© Rootsville.eu

Zilst Blues
Zeelst-Veldhoven (NL)
(19-10-2019)
reporter: Freddie - photo credits: D


info organisatie: Zilst Blues

© Rootsville 2019


Het moest er dan toch eens van komen, een (blues) kroegentocht in Nederland en daarvoor moeten we richting Zeelst bij onze vrienden Wout en Nicolien. De voorbije maanden hadden we al wat kunnen opsnuiven van de bands die dit anders rustige kerkdorpje in Noord-Brabant aandoen vanavond. Net als met carnaval in het Zeeuwse Arnemuiden de klok komt te luiden doet die ze dit hier ook voor de blues in Zeelst. Tot in 1921 betond dit dorpje in "Noord-Brabant" nog als zelfstandige gemeente maar sinds toen moeten ze hier luisteren naar de "Heren van Veldhoven". Bij ons kennen we zoiets als de "Heren van Zichem" ;-)

Op het programma van "Zilst Blues" staan bands als "JPK Band", "Bullfrog Taste Express", "Ray Stepien Trio", "Cats on The Corner", "Duketown Dogs" en voor ons Belgskes het alom gekende "Stef Paglia Trio". Samen met de "PR" van Gevarenwinkel en Wout en Nicolien van "Zilst Blues" waren we al enkele bands gaan bekijken in de voorbije periode. Stef Paglia en zijn trio kennen we uiteraard goed en die zagen we vorige week nog in "De Loods" te Aarschot. De "JPK Band" die waren we nog begin oktober gaan aanschouwen in "De Buitenman" in "Lage Mierde" en het "Ray Stepien Trio" zagen we nog in september de revue passeren op de "Backyard Classics" in Eersel, dit samen met een grote hoeveelheid "Loemelaer". De andere bands zijn tot nu toe nog onontgonnen terrein. Wat we ook al weten is dat voor een ruime keuze bieren we in "Biercafé Buurman" moeten zijn en we eraan begonnen met een rodje Grobbelaer shots. PLots ontsond bij mij ook het lumineuze idee om ons Dianeke als fotograaf te benoemen, die raakt toch overal door...of toch bijna.

In onze eerste stop, "De Kleine Man" viel al meteen alles op z'n plaats. De sfeer van carnaval en de broeierigheid van de blues. Kortom de gezelligste kroeg van Zeelst! Het was hier ook dat wij Belgskes kwamen samen te vallen na een respectievelijk bezoek aan de plaatselijke eettenten zoals "De Bengel" en "Pizzeria Italo". In café "De Kleine Man" te Veldhoven treffen we de "JPK Band". Deze locatie is ook de meest afgelegen van de zes. Bij deze "JPK" band staat het eigen werk centraal maar geloof me of niet ook "Stevie Ray Vaughan" en "Jimmy Hendrix. Dit trio ontstond in 2000 toen Jan Pieter Kuijten Rhythm & Blues en raunchy rockmuziek kwam te brengen. Vrij snel veroverden ze vele bars en festivals en werden beroemd met hun originele werk. Samen met bassist Rinus de Lang en drummer Jan Keuter vormt Jan Pieter Kuijten een stevig bluesrocktrio met een vertrouwde maar ook eigen sound. Met vertolking van covers als "The Wind Cries Mary", "Manic Depression" en "Foxy Lady" voelden we ons dan weer als een vis in het water. En we gaan nog niet naar huis, bijlange nie, bijlange nie...

Bij "Biercafé Buurman" is de moeilijkste keuze, het kiezen van het biertje. De keuze voor de muziek valt op "Cats on The Corner" en daarmee krijgen we een mix van blues, rhythm 'n blues en rock 'n roll voor de kiezen. De band bestaat uit zanger Remco Smit, neeje niet Jantje maar Remco. Gitarist Frankie van de Hogenhof, bassist Marcel van Cuijck, drummer Rob van Sambeek en harpist Bob Koenders. Een beetje alles op hun setlist van Little Walter tot Lester Butler en daar zullen de bluesfanaten blij mee zijn. "Blues is the Roots" dragen ze hoog in het vaandel maar als Stevie Ray Vaughan er zou aan zitten te komen verkiezen wij het ruime sop. "Cats on Th eCorner" voor ons een Nederlandse versie van "Chilly Willy" maar waar is den Huibbe?

