© Rootsville.eu

The JB's playing James Brown (US)
Funk
Het Depot Leuven (16-05-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info organisation: Het Depot
info band: The JB's

© Rootsville 2019


The JB's, dat is een stuk muzikale "Funk" geschiedens uit de 70-tig en 80-tiger jaren die nooit zal komen te vervagen. Een band met passages van iconische namen als Bobby Byrd, Maceo Parker, Fred Wesley en Bootsy Collins, en in de eerste plaats ook als begeleidingsband van James Brown. Wie kent er niet de "Godfather of Soul", "Mister Dynamite", "Mister Hardworking"...James Brown? Met nummers als "Please Please Please" en de smaakvolle ballad "Try Me" schreef hij in de 50-tiger jaren al geschiedenis, toen nog onder de noemer van "James Brown & The Famous Flames". Deze begeleidingsgroep vloeide verder uit "The Gospel Starlighters" en werd opgericht door Bobby Byrd.

In de jaren 60-tig waren er de hits "Night Train" en "It's A Man's Man's Man's World" en begon Funk zich te integreren in Brown's muziek en kregen we ook floorfillers als "Papa's Got A Brand New Bag", "Say It Loud, I'm Black and I'm Proud" en "I Got You (I Feel Good)". In 1970 bleef deze succesformule duren met de mega hit "Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine" en nummers als "Hey America" en "Hot Pants" en werden ook deze 'JB's" in het leven geroepen. Begin jaren 70-tig waren Brown's begeleiders een tijdje "The Pacesetters" met daarin frontman en bassist Bootsy Collins. James Brown kende een turbulent leven met ook enkele jaren gevangenis tot gevolg. Op 16-jarige leeftijd werd hij reeds veroordeeld voor een gewapende overval en het was Bobby Byrd die hem toen uit de gevangenis wist te halen. Een spraakmakende carrière die een einde zou kennen toen er in 2004 kanker werd vastgesteld en James Brown op kerstdag in 2006 kwam te overlijden. In 1986 werd James Brown opgenomen in de "Rock 'n Roll Hall Of Fame".

Photo Tyrone Jefferson © Rootsville

Sommige van die legendarische namen trekken ook nu nog volle zalen zoals onder meer de nog steeds strak in 't pak zittende Maceo Parker en zo kregen we hier ook vorig jaar nog "Fred Wesley & His New JB's" op bezoek in "Het Depot" (concert report). Ik geef het ook schromelijk toe dat toen de Woodstock periode de wereld kwam te veroveren ik als prille tiener al dweepte met James Brown en de soul muziek in het algemeen. Reden te meer om de toch wel legendarische "JB's" hier vanavond in deze Leuvense cultuurtempel "Het Depot" te komen bewonderen ook al is helaas de "Godfather of Soul" er niet meer bij.

Het is niet zo maar een groep youngsters die op de rug "van" geld komen verdienen maar oud gedienden met namen als in de eerste plaats ouderdomsdeken bassist Fred Thomas en trombonespeler en muzikaal directeur Tyrone Jefferson, trompettisten Hollie Farris en Joe Collier, drummer Robert Thompson, namen die allen al een staat van 30 jaren dienst en meer kunnen voorleggen. Naast deze namen hebben we ook nog de first soulsister Cynthia Moore (vocals), Chris Rob (keys, vocals), de gitarist Damon Wood, Jeff Watkins (sax), en percussionist George "Spike" Nealy. So, we're feeling good, we're feeling like a sexmachine, let's make it funky now!!!


Photo Fred Thomas © Rootsville

De introductie door "MC" en soulbrother Danny Ray moesten we helaas missen en dit scheelde toch een slok op de borrel. Vandaag kwam de aankondiging door een vrouwelijke maar slappere versie ervan. Met een opsomming van in het geheugen gegrifte nummers als "Pass The Peas", Papa's Got A Brand New Bag", "I Feel Good" en "Sexmachine" openen deze "JB"s" met een eigen funky inbreng op "Hot Pant Road" aangedreven door de outstanding horn section en de doordringende bass grooves van bearded Fred Thomas.

Als inleiding naar wat later een waanzinnige "Funky Party" zou gaan worden brachten deze 'JB's" een soort van "jam" met nummers als "Soul Power" en een hip hop versie van "We Came To Play", en spelen zouden ze. Telkens er een aankondiging van een "JB" zat aan te komen kwam er als intro "Make It Funky", ook bij de nog steeds vol vuur zittende Fred Thomas op "Give It Up, Turn It Loose" waarin bruggetjes van een homemade versie van "Sexmachine" werden verwerkt.

Photo Ms. Cynthia Moore © Rootsville

Chris Rob verscheen van achter zijn keyboard voor een welgesmaakte versie van "I Got The Feelin'", een eigen nieuw nummer met "People Get Up" en een waanzinnig straffe versie van "Cold Sweat". Tijd dan voor de first soulsister van deze "JB's" die in 1991 de band kwam te vervoegen. Haar eerste inbreng was er eentje met "Papa's Got A Brand New Bag" en de superhit "It's A Mans Man's Man's World" en de muzikale orgasmen bij haast iedereen hier in "Het Depot" bleven maar komen.

Volledig onder funky steam schoot de zaal in brand met de intro notes van de original "Pass The Peas" door Tyrone Jefferson en zijn horn section of mogen we stellen horny section, want ook zonder te spelen steelden ze de show. Tijd ook om drummer Robert Thompson en percussionist George "Spike" Nealy in de spotlights te zetten. Aangespoord door het roepen van "Spike's" naam was die dan weer bij het bespelen van de "timbalen" een delirium nabij.

Photo Chris Rob © Rootsville

Chris Rob kwam ook nog terug om een jonge versie van James Brown neer te zetten met nummers als "I Got You, I Feel Good" en "Get Up Off That Thang". Hierna was het tijd om door muzikaal directeur Tyrone Jefferon, ieder lid van deze "JB's afzonderlijk voor te stellen incluis de dienstjaren. Een daverend appalus als gevolg en ook als dank een alleszeggende versie van "Gimme Some More". Als extra toetje, en hoe kan het ook anders, volgde dan Get up, Get on up, I wanna get into it, man, you know, Like a, like a sex machine, man, Movin', doin' it, you know, Can I count it off? one, two three...en hoeft het nog gezegd dat het dak er hier af ging in "Het Depot". "The JB's" brachten hier zonder al te veel moeite James Brown terug onder ons en believe it or not it was très funky!!!

Deze 'JB's werden ons door "Het Depot" aangeboden onder de noemer "Cool Presents", een organisatie die ons ook al namen bracht als Fred Wesley, Lee Fields en Raphael Saadiq...two words, Soul Power!!!

The JB's anno 2019


Make it funky now!