© Rootsville.eu

Nick Moss Band feat. Dennis Gruenling (US)
Victor Wainwright & The Train (US)
KTBA Vlierden (NL)
(06-09-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: KTBA
info artist: Nick Moss Band - Victor Wainwright

© Rootsville 2019


Tetteretet terrei, met enorm trompetgeschal vindt op zondag 20 oktober de opening van het nieuwe seizoen bij onze vrienden van "KTBA" in het Nederlandse Vlierden plaats. Met een formidabele double bill met daarop "Nick Moss feat. Dennis Gruenling" en "Victor Wainwright & The Train" staan er hier zowaar twee kleppers op de affiche. De eerlijkheid gebied me nu ook te zeggen dat ze bij ons in België nu eens eerst waren om formidable te zingen al zijn deze twee namen samen op een enkele affiche dan weer een huzarenstukje van Theo en Martin en heu...ook van Ellen en Mia natuurlijk. Het is om het even wie van de twee hier de aftrap geeft vandaag, zolang er maar bitterballen bij zijn ;-) en je weet het hé...sssssst en luisteruuuuuuuuuuuuh maar er mag zonder meer gedanst worden en dat zal wel gebeuren ook, anders is het "KTBA" niet.

Als eerste aan de bak komt "Victor Wainwright and The Train". Kenners valt het meteen op dat de brave man zo maar eventjes 50 kilo lichter is geworden. Je zou anders wel kunnen denken dat deze energieke keyboardspeler met gamk wat gewicht zou komen te verliezen. Of je bij de muziek van uit zijn laatste album nog effectief kunt stilstaan is haast onbestaande want Victor en zijn trein trekken zowaar alle registers open hier bij "KTBA". "The Train" bestaat uit gitarist "Pat Harrington" en een ritme sectie met drummer "Billy Dean" en "Terrence Grayson" op een imposante sixstring bass.

Al vlug werd mijn enthousiasme al heel wat naar beneden gehaald. Duidelijk geen soundcheck gebeurd en zo stonden de versterkers voor de "Strat" loeihard en overstuurde Pat zowat de ganse band. Akkoord hier bij onze noorderburen houden ze wel van een goed potje gitaarwerk maar er zijn nog andere muzikanten. Opener werd een nog onuitgegeven nummer in opbouw over het verhaal van de Boogie Woogie spelers zoals Victor's opa Met een nummer als "I'll Start Tomorrow" bewijst dat het verlies van gewicht niet simultaan staat aan het verlies van energie. Pakkend en bijzonder soulvol is dan het eerbetoon aan "BB King" (1925-2015) of toch althans aan zijn Gibson "Lucille". grrrrr! Deze "Thank You Lucille" zal vandaag nog moeilijk te evenaren al werd de soul er vandaag een beetje uitgehaald. Less is more Patje.

Met een hoog entertainement gehalte vertelt Victor Wainwright over de kennismaking met de muziek tijdens zijn jeugdjaren. Een moment uit zijn jeugd is ook de kennismaking met de monkey song "I Want To Be Like You" uit het Junglebook dat we ook wel kennen in de versie van Louis Prima en dus Ooh-bi-doo, I wan'na be like you, I want to walk like you, talk like you, too... Dynamisch als nooit ervoor bespeelt Victor zijn black & white keys alsof het de doodnormaalste zaak van de wereld is. Aan zijn zijde de uitstekende gitarist die op "Righteous" een knap stukje luide beheersing van zijn sixstring komt weer te geven.

Symphonische rock krijgen we nog ook met "Sunshine" en ook het prachtige gospeltje "Healing" met in de hoofdrol reverend Victor Wainwright zonder de madammen. Het sterke aan deze Victor Wainwright is de diversiteit die hij komt te brengen. Soul, Blues, Gospel en Boogie Woogie en het liefst dan nog met een "Gospel Choir" van zwarte madammen samen met een blazers sectie...maar dat mag dan weer niet van Theo en Martin. Er is hier nog werk aan de winkel bij "KTBA" :-) Gelukkig kan Billy op zijn sixstring bass bijna een tuba evenaren. Een bisser op vraag van Martin dan maar en dat werd dan "Drinkin' wine spo-dee-o-dee, drinkin' wine". Een certitude is wel de ene dag is de andere Victor niet.

Tijdens de change-overs kunnen we nog vlug wat bijpraten met onze Nederlandse vrienden en ook uit het verre Wallonië zijn ze met een klein busje afgezakt naar "Hotel Thijssen" in Vlierden. Niet verwonderlijk natuurlijk met een "double bill" als deze met "Victor Wainwright and The Train" en "Nick Moss feat. Dennis Gruenling" en met deze laatste gaan we naar de Chicgo tak van de blues.

Dit jaar brachten Nick Moss en zijn kompaan Dennis Gruenling bij Alligator Records hun album "Lucky Guy" uit zn zo voelen we ons hier allemaal deze namiddag. "Nick Moss feat. Dennis Gruenling" zijn hun toer nog maar net begonnen en staan hier zo al op het podium van "BTBA". Ze worden bijgestaan door Taylor Streiff op de keys, de geweldige Braziliaanse bassist, Rodrigo Montovani en aan de drums Patrick Seals.

Het wervelend West Coast gitaarspel van Nick Moss samen met de Chicago grooves uit de bluesharp van Dennis Gruenling zijn een pracht combinatie, eentje waar nooit in wordt stilgevallen. Zeker al niet wanneer de titeltrack "Lucky Guy" uit hun album de zaal komt te vullen en dit na de gepaste intro van drummer Patrick Seals. Veel tijd om te rusten was er niet, misschien op die eene slowblues in de hele eerste set en dan was het terug boogietime, met hoofdrol voor piano en harp bij ‘Movin On My Way’.

Op Skip James zijn "I’d Rather Be The Devil" gaat harper Dennis Gruenling zo good als total los. We krijgen ook een grasduinen uit de blues legacy met werk van Freddie King en Muddy Waters maar meestal was het werk uit hun nieuwe album zoals ook "Wait and See" en geloof me dit is "As Good A It Gets".

Deze openingsdag van 2019-2020 loopt zo op zijn einde dus...Let's dance! Het was weer een fijn weerzien met onze Nederlandse bluesvrienden al waren de echte blues adepten uit "Olland" er ook bij op onze Belgische festivals. Grapje uiteraard maar toch liep er hier vandaag een iemand rond die zo een ganse krat "Wolf bier" misliep. Heugelijk nieuws dan weer voor Teun en Anka en hun vrienden want in 2020 valt "Culemborg" en "Gevarenwinkel" niet samen en hoef je zo niet eens te kiezen, yep er komen zware tijden aan in 2020. Een verwachte en de bijna obligate jam tussen de twee headliners kwam er deze maal niet en zo breken ze hier toch een beetje met de traditie.

We zijn al van gisteren in Nederland en meer bepaald in de provincie "Noord-Brabant". Misschien is dan ook zo onze verblijfvergunning verlopen en moeten we ons stilletjes terugtrekken alvorens we worden opgepakt. Het was meteen ook het eerste volledige weekend van onze "PR man" uit Gevarenwinkel en jazeker hoor, de nieuwe knie houdt stand...Titanisch straffe kost! Groetjes uit Noord-Brabant...we driegde bekant an te trekken door het weerzien.

De volgende waanzinnige double bill is hier op zondag 10 november met "John Del Toro Richardson" en "Too Slim & The Taildraggers". Wij Belgskes hebben de dag erna een betaalde feestdag maar daar hebben we dan weer ook moeten voor vechten.