© Rootsville.eu

Tom Holland & The Shuffle Kings (US)
Blues
The Maple Ertvelde (15-04-2019)

reporter & photo credits: Marcel


info club: The Maple (Ivan Bonne)
info artist: Tom Holland

© Rootsville 2019


Begin van een nieuwe week en meteen een leuk optreden in onze agenda. Niet richting het Gentse, maar deze keer bij onze vrienden van Ertvelde in The Maple. Normaal stond eerst Shawn Holt geprogrammeerd maar diens tournée werd blijkbaar afgelast en door programmator Ivan deskundig vervangen door Tom Holland & The Shuffle Kings. Ook niet slecht mijn gedacht.

Tom Holland & the Shuffle Kings , afkomstig uit de Windy City Chicago, spelen nu al meer dan 18 jaar over de hele wereld! Tom speelt nu al meer dan 14 jaar professioneel en speelde ooit in de band van John Primer, Hubert Sumlin en Eddy “The Chief” Clearwater om er slechts enkelen te noemen. We konden hem trouwens al aan het werk zien met Shawn Holt en op het Bay Car Blues Festival met Chicago Wind met onder andere Deitra Farr en Matthew Skoller.

Ze spelen een gepassioneerde blues geïnspireerd door grote figuren als Muddy Waters, Earl Hooker, Eddie Taylor, Luther Tucker, John Primer en Robert Jr. Lockwood. Het betere werk dus. Tom wordt bijgestaan door zijn Shuffle Kings, die voor dit optreden bestaan uit Abdel Bebop aan de staande bas en Denis Agenet op drums.

Er was niet zoveel volk afgezakt naar Etvelde deze keer, en dat was jammer, want de afwezigen misten hier een optreden op duimen en vingers van af te likken. Misschien heeft dat ermee te maken dat Tom niet de supergekende bluesheroe is. Niet getreurd want wij waren er bij om te zien hoe Tom Holland de aanwezigen wist in te palmen met zijn energieke Chicago blues.

Energiek is dan nog zacht uitgedrukt want ik denk dat we over de hele avond slechts een drietal slowblues hebben gepresenteerd gekregen. Wel wat werk uit zijn laatste cd “ The Lost Sessions”, zoals ‘Matchbox Blues’, ‘Don’t Know Why I Love You’of ‘Worry & Wonder’. Ook plaats voor wat ouder werk zoals de titeltrack van zijn, in 2013 uitgebracht album, ‘No Fluff, Just The Stuff’. Het drietal bewijst dat ze op zichzelf power genoeg hebben om de shuffles en de mooi, uitgebalanceerde solo’s de zaal in te sturen. Op het einde van de eerste set mocht Abdel dan nog een stomende solo uit zijn mouw schudden, geheel onverwacht, maar het was om “U” tegen te zeggen.

Na de obligate pauze, ging Tom op zijn élan verder, en beleef hij het hoge niveau van de eerste set aanhouden. We kregen nog dingen te horen als ‘Waiting On The Other Shoe To Drop’, ‘Long Road To Tommorow’, ‘More Things Change’ of ‘It Takes Time’’. Voowaar een fijne gig, maar zoals aan alle leuke dingen kwam hier ook een einde aan. Kleine toegift voor het dankbare publiek en dan tijd om huiswaarts te keren.

Het was er wel boenk op en we maken ons klaar voor het volgend concert in The Maple want op 01 juli krijgen ze daar "Dee Dee Priest & Johnny Clark's Outlaws" over de vloer. Allen daarheen zou ik zeggen.

Marcel