© Rootsville.eu

West King String Band (US)
Bluegrass
Stamineeke Webbekom-Diest
(23-09-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke
info band: West King String Band

© Rootsville 2019


Om deze "West King String Band" te kunnen bijwonen tijdens hun "European Tour 2019" is het niet zo moeilijk of je moest ergens in een uithoek van "Belgisch Lotharingen" wonen. Met het huidige tourmanagement spelen de bands gewoonlijk meer concerten dan er dagen in hun agenda zijn. Voor mezelf was vanavond het kortste punt van A naar B 't Stamineeke in een banlieue van Diest met als benaming "Webbekom". Vandaag ook alleen tot bij Maaike want mijn compagnon de route heeft van zijn carrosier nog geen groen licht gekregen.


't Stamineeke ook voor diabetische genieters :-)

Deze "West King String Band" komen van over gans Amerika. Zo komen er twee uit Tennessee, eentje uit Maryland en de nieuwbakken fiddler vindt zijn roots in North Carolina. Deze vier Amerikaantjes die luisteren naar de namen Jack Studer (Guitar), Andrew Fox (Mandolin), Jesse Harman (Upright Bass) en Spooky Fiddler (Fiddle) brengen een vernieuwende vorm van "Bluegrass" die zij dan weer als "Newgrass" komen te indentificeren. Benieuwd of we de musical heritage van Bill Monroe of een Earl Scruggs er nog in gaan terugvinden. Wat we zeker nog zullen horen is de aangename en soms ook wel jazzy structuur van deze bekende stringbandmuziek, en zo krijgen ze hier vanavond in 't Stamineeke ook een "Picking Party". Of er hier ook nog "Greengrass" valt te bespeuren is nog maar de vraag.

Tamelijk vroeg aanwezig hier in "t Stamineeke" want helaas bezit Webbekom-City nog geen overdekte parking en is een parkingplaatsje al even schaars als op de Vismarkt te Leuven. Tijd ook om zo de soms wel absurde verhalen van de tooghangers op te vangen welke altijd wel voor een vrolijke noot komen te zorgen. Vandaag kregen we er zo maar een gratis les Frans erbij. De West King'ers waren ook goed op tijd en na een korte vergadering on the floor werd er besloten om volledig akoestisch te gaan. Allemaal goed en wel maar zo zal het vocale wel in de minderheid komen te staan. "Spooking Fiddler" werd al vlug door Maaike omgetoverd tot "Fiddler Boy" en in eerste instantie hielden ze het nog bij een koffie, een cola, een thee en een Primusje. Altijd al rare kerels gevonden die "Bluegrass'ers" :-). Er zat duidelijk wel iets in het eten van Maaike want Jesse Harman schakelde al vlug over naar een "Delirium Tremens"...als dat maar goed komt. Vlug nog een "Stella" bestellen bij Christel en zo waren we er klaar voor.

Het was wel even wennen want zonder versterkers was het pas op het allerlaatste moment dat de instrumenten uit de tourbus werden gehaald, en toen wees de klok al kwart over negen aan. Hier in "t Stamineeke" de dood normaalste zaak want in werkelijkheid was het net 09.00PM. Zonder al teveel poespas begonnen die van de "West King String Band" eraan met twee instrumentale nummers. Meteen viel het ook bij de niet-muziekliefhebbers op dat er hier vier straffe muzikanten stonden te spelen en viel er een zweem van respect te bespeuren.

Met nummers als "Vitamins & Beer" en "Train Hopper" werd het meer dan aangenaam toeven hier in dit etablissement en drukten zowat alle aanwezigen na ieder nummer hun dankbaarheid uit in een welgemeend applaus. Voor de niet zo ervaren Bluegrass'ers onder de aanwezigen brachten deze vier zelfs een covertje van Robert Zimmerman al kreeg Dylan's "Walking Down The Line", hier een ander jasje aangemeten. Nog zo een oudje dat hier een nieuw leven ingeblazen kreeg was "Ain't Nobody's Business" en verdween hier zo de tijd als sneeuw voor de zon.

Voor deze "West King String Band" was dit hun eerste bezoek aan ons continent en nu maar hopen dat het niet het laatste wordt, want ze zijn het meer dan waard. Wie het ook waard was dat is Maaike om deze gasten een lekkere maaltijd voor te schotelen zodat ze er met een goed gevoel aan begonnen en zo waren we dan weer allemaal tevreden. Als dank aan Maaike en 't Stamineeke en links en rechts een afwezige ziel halen we er dan nog eentje boven van Dan Baird & The Georgia Sattelites. I Love You Period, Do You Love Me Question Mark...en wijle weg. Helaas niets voor de 70ste verjaardag van "The Boss" al zou een stukje "Seeger Sessions" hier niet misstaan hebben.