© Rootsville.eu

Nils De Caster, Bruno Deneckere & Kathleen Vandenhoudt
Americana
Toogenblik Haren (Brussel
) (27-09-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Toogenblik

© Rootsville 2019


Wanneer drie van onze strafste Americana vertolkers en singer-songwriters samen komen kan dit niet anders dan gensters slaan. Voeg daarbij nog dat ze alle drie familie van elkaar zijn en dus konden we op vrijdagavond niet wegblijven van "Toogenblik" in Haren. Nils De Caster, Bruno Deneckere en Kathleen Vandenhoudt zijn niet enkel door de muziek met elkaar verweven maar behoren ook alle drie tot het geslacht Rielemans. "The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra" is een formatie waar ze alle drie in spelen en zo zullen Eduard, Joseph en Hermine hier ook vanavond hopelijk wel een nummer komen te brengen uit dat onnoemelijk straf album "Time Of Day". We laten dus het woord aan die Diestse furie en haar twee Ghentse stropkes.

Aangekomen in die Brusselse enclave "Haren" is het wel eerst zoeken naar een parkingplaatsje alvorens ons te begeven naar die authentieke club die "Toogenblik" nog steeds is. Toegegeven het is al wel een paar jaar geleden dat ik hier nog eens langs kwam maar de ingang langs achter is me nog steeds bijgebleven. De huidige herder van deze club is Guido Mommaerts, maar toch mogen we ook de talrijke medewerkers niet vergeten die zich belangeloos inzetten om "Toogenblik" draaiende te houden. Nog juist het trapke op en daar staat ook Els al paraat om dag te zeggen tegen de bezoekers. "Toogenblik" is nog steeds hetzelfde als toen hier eind jaren 80-tig de sleutel in "t Sleutelgat" werd gedraaid. De plaats waar Folk en singer-songwriters thuis zijn maar waar ook andere genres aan bod komen. Bezoekers komen en gaan maar de charme van "Toogenblik", die blijft nog steeds dezelfde.

Tijd om de muzikanten op ons los te laten en zo neemt Bruno als eerste het woord met een nummer van Brendan Croker. Opmerkelijk zijn ook de aangebrachte versieringen met het getal "50" die werden aangebracht. De reden daartoe is niet de viering rond "Woodstock" maar blijkt dat Nils, Bruno en Kathleen alle drie het levenslicht zagen in en rond de periode van de "Summer of 69", diene Rielemans toch ;-)

Met een original van Nils wordt de leeftijd van 50 nog eens extra in de verf gezet met diens "Too Old To Learn New Tricks". Buiten Roel en Veerle van de "Living 29" kunnen deze drie muzikanten hier onder ons nog als youngster worden beschouwd. Humor is ook steevast een gegeven wanneer Nils, Kathleen en Bruno op het podium staan en zo is het eerste gedeelte van twee delen al onder een positief gesternte van start gegaan. Alle drie brengen ze nummers van elkaar en dat weerspiegelt ook hun charme zoals bij het nummer "I've Been Dreaming About You". Ook tijd voor muziek van buitenlandse namen zoals John Prine's "That's The Way The World Goes Round" en met "Me and Her and Him" zat "deel 1" er dan op.

Tijd voor "deel 2" en daarbij werd door onze drie tenoren ruimte gemaakt voor de blues waarbij Kathleen met "Stormy Monday" een T-Bone Walker'ke deed. Het slide gedeelte werd door Nils bijzonder geod opgevangen door diens "Lap Steel". Plots ontsnapte er bij de bezoekers een "Oh" van eindelijk en met "Life's Too Short" kregen we dan toch eentje van het geslacht Rielemans. Bruno bracht ook met "just A Smile" van Kathleen en het optreden werd maar steeds aimabeler en daaar waren we met z'n allen toch naar "Toogenblik" voor afgezakt. Met Freddie King's bluesje "You've Got To Love Her With A Feeling" en als afsluiter nog een dosis Bluegrass zat helaas "deel 2" er ook al op...dus tijd voor "deel 3", de bissers.

Aan de talrijke aanvragen voor verzoeknummers konden Nils, Bruno en Kathleen helaas geen gevolg geven maar wat volgde was een kiekebisj moment. Alle drie brachten ze vervolgens als bedankje Nederlandstalige luisterliedjes. In één woord Subliem! Een avondje Americana gebracht door drie toppers daarvoor zak je uiteraard af naar "Toogenblik" en ja, Luc was ook nog aanwezig.

Bedankt nog aan Guido, Els en alle vrijwilligers om dit stukje cultureel erfgoed in stand te houden, een mooi ogenblik in "Toogenblik" dat mag gezegd worden...