© Rootsville.eu

Rebekka Van Bockstal Quartet
Jazz
De Loods Aarschot
(03-10-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info club: De Loods
info artist: Rebekka Van Bockstal

© Rootsville 2019


Gelukkig blijft den Thesse van "De Loods" trouw aan zijn gewoontes want zo kunnen we gemiste kansen toch nog aan ons rijtje concerten toevoegen. Eentje daarvan is dit "Rebekka Van Bokstal Quartet" die hier hun tweede opwachting mogen maken in "De Loods", het jazzmekka van Aarschot. De uit Lier afkomstige jazzgitarist Rebekka Van Bockstal studeerde aan de conservatoria van Gent en Brussel waar ze les kreeg van Hans Van Oost en Peter Hertmans.


Rebekka Van Bokstal © Rootsville

Vanavond hier te gast met haar nieuwe bezetting die naast zichzelf ook nog bestaat uit Otto Kint (contrabas), Elias Storme (sax) en Marius Couvreur (drums). De band bracht in 2018 hun debuut album ‘Crossing Dimensions’ uit, een debuut dat bijzonder warm werd onthaald. Hierop wordt volledig de kaart van het complete "RVB Quartet" getrokken en ook vanavond zullen we dat kunnen ervaren. Alle composities zijn op dit album zijn eigen creaties. Ze openen met de titeltrack "Crossing Dimensions" waarbij het soms complexe in dit nummer mede door de diverse variaties een toonbeeld is hoe een Quartet een geheel kan worden.

Niet alleen het oudere werk passeert hier de revue maar ook nieuwere stukken worden aan het aandachtige publiek voorgesteld, een publiek waaronder ook saxmaster Peter Vandendriessche zich bevond. De muziek van Rebekka kenmerkt zich ook door de diversiteit in de titels van de stukken waarbij we ook diegene in het Nederlandse een weg vinden in haar moderne jazz. Zo krijgen we ook nummers als "Moestuin" waar de kleur van dit stuk wordt bepaalt door Rebekka en de strijkstok op Otto Kint's contrabas. Met "Intrusia" maken we dan weer kennis met een gedeelte van het nieuwe repertoire welk ongetwijfeld zijn weerklank zal vinden op een nieuw album.

Het concert wordt gekenmerkt door enigszins een catchy benadering van de hedendaagse jazz maar ook door intiemere ballads waarbij het dan weer gissen is naar de betekenis van de titel zoals bij "Soep Met Kokos". Vrije meningsuiting zullen we dan maar stellen maar in alle geval een mooie en krachtige weergave van hoe moderne jazz door dit "RVB Quartet" wordt geïnterpreteerd en naar het publiek wordt overgebracht.

Ook knap van de crew van "De Loods" dat ze jong en veelbelovend jazztalent uit eigen land aan bod laten komen. De nieuwe leden van dit "RVB Quartet" hebben zich al meer dan ingeburgerd en zo kregen we ook al "Pico" waarin we de muzikale kronkels van een Otto Kint als blauwdruk kunnen in ervaren. Een sterk staaltje eigentijdse jazz hier vanavond in "De Loods" met ruimte voor energieke maar ook intiemere jazzmomenten. A underground habbit...


Rebekka Van Bokstal © Rootsville
Elias Storme © Rootsville


Otto Kint © RootsvilleMarius Couvreur © Rootsville