© Rootsville.eu

JPK Band (NL)
Blues 'n Rock
De Buitenman Lage Mierde (NL)
(04-10-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info club: De Buitenman
info artist: JPK Band

© Rootsville 2019


Onwaarschijnlijk dat het al enkele maanden geleden is dat we hier nog eens in "De Buitenman" zijn aanbeland. Dit boerengoed staat in eerste instantie bekend om zijn lekkere eten met eigen vlees- en streekproducten maar bij ons blijven die heerlijke bitterballen van toen in het geheugen gegrift. In aanloop naar hun "Zilst Blues" hadden Wout en Nicolien laten weten dat er hier een band van hun affiche de avond zou kleuren, en is dan de "JPK Band". Om onze Nederlandse (Belgische?) vrienden te plezieren en niet alleen voor de muziek besloten we richting "Lage Mierde" te rijden alwaar we van de nood een deugd zouden maken om er zo eens hun lekkere keuken uit te gaan proberen. Dus Yvonne, een tafel voor zes en als het even kan een zakje met ijs ;-)

In het jaar 2000 stelde Jan Pieter Kuijten (JPK) zijn eigen band samen. In een formatie van drie spelen ze sterke Rhythm & Blues en raunchy rockmuziek. Vrij snel veroverden ze vele bars en festivals en werden beroemd met hun originele werk. In mei 2002 werd hun eerste album-cd "Knife and Gun" uitgebracht met 8 eigen JPK-nummers. Tot nu toe zijn meer dan 40 van hun eigen nummers geschreven. Samen met bassist Rinus de Lang en drummer Jan Keuter vormt Jan Pieter Kuijten een stevig bluesrocktrio met een vertrouwde maar ook eigen sound. De mosterd haalden ze bij namen als Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan en Ten Years After en nu maar hopen dat de spreekwoordelijke pannen hier op het dak blijven liggen tijdens dit "JPK" feestje en om zo ook hier het nieuwe seizoen te laten knallen.

Het dessert was al meer dan verteerd toe deze "JPK Band" rond 09.30PM een bemoedigende "Mary Had A Little Lamb" uit de mouw kwam te schudden, en dit bleek nog maar enkel de soundcheck te zijn. Meteen volgde er twee instrumentale nummers waarbij het eerste met een knipoog richting Link Wray, en het tweede ons in de sfeer van de Texas blues à la SRV bracht. In aanvang van het concert bleef het veelal bij eigen werk, voor ons dan weer onbekend maar wel met meer dan degelijke nummers. Het leek er op dat ze veel nummers uit hun archief konden halen...all night long!

Bitterballeeuh....Nee nog niet maar wel lekkere artisanale kipkap en bierworst, mmm! En plots was daar ook gekender werk en werd er zowaar een mini tribute voor Jimi Hendrix gehouden. Met nummers als "The Wind Cries Mary", "Manic Depression" en "Foxy Lady" voelden we ons dan weer als een vis in het water. Wij riepen de "Foxy Lady" van "De Buitenman" voor de rekening en ondervonden dat er weer één iemand ons was voor geweest :-( Die van de "JPK Band" ramden er gewoon nog een uurtje op los...standing into the fire, en wij verdwaalden in de nacht richting België. De bitterballen hadden we nu eens gemist maar ons prospectiewerk zat er dan weer op.