© Rootsville.eu

The Ragtime Rumours (NL)
Rag 'n Roll
De Floeren Aap Mechelen (15-03-2019)

reporter & photo credits: Rootsville


info club: De Floeren Aap
artist: The Ragtime Rumours

© Rootsville 2019


Tijd voor wat "rag 'n roll" in 't putteke van Mechelen en meer bepaald in "De Floeren Aap". Gelukkig is de afwatering hier achter de "Sint Romboutskathedraal" hier nog ol' school ander zou het door de stortregens wel even problematisch kunnen gaan worden. Ook ol' school is de muziek waarmee de Nederlandse rag 'n roll band ons zal mee verrassen. "The Ragtime Rumours" brengen een mix van ragtime, gypsy, blues 'n roots en bestaan uit Tom Janssen (zang en gitaar), Thimo Gijezen (gitaar, piano), Sjaak Korsten (drums) en Niki van der Schuren (bas, sax en dwarsfluit).

In 2017 kwamen deze "The Ragtime Rumours" de "Dutch Blues Challenge" te winnen en konden zo hun land vertegenwoordigen in 2018 op de "Europese Blues Challenge" in het Noorse Hell. Hun trein blijk ook toen zelfs niet te stoppen en ze raasden door de wedstrijd om pas stil te staan als uiteindelijke laureaat op de "EBC" in 2018. Meteen kregen ze ook een Internationale carrière te grabbel en speelden zo op diverse festivals en in heel wat clubs in Nederland en de rest van Europa. "Blues Peer", "Moulin Blues" en "Swing Wespelaar" werden naast ook enkele andere fests zomaar aangevinkt in hetzelfde jaar.

Hun stoomtrein werd een schnellzug toen ze in 2015 de "BRUL contest" op hun naam kwamen te schrijven. "BRUL" staat voor Blues en Rootsmuziek Uit Limburg en de stichting stelt zich tot doel blues- en rootsmuziek in en uit Limburg te promoten door het geven van airplay in de radioprogramma's die zijn aangesloten bij de Stichting BRUL. Een gevolg ook als laureaat in 2015 was dat ze in 2016 de 20st editie van de "Southern Bluesnight" in Heerlen mochten openen. Daarna kwam Niki van der Schuren bassist Huub Steegmans te vervangen en was er zo een nieuwe "Chauffeur Blues" in de band. In 2016 kwamen ze ook op het "KTBA' festival hun debuut EP "Ain't Nobody" (album report) voor te stellen. Ze leken op een rollercoaster van emoties te belanden met als voorlopig hoogtepunt het uitbrengen van hun album "Rag 'n Roll" (album report) in 2018 bij het gerenommeerde RUF Records. We zagen ze nog pas eerder deze maand op de "Hageland Blues & Roots Night" en dus vanavond in Ad's zijn etablissement, "De Floeren Aap" en zijn we benieuwd welke aap ze nu vanavond uit de mouw gaan schudden.

Uiteraard is het "Ragtime Rumours" meteen de kennismaking hier voor de aanwezigen en kunnen ze zich zo laten meedrijven om hun aanstekelijke Ragtime. Geen al teveel elektronische toestanden maar akoestische instrumenten als de holly body gitaar van Thimo Gijezen even niet meegerekend. Muziek war je onbezorgd kunt op dansen waarbij je terug in de tijd kan worden geteleporteerd met nummers als "King of Swing" en dan hebben we het hier niet over Benny Goodman maar over het "Junglebook"...when you feel your bones a shakin!

Op "Mister Coqburn" wilden ze eerst een pieptoon het nummer doen storen maar de Maneblussers zijn hier wel meer gewoon. De folksong "The Wayfaring Stranger" mag dan reeds stokoud zijn maar blijft zonder meer een heerlijk nummer om te beluisteren, ook in de versie van deze "The Ragtime Rumours". You better some inside for "The Coming Tide" werd in 2012 uitgebracht door Luke Winslow King en behoort sindsdien tot mijn favorieten, zo ook in deze swingende versie van "The Ragtime Rumours". Met "Chauffeur Blues" bevinden we ons in de wereld van bluessinger Memphis Minnie en na "Ella Speed" is er koffie..."D-E" koffie :-).

Ook tijdens deel 2 van dit concert diepen ze verder in het arsenaal van covers maar ook eigen originals komen weer aan bod. Een cover die hier best gesmaakt walt is "16 Tons" van Tennessee Ernie Ford maar wij Belgskes denken dan uiteraard ook aan Louis Neefs. Met "Way Too Smart" diepen ze dan uit hun eigen arsenaal een onvervalst stukje Western Swing op en met "Chocolate Jesus" zitten ze dan bij de beste songwriter ever, Mr. Tom Waits. Still also some cocaine blues before I go ;-)