© Rootsville.eu

Phil Gates Band (US)
Blues
Move2Blues (MOD) Hasselt
(26-09-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Move2Blues
info artist: Phil Gates

© Rootsville 2019


Links en rechts hadden we al een clubconcert bezocht maar dan gaat het hier over de rootsconcerten die wel het ganse jaar door plaatsvinden. Voor de blues kregen we na de festivals al het "Stevie Nimmo Trio" (concert report), "Chris Cain & Luca Giordana Band" (concert report), "Tweed ft. Gervis Myles" (concert report) en "Norman Beaker Band" (concert report) voor de kiezen en belanden we vorige vrijdag nog in trance met "Guy Verlinde & Nils De Caster" (concert report).

Het wachten was nog enkel tot wanneer de grote kanonnen hun deuren zouden opengooien en dat gebeurde dan op donderdag 26 september bij "Move2Blues". Reden was het bezoek was de bluesformatie de "Phil Gates Band". Hier in de MOD te Hasselt zitten ze nog overduidelijk in overgangsfase want de nieuwe club werd nog niet afgeleverd. Een kleine rondleiding met de preasus van "Move2Blues" deed evenwel al het beste verhopen. Allee het positieve is misschien ook dat de organisatie "Move2Blues" de grote zaal vanavond misschien zo eens gratis mag benutten.

Phil Gates is misschien bij het grote publiek een ietsje minder gekend maar heeft al wel enkele prijzen gewonnen waaronder de "Beale Street Blues Kings" competitie in Memphis. Hij is ook zonder meer een multi-instrumentalist en zetelde ook reeds in de jury van de "International Blues Challenge" (IBC). Phil werd geboren in Chicago in een familie waar alles rond muziek draaide en haalde de mosterd bij namen als Buddy Guy, Muddy Waters en Jimi Hendrix om er maar een paar te noemen. Phil is ook de oprichter van de "Los Angeles Blues Society" maar verkoos sinds enkele jaren zijn habitat te verhuizen naar Zwitserland, en zo kan hij misschien van een avondje kaasfondue genieten samen met Krik Fletcher. Vanavond laat hij zich begeleiden door Uwe Rodi op keyboards en een ritme sectie dat bestaat uit bassist Stefan Hug en drummer Tom Wagener, en zo zetten we ons schrap voor ons eerste avondje blues bij "Move2Blues" voor het nieuwe seizoen.

Stipt om 09.00PM komen Phil Gates en zijn band vanuit de backstage en na een kleine verwelkoming van "MC Danny" vliegt deze bluesman erin met "Every Day I Have The Blues", eentje dat we uiteraard kennen van "BB King" maar in 1935 reeds erd opgenomen door "Pinetop Sparks". Toch wel onverslijtbare deze krachtige bluesnummers. We zouden een uitgebalanceerde mix gaan krijgen van covers met eigen originals zoals het swingende "Double Dippin", eentje waaraan Phil en Uwe Rodi op de keyboards duidelijk plezier aan beleefde. Opmerkelijk was dat al meteen de grotere club aangenaam goed gevuld was met zelfs onze vrienden van het Nederlandse "Zilst Blues" en de uit Mettet afgekomen delegatie van "DLB on Stage" alhoewel dat Limburgs hier nog steeds de voertaal was vanavond.

De meerwaarde van de keyboards bleef het ganse concert op het voorplan en ook de stevige ritme sectie liet zich niet onbetuigd. Blues dat is ook liefde en leed en dat bewees Phil Gates hier met zijn visie erover door het brengen van zijn "My Babe". Phil Gates werd aangekondigd als een mix van blues, rhythm 'n blues met een jazzy tintje maar toch werd het dan wel een stevigere versie van blues met een dosis funk. Zo stevig dat de "PA" man zelfs niet door had dat er een beestje in de baskabel zat. Phil maalde luchtig door en na "Messing With The Kid", "New Kinda Funky" en "Get Around To Me" zat zo het eerste gedeelte erop en konden we terug aan de pinten...

Na de koffie of om het even wat in de "Green Room" wordt geconsumeerd waren we er met z'n allen terug klaar voor. Met "Take It Out" en "Who Do You Think I Was?" beloofde het ook tijdens het tweede gedeelte meer dan goed te worden en was iedereen er nu al blij mee dat ze naar Hasselt waren afgezakt. Met "Midnight Train", "Cold Sweat" en "Nasty Habbits" kregen we dan terug meer vertrouwelijke bluesjes te horen en dan moest het explosieve "Boom Boom" nog gaan komen. Met een stukje Hendrix en diens "Hey Joe" was zowat iedereen tevreden met de diversiteit van deze Phil Gates en konden zo de meesten onder ons diens naam dan weer aanvinken. Uiteraard mocht een bisser niet wegblijven en was zo het seizoen 2019-2020 hier bij "Move2Blues" onder een goed gesternte gestart.

We horen al een tijdje dat blues in een dipje zit maar niets is minder waar en zoals de quote zegt "Alles Komt Terug" krijgen we hier dit seizoen toch weer maar namen als Nick Moss met Dennis Gruenbling, Sugar Ray Norcia met Little Charlie, een homage aan Muddy Waters, Bob Margolin samen met Mike Sponza, Duke Robillard en de Wentus Blues Band, John Primer, de Lurrie Bell Band en helemaal vanuit Denemarken Big Creek Slim...moet er nog zand zijn? Een abonnementje nemen zou wel eens geen overbodige luxe kunnen zijn. Tegen 17 oktober zal dan "Move2Blues" terug verhuizen naar hun veel belovende nieuwe habitat hier in de "MOD" met niemand minder dan "Nick Moss feat. Dennis Gruenling" die dan voor de plechtige opening zullen zorgen. CU en dat "Captain Barbossa" er terug vlug mag bijlopen ;-)