© Rootsville.eu

James and Black (US)
Blue Monday
Blauwe Kater Leuven (21-10-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Blauwe Kater
info band: James and Black

© Rootsville 2019


One band, two words "Guerrilla Soul" en daarmee zitten we bij het uit Austin TX. afkomstige duo "James and Black". Uiteraard verblijven Bruce James en Bella Black meer in onze contreien dan in hun thuisland en het daardoor ook op een "Blue Monday" op het podium van de "Blauwe Kater" staan, en zo stonden ze ook al in 2017 op het podium van "Blues Peer".

Ik heb ze ook al eens enkel als duo kunnen ervaren maar voor dit concert hier in de "Blauwe Kater" was gans de band gemobiliseerd. Dus ook gitarist en saxofonist Jeroen Capens en bassist Nicolas Thys waren erbij. De drummer was een nieuw gezicht bij deze "James and Black". Het obligate dinner was een beetje lang uitgelopen met als gevolg dat er hier na het dessert bijna geen doorkomen meer aan was. Een "Blauwe Kater" boesjevol en iets anders hebben we hier in dit prille seizoen nog niet kunnen ervaren. Het was zo goed als 10.00PM toen ze zonder een soundcheck meteen van jetje kwamen te geven.

Met "Nola" werd er hier afgetrapt vanavond en zo kon "Bella Black" nog in alle rust haar stembanden opwarmen. Met "Sunshine" en "Outta My Head" kwam ook die straffe madam op volle toeren en voor diegene die nu nog geen drankje hadden kunnen versieren zou het problematisch gaan worden. "James and Black" hebben in totaal al drie albums opgenomen en wat we hier vanavond te horen krijgen is een verzameling van nummers uit dat trio. Een nummer als "Prefer It Black & White" kan je zowel op hun "live" album als op het laatste verschenen "This Time" terug vinden. Wij hadden ook graag den toog teruggevonden...

Het werd vanavond eerder een luisterend publiek door gebrek aan dansruimte maar het sterke is dat je ook naar de muziek van "James and Black" kan luisteren en zo enkel in gedachte de beentjes komt los te werken. Met nummers als "The Days" en This Time" leek het erop of je hun album "Live at La Chapelle" aan het beluisteren was met dit verschil dat je hier de broeierige sfeer kon ervaren en kon je zo van hun ganse oeuvre genieten. Een mix van "Southern Soul" met een snuifje NOLA maar zonder meer met hun eigen stempel dat is de "Guerrilla Soul" van "James and Black". Een muziek waar hoegenaamd geen verval op zit. Met "Jonah" krijgen we zelfs enkele exotische ritmes in een jazzy jasje te verwerken maar deinen ze helaas ook richting einde van hun passage hier in Leuven. Met "Brighter Than This" verdween de soul dan definitief uit deze bluesclub en hebben we weerom kunnen genieten van een vertrouwde "Blue Monday". Everyday we walking on sunshine, bye bye Bella en...James.

Wij konden zo weer verdwalen in de nacht, it's Orval Time! "James and Black zouden nu dan weer kunnen zingen van "Right On". Voor de bluesliefhebbers nog dit, nu zaterdag 26 oktober afspraak voor het nieuwe "Bierbeek Blues Festival", dit i.s.m. "Colora", niet de verfwinkels, maar een organisatie van het Masereelfonds en Oxfam Wereldwinkels regio Leuven. Volgende "Blue Monday" is er hier de nieuwe Belgische "North Mississippi" sensatie "Well Well Well" met Renaud Lesire, Gert Servaes en Lord Benardo al kunnen het evenzeer de "Voodoo Twinz" zijn ;-)