© Rootsville.eu

Jack Burton Band (UK)
Roots 'n Soul
Pallieter Café Herselt (24-10-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Pallieter Café
info band: Jack Burton

© Rootsville 2019


Vanavond richting "Pallieter Café" voor ene "Jack Burton & Band". Jack Burton is afkomstig uit Austin TX. en een geliefd zanger en songwriter. Hij groeide op in een kleine boerengemeenschap net buiten Austin waar Jack een diepe affiniteit had met de muziek en cultuur van de zuidelijke Verenigde Staten. Samen met zijn muze en echtgenote Maya bestaat de band ook nog uit 2 youngsters uit het Antwerpse, een ritme sectie dat behoorlijk straf uit de voeten kan komen.

Samen met zijn vrouw Maya schrijft Jack nummers die voor enig lichtpunt moeten zorgen in onze soms donkere maatschappij. Nummers met als rode draad hun levenservaringen en niet in het minst de liefde, al is liefde ook voor sommigen hier een loos begrip. Daar waar "soul & funk" vroeger centraal stond in zijn muziek stemt zijn nieuwe materiaal nu toch ook tot nadenken en profileert hij zich nu als een rootsy singer-songwriter met een boodschap. Nummers die soms ook wel politiek geladen zijn zoals bij "Trigger", een nummer dat gaat over de zo talrijke schietpartijen in de US maar waaraan enkele nummers weinig of niets zullen veranderen. De oplossing is evenwel niet de "ver weg van mijn bed show" maar om de koe bij de Texas horns te pakken.

Gelukkig grijpt "Jack Burton" bij aanvang van het concert terug naar zijn funk van weleer en voelt het met nummers als "Green Eyed Girlie" en "I Am Yours" aan of we in de era van 70-ties Funk zijn aanbeland. Je ervaart van alles in zijn nummers waar zelfs een snuifje "Brown" niet zou in misstaan zoals bij "Give Your Love"...ain't it funky now. Jack is ook niet vies om enkele covers in zijn setlist te verweven en zo krijgen we ook eentje van Ray LaMontagne. Het moment ook om de funk enigszins achter zich te laten en het singer-songwriter gehalte naar voor te laten komen. Voor de soul & funk liefhebbers hier aanwezig was er gelukkig ook nog het soulvolle bluesje "Time For Love". Jack mag dan wel een meer dan uitstekend zanger zijn, voor mezelf ergens een kruising tussen Nathaniel Rateliff en Marc Broussard, maar ook deze Belgische ritme sectie verdient meer dan een pluim. Maya Burton bracht dan weer met haar alt-sax de funky toets erin.

Hoogtepunt vond ik zonder meer een uitgesponnen "Unspoken", een nummer waar we in de sfeer van de "Undisputed Truth" verzeild raakten en zo kwamen we ook in een periode terecht met in ons achterhoofd Eric Burdon en War. Heerlijke grooves dat wel! Met "Take Your Time" gingen Jack en zijn band zelfs even de jazzy toer op. Tijd dan maar om naar de apotheose van het concert toe te werken en zo bracht Maya Burton zelfs een aardige versie van Otis Redding's "Hard To Handle" en verdween de versie van de "Black Crowes" enigszins op de achtergrond.

Jack Burton is ook wel gespeend van enige gospel zoals het van Mahalia Jackson gebrachte "Lord Search My Heart". Met "Pipeline" kon de band ook wel het zwijgen opgelegd worden want dit is dan weer de singer-songwriter in deze Jack Burton. Een set van bijna twee uur werd het en waarbij de blues liefhebbers op het einde in hun nopjes waren met "When Loves Comes To Town" en waarbij Bono's yeah yeah yeah uitmonde in een algemene samenzang. De "Love" was al lang verdwenen hier vanavond toen Jack & Maya Burton zich verplicht zagen om er een bruggetje in te verwerken met de "o" zoveel gecoverde gospel "Jesus On The Mainline"...tell him what you want.