© Rootsville.eu

Dana Gillespie & The London Bluesband (UK)
Blues
Move2Blues Hasselt (MOD)(14-02-2019)

reporter & photo credits: Vanessa & Rudy
(VaRidesign)

info club: Move2Blues
info artist: Dana Gillespie

© Rootsville 2019


“Blues moet door een ouder persoon gezongen worden, iemand die zijn ervaringen en emoties in de blues kan brengen”. Met deze uitspraak gaf Dana Gillespie vele jaren geleden te kennen dat ze nog niet klaar was om blues te zingen.

Nu, 45 jaar later en meer dan 60 albums rijker kan men op zijn minst stellen dat Dana meer dan genoeg ervaring heeft om volgens deze normen een uitmuntende blues zangeres te zijn. Dana’s eerste blues ontdekking was al in 1962, op een Amerikaans Folk en Blues Festival. Blues was in de UK in die tijd niet zo’n evidentie muziek keuze, maar toch vond Dana haar inspiratie in de “Down to earth” en eerlijke blues van Bessie Smith.

Haar carrière begon ze met een folk plaat in 1964, naar eigen zeggen maakte ze folk muziek omdat ze het geld niet had om een echte band op te richten en haar muzikale niche nog niet gevonden had. Onder leiding van haar goede vriend Bob Dylan kwam ‘Weren’t Born A Man ‘ onder het RCA label op de markt waarop er enkele door David Bowie geproduceerde nummers op stonden. Langzaam verdween Dana’s muziek carrière naar de achtergrond en ging ze het witte doek opzoeken. ‘Jezus Christ Superstar’ en ‘The Hound Of The Bakervilles’ zijn maar enkele namen van producties waarin zij geschitterd heeft.

Samen met het uitkomen van haar tweede album onder het RCA label, ‘Ain’t Gonna Play No Second Fiddle’ gaat Dana een intensieve tournee in ‘the USA’ aan die maar liefst 2 jaar zal duren. Tijdens deze tour leert ze ook nog eens het vak van radio maken. Ze host een radio blues show in New York en breidt zo haar kennis en liefde voor de blues verder uit. Terug in Europa zal ze nog 11 jaar een blues radio programma leiden onder de naam ‘Globe Trotting With Gillespie’.

In de jaren ’80 gaat Dana terug op blues tournee door Europa. “Ik leefde, sliep en ademde blues, want dat was alles wat we deden en het was een geweldige ervaring”. Naast de blues liet ze zich ook graag beïnvloeden door Indische en Arabische muzikale en ook dit leverde 3 albums op en een nummer 1 hit in Europa! Maar de Blues kruipt waar het niet stromen kan en dit geldt ook voor een blues diva als Dana Gillespie. Met maar liefst meer dan 50 albums en verschillende awards op haar naam reist deze blues legende de wereld rond als echte blues ambassadrice.

Ondanks de voetbalmatch van Genk en Valentijn avond mocht de MOD op een volle zaal rekenen, maar dat is dan ook niet moeilijk met zo’n naam op de affiche. ‘Big Boy’ mocht als opener de avond inzetten. En dat Dana zich graag laat omringen door topmuzikanten is ook deze avond weer gebleken Naast haar heerlijke blues stem worden we verwend door de muzikale kunsten van de band. De knappe gitaar solo’s van Jake Zaitz tijdens ‘24/7’ of liever een ‘Too Blue To Boogie’ met de snelle keyboard vingers van Dino Baptiste voeg hieraan een zwoele sax toe en je krijgt een groep geweldige muzikanten die deze avond compleet maakt. Maar Dana is niet zomaar te overtreffen, ook deze avond doet ze eer aan Bessie Smith en gaat ze back to the roots met het iets wat depri, maar o zo mooie ‘St. Louis Blues’, een nummer dat de ingetogenheid van de MOD Club ten volste tot zijn recht laat komen.  Even pauze en dan weer verder met ‘Big Daddy Blues’ of een ‘Come On’ boogiewoogie. Aan het eind van de avond mocht ‘I Want You To Be My Baby’ als bis-nummer de hele zaal aan het zingen (lees, roepen…) krijgen.

Ook nu hadden de afwezigen weer ongelijk en hebben ze een mooie kans gemist om deze blues legende te zien, horen en ervan te genieten.