© Rootsville.eu

Rockabilly Night #6
Roots
CC Palethe Overpelt (08-03-2019)

reporter & photo credits: Nicolien


info club: CC Palethe
info artist: Slap'n Quiff & The Uncles (B) - The Hi-Ballin' Daddies (Mex) - Jake Calypso and His Red Hot (F)

© Rootsville 2019


Een jaarlijks terugkerend event hier in CC Palethe is zonder meer deze "Rockabilly Night", en dit reeds voor de zesde keer. Artistiek directeur Tom Coppers weet door zijn veelzijdige kennis telkens weer de aandacht te trekken voor zijn Palethe" is het nu met film, humor of live muziek. ook dit jaar weet hij ons te verrassen met een bijzonder internationaal getinte affiche. Opener zijn de Belgische thuis spelers "Slap'n Quiff & The Uncles", met "The Hi-Ballin' Daddies" krijgen we zelfs rock 'n roll uit Mexico over de vloer en afsluiter zijn Jake calypso & His Red Hot" uit Frankrijk. Voor de presentatie van de avond werd er een beroep gedaan op Rockin' PC.

De spits eraf bijten doen ze dus met de locale rock 'n roll band Slap'n Quiff & The Uncles. Het was zelfs op deze "Rockabilly Night" met toen als headliners "The Paladins" dat Mike Matheve, toen met "2,3,Go", en Yves Teuwes en Bob Driesen van "The Humtails" plannen begonnen te smeden om deze "Slap'n Quiff & The Uncles" te gaan oprichten (concert report). Het was trouwens op hun allereerste optreden als deze band dat we met Rootsville ook present tekenden vorig jaar in café Ambiorix hier in Overpelt (album report).

"Surf Rider" is hun opener en daarmee steekt Mike de spreekwoordelijke vlam in de pijp. "Sweet Sweet deze performance en bij het horen van Ray Sharpe's "Linda Lu" en "Coming Home" zit iedereen hier in de juiste mood. "Summerwine", "This Must Be The Bottom" zijn allemaal nummers die er gemoedelijk ingaan bij de aanwezigen, en dat kunnen "Slap'n Quiff & The Uncles" all night long volhouden. Helaas zit met "Sam's Boogie" en "Dead End Track" het eerste gedeelt evan deze nostalgische fifties en sixties er al op. Knappe prestatie met hun 'Tarantino Flavoured Rockabilly'.

Als tweede rock 'n roll act krijgen we de uit Mexico overgevlogen The Hi-Ballin' Daddies. Een formatie die pure rock 'n roll brengen zoals het hoort. Deze 4 Mexicaanse James Dean's zijn al een tijdje in het land en zullen de meesten al wel hebben gezien. Niet getreurd want hun muziek is zo puur dat je er nooit genoeg kan van krijgen. Deze "Daddies" luisteren naar de namen Rockie (gitaar), Johnny (upright bass), Javi (drums), en Armando (piano).

Ook met deze Mexicaantjes krijgen we het betere rock 'n roll werk te horen en nemen ook zij ons mee naar de periode van "Happy Days". Zeker de "Hucklebuck" bij aanvang van hun set laat ons dromen van de zonnige dagen destijds, alleen de Fonz ontbreekt nog. Nummers als "Mantequilla" en Tigre" zijn uiteraard Spaans getinte rock 'n roll. Met "Fiesta" krijgen we solo's waarbij ieder lid van deze Daddies in de spotlights komt te staan zoals de acrobatische bassist Johnny. Hun "Barbie Q" stond in Mexico zelfs een tijdje op '1'. Een fiesta was het en hoe kan je dit beter afsluiten dan met "La Bamba" en een meezingende Palethe...

Afsluiter van deze zesde Rockabilly Night hier in de "Palethe" is Jake Calypso and His Red Hot en hij is in Frankrijk één van de toppers wanneer het roots muziek betreft. Jake Calypso is ook van alle markten thuis en zo stond hij in 2017 aan de zijde van Archie Lee Hooker voor een onwaarschijnlijk straffe akoestische set op het "Bay-Car Blues Festival" in Grand-Synthe (F) (concert report). Uiteraard kennen alle rockabilly en rock 'n roll fanaten hem als een onvervalste rocker, en was in die hoedanigheid ook reeds een graag geziene gast op "Rockin' Around Turnhout".

Deze "Jack Calypso" is een gans ander soort rockabilly en verdeelt deze zaal een beetje in twee. Nummers als "Save Your Soul", "Downtown Memphis" en "Call Me Baby" vielen dan weer in ieders smaak en ging de zaal nog eens total loss voor deze Rockabilly Night Number N...Six. Oh papa boom en gedaan.