© Rootsville.eu

Guy Verlinde feat. Nils De Caster
Blues 'n Roots
Living 29 Molenstede
(20-09-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Living 29
info artiest: Guy Verlinde

© Rootsville 2019


Achteraf is gebleken dat er maar liefst 14 trappistglazen werden ontvreemd. What the f*ck!!!

Zopas verscheen van "Guy Verlinde" zijn nieuwste video online met daarop het droevige en hartbrekende "Dance Trough The Night". Een track uit zijn eerder dit jaar verschenen album "All is Forgiven" (album report). Roel Celis en zijn comité van "Living 29" ,AKA de gezelligste living van het land, wisten deze Belgische bluesman naar Molenstede te halen voor één van hun zo gewaardeerde "Living concerten". We beleefden hier al onbeschrijfelijke mooie momenten in het gezelschap van muziekliefhebbers tout court, en ook deze avond zal bij velen wel blijven hangen in het plurale tantum. We kennen Guy uiteraard van met zijn bands als "The Mighty Gators" en "The Houserockers" maar geloof me vrij, een solo optreden van hem is een nog zoveel mooiere en intensere beleving. Voor deze avond is Guy Verlinde samen met "Nils De Caster" naar Molenstede afgezakt en ook van deze "Ghentse Strop" zijn we natuurlijk ook fan als nonkel Eduard uit de enige echte "Rielemans Family"...en zoveel meer!

Een nieuw gegeven ook sinds de vorige "Living 29" is dat "Chef Jef" nu op verplaatsing komt en dus verhuist het altijd gewaardeerde restaurant nu naar den hof van Roel. Voor de eerste gasten eraan komen nog vlug enkele vinyl's selecteren uit Roels enorme collectie voor de warming up en zo was het eerste moment vanavond, een jazzmoment met John Coltrane (1926-1976) en zijn "Blue Train" uit 1957. Later zouden ook nog volgen Tom Waits en zijn "Live From Austin" en de Hammond grooves op "The Honeydripper" van Brother Mc Duff. Ook aan tafel de oudste drummer van het land, de Walter van Chilly Willy en het bekendste blueskoppel uit Ho...Nederland, Wout & Nicolien van "Zilst Blues". Dit in het gezelschap van Guy Verlinde, Nils De Caster en Sara. Niet die van Fleetwood Mac maar gewoon die van de Nils. Afwezig de "Vic Varenwinkel" die nog herstellende is van een nieuwe bionisch wisselstuk en de immer werkende Ron. Op het menu vanavond: Farfalle met Pesto vergezeld van een symfonie aan ingrediënten. Normaliter gaat "Chef Jef" prat op zijn lokale producten, die helaas voor dit concert gereduceerd werden tot de spekjes van een authentiek Molenstees varken en basilicum uit Roels kruidentuintje. De "farfalle" kwam van "La Mama" en nee Sara geen andere kruiden ;-)

Als extra attractie was er een heus "eendjesviswedstrijd" met te winnen prijzen en die zijn dan weer te danken aan "Achouffe" het heerlijke kabouterbier uit onze Ardennen. Vanavond ook aangesloten een vat "Westmalle Dubbel" en eerlijk? meer heeft een muziekliefhebber niet nodig. Dit en dan uiteraard het warme concert dat we mochten verwachten van Guy Verlinde & Nils De Caster. Op het menu van "Guy Verlinde" uiteraard de nummers uit zijn "All is Forgiven" en zo zal hier bij het luisteren er naar onherroepelijk de zakdoek worden boven gehaald. Deze prachtige plaat kreeg van gastheer Roel en gastvrouw Veerle een gepast plaatsje in "Living 29" als een niet te missen spotlight.

Het sozializing voorbij en dus tijd om de "Living 29" echt te gaan bevolken. Broederlijk naast elkaar "Guy Verlinde feat. Nils De Caster" en zo waren we er klaar voor. De fans van Guy die waren afgezakt richting Molenstede en deze klasbak nog nooit solo hadden mogen beleven stonden uiteraard voor een verrassing. De warmte die hij uitstraalt op zo een solo concert neem je achteraf mee in je hart want zoals ze in Aartrijke op de berg zeggen, het komt recht uit zijn herte.

"All Is Forgiven", het voor te stellen album en dus ook meteen de titeltrack met als gevolg een alles respecterende stilte. Ook Guy en Nils konden de in stilte verhulde living best we appreciëren wat uiteraard bijdroeg aan de intimiteit van het concert. Een stilte die na elk nummer werd doorbroken door een welgemeend en dankbaar applaus, zoals bij het eerbetoon aan zijn vader met "Play The Blues Again". Ook het droevige heengaan van Mimi werd hier herdacht want ze zou hier zeker ook aanwezig zijn geweest vanavond. Wat past er beter bij dit heengaan dan het door Guy gebrachte "Dance Trough The Night".

Het moet gezegd dat de bindteksten van Guy bij je binnenkomen als een "lach en een traan" maar dit alles wordt nog eens extra de hoogte in getild door de aan zijn zijde zittende Nils De Caster. De klanken van diens mandoline, viool en lapsteel geven "o" zoveel meer kleur en warmte aan het totaal gegeven. Bij momenten zelfs onwezenlijk mooi te noemen, en ja dit is Belgisch!

Tussen al de "hits" van Guy Verlinde is er ook wel plaats voor een zeldzame cover en ook Bob Dylan's "Blind Willie McTell" betekent meer voor deze bluesman dan we zouden vermoeden. Van nummers over dat riviertje dat door de grote oorlog wereldberoemd werd tot Guy's zijn inbreng aan de milieu actualiteit, het werd allemaal gesmaakt zelfs het bruggetje naar "AC/DC". Tijd om ook eens bij te tanken, dit als ze eerst den elektriek terug aan de praat krijgen.

Ook tijdens het tweede gedeelte gingen beide kompanen verder op hetzelfde elan met nummers als "Solitude & Grace" en "Sacred Ground" waarbij we zo terug belanden in Aartrijke. Dit concert van Guy Verlinde & Nils De Caster behoort tot een van de warmste concerten die ik hier al mocht beleven. Je voelt zo aan dat zulke intieme "living concerten" de missing link waren in Guy's carrière. Dit en A Whole Lot of Lovin' maken dat iedereen hier buiten ging met een gelukkig gevoel. Een gevoel dat nog extra werd benadrukt door een "Achouffe" of een "Westmalle". De "Living 29", die wordt een tijdje gesloten voor verbouwingswerken maar zal daarna worden heropent met een blast!

De heemkunde van Roel en Veerle ;-)

en de gezellige "Living 29"