© Rootsville.eu

Jeff Jensen (US)
Blues - Roots
MOD Hasselt (Move2Blues) (09-05-2019)

reporter Freddie - photo credits: Vanessa (VariDesign)


info club: Move2Blues
info artist: Jeff Jensen

© Rootsville 2019


Daar waar er in binnen- en buitenland door de clubs de riem er al werd afgelegd doen ze er in Hasselt nog een schepje bovenop met niemand minder dan Jeff Jensen. Waar is de tijd toen we op een zondag namiddag bij Paul van "Goorblues" omvergeblazen werden door het eerste concert op Belgische bodem van de toen nog relatief onbekende Jeff Jensen. Een optreden dat nog steedsin het geheugen gegrift blijft door de frisse aanbreng van Jeff's blues 'n roots. Hij had nog maar net zijn album "Morose Elephant" (album report) op ons losgelaten en met zijn vaste bassist Bill Ruffino aan zijn zijde werd het daar een feestje om nooit meer te vergeten. Zijn selftitled debuutalbum bracht hij uit in 2007, gevolgd in 2009 het album "I'm Coming Home". Een foto van het optreden in 2015 siert dan ook later de cover van "The River City Sessions" (album report). Nadien zouden we hem ook kunnen aanschouwen in de plezanten hof van "Goezot" en op het festivalterrein van "Gevarenwinkel", en zo ook bij onze "Ollandse" vrienden van "KTBA" te Vlierden (NL). In 2016 passeerde hij ook reeds een eerste keer de revue hier bij "Move2Blues".

Ondertussen heeft Jeff Jensen al heel Europa doorkruist en zijn ook alle staten van de VS aangevinkt. Ook drummer David Green is sinds enkel jaren al een vaste waarde. Vorig jaar bracht hij het album "Wisdom & Decay" (album report) uit en zagen we hem onder meer op "Hookrock" en in de "Missy Sippy" te Gent. Vanavond voor een eenmalig concert in België staan de deuren van de "MOD" wagenwijd open voor deze spring in 't veld en daar zijn ze weerom bij "Move2Blues" verantwoordelijk voor.

Voor het concert had ik een korte babbel met Jeff en het doel waar we vorig jaar kwamen over te praten is nog steeds niet in de "freezer" belandt. Dat doel is het op touw zetten van een "tour" met de helaas al een tijdje uit het zichtveld verdwenen Reba Russell. Reba doet enkel nog wat sessie werk in Memphis en zo is ze ook op Jeff's laatste album vier maal te horen. De contacten zijn er nu nog enkel die ene "tour", en dat zou pas een knal geven.

Jeff Jensen is gespecialiseerd in gigs die de mensen letterlijk en figuurlijk van hun sokken blazen, en zo hebben we hem ook leren kennen. De band mixt soul, rock, jazz en Americana door elkaar maar alles geschoeid op een stevig blues basis. De band gaat alle kanten op, zacht, swingend en dan weer rockend. Jeff is een meesterlijk gitarist en heeft een heerlijk warme klankkleur. Helaas kennen we alle nummers en is het wachten op echt nieuw werk. Ook het verrassingseffect om zijn weelderige haartooi los te werpen is iets wat we allen wel weten dat het eraan komt.

Zijn muziek blijft gelukkig nog altijd even aanstekelijk en een voorbeeld van "21th Century Blues". Instrumentale nummers als 'JJ Boogie' en uiteraard 'Elephant Blue' zijn gewoonweg pareltjes. Dit laatste nummer herbergt heel wat stijlen in één enkel nummer met daarin zelfs een knipoog naar 'Klezmer'. De veelzijdigheid van deze Jeff Jensen maakt ook dat er hoegenaamd geen ruimte is voor een dipje. De elektriciteit tussen Jeff en zijn bassist Bill Ruffino is ongezien en voeg daarbij nog de energie van drummer David en je bekomt hier een uitzonderlijk sterk trio.

Nummers uit deze 'Wisdom & Decay' zijn bijzonder soulvol zoals de prachtige en intense ballad 'Pretends Forever' of het jazzy instrumentaaltje 'Something in the Water'. Eentje dat verdwaalt in een ballad om dan als een volwaardige progressieve rocksong te eindigen. Een nummer dat Jeff wel nauw aan het hart moet liggen want het stond ook al op zijn debuut album uit 2007. Alle Jensen fans en ook andere blues fanaten hebben toch wel genoten van die ene passage hier in België en dan nog wel in Hassel menne man. Op 26 september opent Phil Gates hier alweer het nieuwe seizoen 2019-2020. Noteer het al maar vast! Een seizoen met namen als Duke Robillard, Nick Moss, Sugar Ray Norcia, Bob Margolin, John Primer en tributes aan Muddy Waters en Carey Bell, deze laatste door zijn zoon Lurie Bell. Waar? hier in Limburg allein zou Jo Erens zingen...

Nog enkele club concerten te gaan en dan kunnen we ons zo goed als alleen nog focussen op de festivals en zo komen we weer een stuk dichter bij de zomer. Wij laden ondertussen de batterijen op en zitten al In festivalmodus en richten zo onze blik volgend weekend op onze vrienden van "DLB on Stage". Ook niet vergeten om je tickets te bestellen voor het prachtige programma van "Hookrock" want de plaatsjes worden dun voor deze knaller van een affiche. CU!