© Rootsville.eu

Lazy Louis (B)
Blue Monday
Blauwe Kater Leuven (18-02-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Blauwe Kater
info band: Lazy Louis

© Rootsville 2019


Maandag en dus tijd voor onze vaste afspraak in de "Blauwe Kater" te Leuven. Je kan met zekerheid stellen dat Patrick Louis samen met zijn kompaan Tom Lehnert bij de certitudes behoren die hier jaarlijks minstens één keer hun opwachting maken in deze iconische club. Vanavond wordt de kroeg dus weer ondergedompeld in een roes van North Mississippi Blues 'n Boogie en kunnen we stellen dat de geest van R.L. Burnside hier in de "Kater" zal ronddwalen. "Boogie Beast" Jan is dan weer in levende lijve aanwezig.

De BLUES is ontstaan rond het einde van de 19de eeuw en zal met grote zekerheid trends als Hip Hop, ragga, rap, R&B en nog zoveel meer overleven want "de" blues is en blijft hip en dat kan je ook opmerken hier in deze kroeg. Overig ligt de oorsprong van deze muziek bij de field hollers tijdens de slaven periode waardoor deze melancholische muziek dan ook blues werd genoemd. Zelfs "Jazz" kende zijn oorsprong bij de blues, de bakermat van de moderne muziek. Tot zover de les en dan gaan we nu verder met het in praktijk zetten van deze instrumentale improvisaties door Patrick Louis en Tom Lehnert aka "Lazy Louis".

De opbouw naar de climax van de avond gebeurde deze keer in een meer dan laid back sfeertje, maar dat kon uiteraard de pret niet drukken want "ons" Stephie manifisteert zich haast onmiddellijk op de eerste rij. De rauwe indringende "North Mississippi Blues" was aanwezig maar de opzwepende boogie, daar was het nog even op wachten. Notre Wallon sympha weet als geen ander hoe hij een set moet opbouwen en halverwege krijgen we dan een eerste indicatie met het howlin' "Don't You Mind Grinnin' In Your Face". Dit rauwe bluesje van Delta en slide muzikant Son House is onherroepelijk een zekerheid bij "Lazy Louis "en brengt nog steeds de nodige shivers in je naar boven. Onder de noemer "Psychedelic Trance Blues" krijgen we ook nog enkel instrumentale originals alvorens naar het algemeen bekendere oeuvre wordt overgeschakeld.

De studenten die bevinden zich al een tijdje in trance, de één al wat meer dan de andere, dit door nummers als "Preaching Blues" en "Goin' Away Baby". Uiteraard kan en mag R.L. Burnside of een "Keep Your Hands Off Her" van Junior Kimbrough niet worden vergeten. Ook tijd voor een hoofdstuk country blues met werk van "Mississippi Fred McDowell " en zo hebben we weer een lesje "Music Legacy" achter de kiezen. Niemand naar huis zonder de boogie "Poor Black Mattie"...of toch?

De navelstreng met mijn blues bro' moet ik voor een weekje doorknippen want hij gaat op zoek naar de blues en roots in Kroatië van Tomislav Goluban (album report). Iemand die we zeker en vast ook zullen terugzien tijdens de European Blues Challenge op de Azoren, en je weet maar nooit voor wat een weekje Kroatië goed is...maar toch oppassen hé...Čuvajte se previše Rakija ;-)