© Rootsville.eu

Johnny Cash: The Man and His Music
Roots
CC Palethe (16-03-2019)

reporter & photo credits: Vanessa & Rudy
(VaRidesign)

info club: CC Palethe


© Rootsville 2019


Als je een kijkje gaat nemen naar de concerts op de website van Ride This Train zal je meteen opvallen dat het heel snel gaat met de tickets voor hun show “Johnny Cash: the man and the music”. Er zijn zelf al verschillende data uitverkocht. Zo heeft ook CC Palethe deze avond een uitverkochte zaal!  Als derde in een rij van maar liefst 15 shows staat er in de Palethe weer een topper op het podium.

De zeskoppig band Ride This Train geldt als de beste Johnny Cash-coverband van België en omstreken. Zij laten zich deze avond bijstaan door acteur Dominique Van Malder (Radio Gaga, Studio Orka). Samen brengen ze de grootste hits van de legendarische Johnny Cash doorweven met zijn levensverhaal. Want wat is er beter dan één grote hit van Johnny Cash? Jawel, een hele avond vol hits. Van ‘I Walk The Line’ tot ‘Hurt’ met daar tussen een overvloed aan titels om nooit meer te vergeten.

Ride This Train staat al jaren bekend voor zijn grote bewondering van Johnny Cash. Deze zes straffe muziekanten, Koen D’Haene (vocals), Els Meurisse (vocals), Piet Clarysse (lead guitar/slide guitar), Wouter Droesbeke (rhythm guitar/harmonica), Luc Byttebier (bass guitar) en Dick Vanhoegaerden (drums/percussion) krijgen dan ook niet voor niks de titel “the most genuine tribute to The Man In Black”.

Om Johnny Cash nog meer tot leven te laten komen hebben ze de hulp van Dominique Van Malder ingeroepen. Dominique speelt de figuur Frankie die denk als Johnny Cash, nee, hij IS Johnny Cash. Hij gaat door het levensverhaal van Johnny Cash van zijn geboorte tot hij sterft. Als de spiegeling van Johnny leidt hij ons door de hoogtepunten of staat stil bij de tragische passages uit een gekweld bestaan. Van grote hits tot diepe ellende, van innig verdriet tot zijn grote liefde June.

Ook de nummer keuze volgt deze tijdslijn, zo krijg je een beeld hoe de onderwerpen van zijn nummers de ups en downs in zijn leven volgen. Zijn fascinatie voor treinen laat hij horen in zijn verschillende nummers over treinen. Of zijn live album ‘At Folsom Prison’ waarbij hij de gevangen een hart onder de riem wil steken, zelf heeft hij de binnenkant van de politie cel ook meerdere keren gezien. Zijn tweede vrouw June Carter komt natuurlijk uitvoerig aan bod en wordt vertolkt door Els Meurisse. Samen met Koen D’Haene, die op een schitterende manier de nummers van Johnny brengt, vormen ze het ideale duet om dit legendarische koppel te vertolken. Het verhaal gaat niet allen over kommer en kwel, enkele grappige anekdotes brengen een lach in dit verhaal zoals het gebruik van ‘The Ring Of Fire’ in een reclamespot voor aambeien zalf. Dominique slaagde er, met veel overgave, in om de verschillende gemoed toestanden en karaktertrekken van Johnny op het podium te brengen. Van agressief naar depressief, van verliefd naar ontroerd. Om te eindigen met een zieke Johnny Cash die zijn vrouw June erg mist en met het laatste nummer dat hij opgenomen heeft ‘Hurt’ komt er een einde aan deze indrukwekkende show.

Om het leven van Johnny Cash te brengen heb je eigenlijk meer nodig dan één avond, maar met deze geslaagde mix van muziek en theater komen ze al heel ver. Of het nu het levensverhaal van Johnny Cash is aangevuld met zijn nummers of zijn nummers aangevuld met zijn levensverhaal, laat ik in het midden. Dit zal voor iedereen anders zijn. Als je hier een antwoord op wilt raad ik je aan om zelf eens te gaan kijken.