensie van deze "Boogie Beasts" en of ze het waard zijn! Hei'jem D;-)

Next "Blue Monday", op maandag 4 februari met de blues van fingerpickin' Cisco Herzaft (F).