© Rootsville.eu

Arne Mollen Group (B)
Jazz
Jazz Café @ Den Egger Scherpenheuvel (26-02-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Jazz Café @ Den Egger
info band:

© Rootsville 2019


Vanavond kiezen ze bij het "Jazz Café Den Egger" resoluut voor eigen volk met als frontman Arne Mollen uit Scherpenheuvel. Samen met enkele zielsgenoten van het "Lemmens Instituut" te Leuven wist Arne een band op touw te zetten. Naar de vaste gewoonte in het jazz milieu komt de naam van de band nog al eens te veranderen van "Quartet" naar het meer modernere "Group". Misschien heeft het ook te maken met de bezetting.

Nu dus als "Arne Mollen Group" en omdat ze voor ondergetekende nog relatief onbekend zijn wekte dit dus mijn interesse. Met een klein hartje trok ik naar de Foyer van "Den Egger". Het klein hartje heeft te maken omdat het nog youngsters zijn en ooit had ik samen met jazzman met Jos Knaepen een discussie met enkele van die jonge jazzmuzikanten waarom het überhaupt altijd zo moeilijk en niet toegankelijk moet zijn wanneer ze afstuderen aan de academie. Aangekomen in dit Jazz café blijkt dat de belichting nog steeds een pijnpunt is op deze locatie.

Met deze "Arne Mollen Group" is het totaal andere koek. Met op gitaar Arne Mollen zelf brengen ze een set van "Cool Jazz" waarbij het thema toegankelijkheid de deur wagenwijd openzet. Aan zijn zijde staan alt-saxofonist Jaron Wittervrongel en als ritme sectie bestaat deze "group" uit Emanuel Van Mieghem aan de contra-bass en Joannes Van Duffel aan de drums.

Hun set bestond uit een fijn afgemeten mix van eigen composities met standards. Tijdens zijn studies liet Arne zich inspireren door Kenny Wheeler (1930-2014) waarvan hij ook enkele stukken brengt. Ook Arne's eigen composities zijn zonder meer de moeite waard om te beluisteren en plaatsen zo deze youngsters al op een meer dan behoorlijk neveau. Meestal ballades vanvond zoals ook "In A Sentimental Mood" van Duke Ellington en het is in deze mood dat de ganse avond zal verlopen. Knap en dat vond ook saxman Peter Vandendriessche.