© Rootsville.eu

Rock & Blues Night #5
(Music For Kids)
De Zille Ham (19-10-2019)

reporter & photo credits: Vanessa Rizzuti


info organisatie: Music For Kids
info band:
MLC rockband - Tuxedo Swamp - The Night Time Heroes

© Rootsville 2019


Het is alweer tijd voor de vijfde editie van Music for Kids Rock & Blues Night. Een avond vol muziek, van MLC-band, Tuxedo Swamp en The Night Time Heroes Blues Band, ten voordele van het Kid Fonds en Make A Wish.

De keuze van Music for Kids valt niet toevallig op deze twee organisaties. "Make A Wish" is wel bekend bij het grotere publiek als de organisatie die de dromen van zieke kinderen probeert waar te maken, waaronder ook de dromen van kinderen met PID.

Het Kid Fonds is misschien nog wat minder bekend onder de mensen, maar dat maakt ze zeker niet minder belangrijk. Zij  steunen het onderzoek naar de ziekte PID, een ziekte die het natuurlijke afweer systeem van kinderen aantast waardoor ze uitermate vatbaar zijn voor soms banale infecties, in het ergste geval zelfs met fatale afloop. Naast onderzoek probeert het Kid Fonds met educatief materiaal de zieke kinderen en hun familie ondersteuning te geven en de diagnose te verbeteren.

Bij het team van Music for Kids ligt deze organisatie zeer na aan hun hart en ze zetten zich dan ook met hart en ziel in om deze ziekte samen met het Kid Fonds onder de aandacht van het grotere publiek te krijgen. Zo zijn ze ook dit jaar één van de goede doelen van 'Music For Live' van Studio Brussel. En organiseren ze verschillende activiteiten waaronder een kienavond en vandaag de "Music for Kids Rock & Blues Night". Want zij weten als geen ander dat ook zieke kinderen dromen hebben!

Voor sommige begint de midlife crisis al wat vroeger dan bij andere. Bij deze 5 mannen uit Lummen begon deze in 2010. En als antwoord hierop gingen ze van start als de MLC "MidliveCrisis" rockband. Met zowel Engelstalige als Nederlandse covers van de jaren '80 tot nu brengen Bart, Kurt, Lefty, Snake en Gert een groet aan de oude en jonge rockers in de zaal, een ideale opener. 'Gloria', 'Kryptonite', 'Iedereen is van de wereld'...de catchy gitaarriffs van deze bekende nummers laat de heupen al wat loskomen. Het toepasselijke 'I'm Stil Alive' omschrijft de geestdrift van PID patiëntjes om ervoor te blijven gaan en de moed niet op te geven.

Ook in 2010, niet na een midlifecrisis, maar tussen Duvel en Westmalle smeedde 3 vrienden (Neath, Van Gelder en Billet) de plannen om nog eens te gaan jammen. Al snel vervolledigde drummer Hans Wouters en zanger Kurt De Cuyper het drietal, voeg hierbij nog de toetsen van Swa Parie en Tuxedo Swamp was een feit. Met eigen nummers en blues covers, van swamp- tot Chicago blues zijn deze mannen een streling voor het oor van de echte blues fan. De warme stem van Kurt, gecombineerd met heerlijke gitaarsolo's, met of zonder slide, en de snelle (soms swingende) vingers van Swa aan de toetsen geven een blues setting om u tegen te zeggen.

‘Messin' With The Kid’, ‘Nextdoor Neighbor Blues’ of Tina Turners ‘I Can’t Stand The Rain’ wisselend met enkele eigen nummers als ‘Hell Yeah’ en ‘Dog With A New Bone’.  Deze mannen gaan elk genre aan en doen dit met volle overgave. Als kers op de taart verlootte deze band nog een box-gitaar voor een jaar. Deze gitaar mag door de winnaar een jaar meegenomen, bespeeld en bewonderd worden om dan volgend jaar opnieuw verloot te worden.  De opbrengst van deze loterij is integraal voor Music for Kids, zo willen de band leden ieder jaar hun steentje bijdragen.

Niet alleen muzikanten doen deze avond een duid in het zakje van Music for Kids. The Road Warriors, een groep stoere motor vrienden met een hart van goud, overhandigden een cheque van maar liefst €1000 voor het goede doel. Misschien kan dit wel mooie een inspiratie zijn voor andere…
Voor de laatste groep moeten we heel wat verder terug gaan dan 2010. In 1996 – 1997 werd er in Aalst de Night Time Blues Heroes opgericht door  Peter Bronder (gitaar), Karel Meganck (zang & harmonica) en Jacky Verstraeten (bass). Na enkele jaren kwamen Stany Van Veer (toetsen) en Luc Baetslé (drum) bij en veranderde ze hun naam in The Night Time Heroes Blues Band. Met deze setting namen ze in 2002 hun eerste CD op.

Ze brengen een hele waaier aan blues genres, van Chicago- and Texas-blues tot "West-Coast" funky blues of zelf wat Bigband met een eigen twist. In 2018 deed Karel Meganck mee aan de eerste editie van The Voice Senior. Zijn warme, diepe blues-rock stem bezorgde hem een meer dan verdiende plaats in de finale. Hun set van deze avond bestond uit een mix van nummers van onder andere Memo Gonzalez ‘Love Of Money’ of ‘Boom Boom’ van John Lee Hooker, ‘Walkin’ The Dog’, ‘My Baby’… en het bleef maar geweldige nummers regen.

Rond 1u kwam er een einde aan deze Rock & Blues Night en een vermoeiend maar geslaagd weekend voor het Music for Kids team. Nog een dikke proficiat om dit al 5 jaar vol te houden samen met de vele vrijwilligers. See you next year :-).