© Rootsville.eu

The Yellow Brothers
Blues & co
Stamineeke Webbekom-Diest
(16-09-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke
info band: The Yellow Brothers

© Rootsville 2019


Door een woordspeling waren we bijna in zesde versnelling richting "Stamineeke" vertrokken. Bleek achteraf dat het niet de "The Neville Brothers" waren die op de affiche stonden maar "The Yellow Brothers". Helaas dus geen "Yellow Moon" maar niet getreurd want de concerten van die gele broertjes duren niet zelden tot de warme gloed van dit hemellichaam ten onder is gegaan. Nee, deze drie blues brothers komen niet uit de "Kolonie" maar zijn drie volwaardige muzikanten die na jaren van het spelen van covers eindelijk het licht kwamen te zien en zich zo begonnen toe te leggen op onze geliefkoosde blues.

Ze begonnen zelfs eigen originals te schrijven en gaan door het burgerlijk leven als Sam Vandeweyer, Joachim Noels en Christophe Theysmans, dit met als instrumentarium een akoestische six string, een basgitaar en een cajón. Geen Peruaanse walsen vanavond maar muziek die ons misschien zelfs zal terug brengen naar de "Summer of 69". Soms geven ze aan hun songs ook een jazzy tintje mee en daar zal "ons" Maaike dan weer tevreden mee zijn. Het epicentrum van de muzikale heritage ligt vanavond, anno 2019, gewoon hier in het "Webbekom's Broek". In de nasleep van een "Indian Summer" tekende ook diene van de Gevarenwinkel "Promo" dienst vanavond present want belofte maakt schuld. ;-)

Om de talrijke muziekliefhebbers hier vanavond te plezieren vroegen ze zelfs een "special guest" om de avond een extra kleurtje te geven. Met de eenman "horn section" in de persoon van Marc Steenbergen hebben we er weer dan een local hero bij. Nog even verduidelijken waar de naam "The Yellow Brothers" vandaan komt en net als bij de "Rielemans Family" vernoemen ook zijn zich naar hun familiale afkomst "Van Geel". De muziek dan, want daar waren ze talrijk naar dit etablissement voor afgezakt. In die mate zelfs dat je er de spreekwoordelijke schoentrekker moest bij gaan halen om binnen te raken.

Het zag er voor de bluesliefhebbers onder ons allemaal nog rooskleurig uit bij de eerste twee gebrachte nummers. Na "Lazy Day Blues" kregen we de haast onverwoestbare standard "St James Infirmary" en daarmee hadden we de blues gehad voor vanavond of je moest het Tulsa bluesje "Cocaine" er nog gaan bijrekenen. Gezwind schakelden deze "Yellow Brothers" over naar het meer populaire genre en was er zelfs een poging om Neil Young onder ons te brengen. Ondertussen was "Horny" Marc er bij gekomen en belanden we zo bij "Latin Jazz". Marc kroop in de huid van Joe Henderson voor het brengen van "Blue Bossa" en het hoeft gezegd dat Jochen Van Geel hier een knappe bassolo uit de mouw kwam te schudden. Van Bossa naar Cash is ook voor deze "Yellow Brothers" a peace of cake.

Een pluspunt hier in "'t Stamineeke" is dat er zich een luisterend publiek rond den toog had geschaard en dat scheelt uiteraard een slok op de muzikale borrel. Door het geringe aanbod van blues verscheen er plots de quote van Jimi Hendrix voor ogen. "The Blues is Easy To Play, But Hard To Feel". Originals zoals "Silence" kregen eerder een sausje "Red Hot Chili Pepers" over zich heen en Andrew Gold's "Lonely Boy"... Tijdens de soundcheck hadden we ook al een stukje Nathaniel Rateliff gekregen maar het volledige nummer spaarden ze voor set twee. Wij kregen pas een orgasme toen Maaike plots tijdens de plaspauze uit de boxen Curtis Mayfield's "People get Ready" het café in stuurde. Benieuwd of er ook nog een JLH'erke af zou gekund hebben maar wij waren schampavie met de "Roadhouse Blues" in ons achterhoofd.

Voilà sé, ons tweede optreden in deze cultuurtempel van Webbekom City zat er op. Moet er nog zand zijn?...nee, nee ,nee alleen als die van "El Zeb" nog eens langskomen! Op maandag 23 september serveert Maaike hier voor de volgelingen van Bill Monroe en Earl Scruggs een avondje "Bluegrass" met de "West King String Band". En als die gasten dan die avond zingen van O Brother, where art thou? dan antwoorden we toch gewoon in koor...in 't Stamineeke ;-)