In het café "Sint Joris" treffen we de "Bullfrog Taste Express" aan en iets zegt me dat we hier te maken hebben met een tribute band. "Bullfrog Taste Express" brengt een muzikaal eerbetoon aan een van de meest invloedrijke gitaristen uit de historie van de rock. Centraal staat hier natuurlijk de Ierse halfgod "Rory Gallagher".

Met als tribute eentje voor Rory Gallagher mogen nummers als "Bad Penny" en "I Take What I Want" uiteraard niet vergeten. Helemaal te gek hier in "Sint Joris" wordt het bij het brengen van die andere klassiekers als "Goin' To My Hometown", "Tattoo'd Lady" en hebben we "Bullfrog Blues" al gekregen ;-)

"Ray Stepien Trio", brengen in eerste instantie covers van zijn voorbeelden "SRV" en "Jimi Hendrix" en staat op het podium van "Zilster Pub". Iets zegt me dat we vanavond nog wel eens een Stevie Ray Vaughan of een Hendrix zullen horen maar gelukkig brengt deze Ray Stepien ook enkele eigen nummers. Een onvoorwaardelijk talent deze gitaarvirtuoos en eentje om in het oog te houden. Uit de legacy van Jimi Hendrix krijgen we onder meer "Hey Joe" en "Manic Depression". Ook een JJ Cale staat genoteerd bij dit "Ray Stepien Trio" met arrangementen op nummers als "Call Me The Breeze" en "Cajun Moon". Ray Stepien, a voodoo child from Eindhoven! Op naar de volgende kroeg...

Het leuke aan het volgende etablissement is dat deze "Wheely Bar" is verwerkt in het logo van "Warner Bross". Hier staan "Duketown Dogs" op de affiche. Deze band zag in 2000 het daglicht als "Junkyard Dogs" en later veranderde de naam dan in "Duketown Dogs". Allemaal goed zo lang het maar geen stratiers zijn. De band bestaat uit Peter van der Sluys (drums), Ron "Duke" Gershwin (vocals), PJ Jochems (guitar) en Mark van Riel (bass) en komen uit Den Bosch en dat is dan weer de provincie hoofdstad van Noord-Brabant. Nummers als "Don't Take Advantage of Me" lijken dan weer alsof het pubrockers zijn. "See The Light" en de ballad "Line of Fire" komen uit hun album "Chaising Tail". Allemaal goed zolang het maar geen Stevie Ray Vaughan is :-)

Als laatste kroeg staat het café "Willem Van Oranje" op het programma. Doodse stilte hier want op TV was Utrecht-PSV en zo moet Stef hier wachten tot het eindsignaal. Ik hoop dat ik de Willem nu eens te pakken krijg want hij heeft me destijds in de geschiedenisles nog punten gekost. Op veroveraars hebben we het zo niet staan en dus wij willen Willem weg, wil Willem wijzer worden, wij willen Willem weer. Mag toch hé ;-). Geen "Funky Nassau" hier vanavond maar bluesrock met onze eigenste "Stef Paglia Trio". In Nederland is Stef Paglia misschien nog populairder dan in zijn thuisland getuige de behoorlijke aanhang van de "Bluesbones". Hoofdbestandsdeel hier is het werk uit zijn dit jaar verschenen album "Never Forget". Met nummers als "Warmth Instead Of Cold" weet Stef het hekelig probleem van gezinsgeweld aan te kaarten daar waar hij met "Mistery Heaven" dan weer de gevoelige snaar kom te raken. Allemaal goed zolang SRV of Hendrix maar niet op de proppen komen want dan zouden we wel eens een indigestie kunnen krijgen.

Foto's nemen op een kroegentocht staat niet meteen garant voor prima kwaliteit. Voilà onze kroegentocht in het anders vredige "Zeelst"...heu Veldhoven zit erop. Bij de "Heren van Veldhoven" ga ik een voorstel indienen om hier een standbeeld van "Stevie Ray Vaughan" een plaatsje te geven want hij is toch hun "Pride and Joy". Slaapwel iedereen, the sky is crying...enne heu...de parking (camping) is de eerste straat links :-) Iemand den Huibbe gezien? Yep, diene zit bij de "Heren Van Zichem"...

ook die van Gevarenwinkel houden wel van een kroegentocht


Neeje Diane, niet de boots, de muzikanten :-(


hoe? mag die ene bengel binnen in die andere "De Bengel"

hiese daase, Goezot

kan me iemand de weg wijzen naar de bus...

Hoogstraten - Hasselt connection

en de gids niet vergeten.