© Rootsville.eu

More Blues (dag 1)
Festival
Kasteel Van Egmont Zottegem (31-05-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: More Blues
info artist: Up Your Mule (B) - Blue Moon Marquee (Can) - Shakedown Tim (B)

© Rootsville 2019


Drie dagen feest in Zottegem want de "Morre" houdt zijn driedaags festival "More Blues" in het park aan het "Kasteel Van Egmont". Drie dagen met van een grote diversiteit aan bands en op vrijdag vinken we er al meteen 3 aan, en met een zomers weekend in het vooruitzicht wordt het puffen geblazen in de feesttent. Onze filosofie is nog steeds voorrang geven aan onze eigenste bluesfests en bands en dus zijn we op weg naar Zottegem. Vanavond op het programma 2 Belgische en 1 Canadese band en rond de klok van 08.00 PM beginnen ze eraan met "Up Your Mule". Op de geïmproviseerse camping staat het al vlug vol met enkele vaste blues-campers met zowel Vlamingen, Walen en Ollanders. Nog een kleine check up hoe het staat met de tour van "Blue Moon Marquee", even de hongerigen spijzen en we zijn er klaar voor. De Vic had zich al aardig van zijn taak gekweten om te flyeren voor "Hookrock", "Be-Mine Blues" en uiteraard zijn eigenste "Gevarenwinkel" iets waar Ivan Bonne dan weer niet in kon achterblijven voor zijn "Zelzate Blues Happening". Er zit nog veel moois aan te komen!

"Up Your Mule" is een vijfkoppige band die bestaat uit Christophe (lead guitar & backings), Dieter (drums), Frank (bass), Luc ( keys & backings) en Pierre ( lead vocals). We weten dat de Morre het graag stevig heeft en dus is deze "Up Your Mule" op zijn plaats. Ze brengen een mix van "Southern Rock" en "Rock" en dus meteen ook maar naar de earplugs grijpen. Voor 2019 zijn ze tevens geselecteerd voor de finale van de "Belgian Blues Challenge" op 12 oktober in samenwerking met Hookrock. De winnaar zal in 2020 België zal vertegenwoordigen op de "European Blues Challenge" in het Nederlandse Zaandam.

Enkele bekende gezichten bij deze "Up Your Mule" in die hoedanigheid dat ik begin te twijfelen, is het nu "Up Your Mule" of "Bulfrog Tattoo". Het was het grote boek met lettertjes dat vertwijfeling zaaide ;-). In ieder geval hebben ze een lijflied en zo beginnen ze met "Up Your Mule". Nog te vroeg om dit tegen iedereen te verkondigen want het was nog een beetje socializing. Met nummers als "Turn The Groove On" en "Monster Creep" gaan we van het ene uiterste naar het andere met deze verstandhouding dat diene van de PA de knoppen blijft opendraaien. Met "Back Of My Hand" en "Stick It" loopt de act de présence voor deze "Up Your Mule" hier op zijn einde. Opmerkelijk was dat de "Morre" nog steeds onder de levenden was dus geen bandstand voor Filip, dus ook geen bissers LOL. Voor de Pierre, tegen 12 oktober geen songbook on stage, dus blokken maar!!!

Als tweede aan de bak nu is het Canadese duo "Blue Moon Marquee". Vorig weekend stonden Jasmine Colette en A.W. Cardinal nog op "Duvel Blues" waar ze een daverend applaus mochten ontvangen. Deze "Blue Moon Marquee" brengen een mix van gypsy, pre-war blues, swing, western swing en manouche en A.W. kan je aanzien als een kruising tussen Django Reinhart en Tom Waits. Jasmine aka Badlands Jass bespeelt de upright bass, snare- en bass drum en de high-hat allemaal op hetzelfde moment en soms zingt ze er nog bij. Voor twee jaar waren ze al eens in het land maar nu krijgen ze pas aandacht in de bluesscène, de plaats waar ze ook thuishoren.

Vers van de pers hebben ze hun nieuwste album meegebracht uit Alberta en deze "Bare Knuckles & Brawn" (album report) zal zeker en vast verweven worden in hun set vanavond. Hun muziek is relax te noemen en tegelijker tijd aanstekelijk ook. Hun nummers zijn vernieuwend in de soms wat harde wereld van onder meer bluesrock. Een bluesconcert dat je gerust zonder oordopjes kan beleven met nummers als ‘In The Henhouse’ en ‘Black Rat Swing’. De link met de pre-war blues van Blind Willie Johnson en Charley Patton is al vlug gelegd en wanneer de Sinti-stijl er nog bij wordt gehaald kan je niet anders dan er vrolijk van worden.

Vanaf de start staat zelfs jack 'O' Roonie vol bewondering naar Jass te kijken van how does she do it! Ja Jack, gewoon talent uit de Badlands. De aanstekelijke speelstijl van dit duo en de ongeëvenaarde klankkleur van Al maken dat voor het podium deze tent al vlug in een danszaal transformeert. Met "Big Black Mamba" stijgen er zelfs ontluikende kreetjes los uit het publiek. No doubt about it, they have some fans here in Belgium. Wanneer er nog de tearjerker "Another Night To Cry" wordt bijgehaald is de nood hoog voor enkele knuffels. "Blue Moon Marquee" weet er zelfs een bawdy song bij te halen met "Ain't No Jelly Roll Like Mine", Hot music for a hot night! Helaas is de "Morre" nog steeds niet in het rood, dus is het weerom de beurt aan de muzikale "MC", Michel Goessens om orde op zaken te stellen.

Als afsluiter van deze eerste dag van "More Blues" krijgen we de nieuwe formatie van "Shakedown Tim". Het is een beetje contradictorisch te noemen wanneer je beseft da het laatste concert van de oude formatie zo outstanding was en het nieuwste met zijn nieuwste band enkel nog als beter kon worden beschouwd. Voeg de twee dan samen en je krijgt vuurwerk. De nieuwe "Shakedown Tim" bestaat naast de Ielegems ook nog uit Jack 'O' Roonie aan de upright bas, Ilias Scotch (Ilya De Neve) op piano en Gordon Tyler als vervangende drummer.

Niet dat de setlist nu plots uit een ganse reeks nieuwe nummers bestaat, nee, maar songs als Pee Wee Crayton's "Blues After Hours" en Tim's original "Wild Calyso Night" krijgen een nieuw jasje aangemeten, en het werkt nog ook. Nu de dansvloer is opgewarmd door "Blue Moon Marquee" is het voor Shakedown Tim een "peace of cake" om meteen met "How Long" in huis te vallen en zo onmiddellijk enkele aanwezigen aanzet om met de "stroll" aan te vatten. Strange, zo iets zie je wel op de rootsfestivals maar ook nu hier in Zottegem.

Nog wat excellente swing met "Red Hair" en na T-Bone's 'Street Walking Woman" zit Shakedown's Tim zijn taak er hier bijna op bij "More Blues". Een oudje van "Fried Bourbon" wekt nog enige nostalgie los bij de fans en dan trekken mijne convoyeur en ikzelf dan maar verder on lonely way back home...dit voor sommigen met de eed in het hoofd van I'll Never Drink Again...

morgen de Voodoo Twinz en de Budapest Jesus Fanclub, vandaag de "Roman" drievuldigheid

ook in' t zonneke op de eerste rij ;-)

Jass, Al, the rest of the band and a dry white wine ;-)