© Rootsville.eu

Bierbeek Blues Festival
Festival (i.s.m. Colora Festival)
CC De Borre Bierbeek
(26-10-2019)
reporter: VH & photo credits: Freddie


info organisatie: Bierbeek Blues Festival
info artist: Bluesbones - Blues Lee - Binger

© Rootsville 2019


We moeten al enkele jaren terug in het archief van onze inlandse blues festivals duiken om de naam van Bierbeek terug op te diepen. Meer bepaald in 2012 met toen op de affiche Kyla Brox, Krik Fletcher en de Kameroen Roland Tchakounté. 2012 werd ook het jaar dat de organisatie van "Bierbeek Blues d'Up" het toen voor bekeken hield. Namen als Ana Popovic, Nina Van Horn, David Gogo, Joanne Shaw Taylor, Larry Garner, Sean Carney, Bryan Lee, Mississippi Heat, Monster Mike Welch, Layla Zoe, Thorbjorn Risager maar ook eigen helden zoals de helaas in 2018 overleden P. Van Sant kleurden hier in de voorbije edities de affiche.

Vandaag is er een nieuwe organisatie opgestaan hier in "CC De Borre" die met het moto als "Get the Blues Back in Bierbeek" onze geliefkoosde muziek hier terug tot leven wil brengen. Dit jaar zagen we ook de youngsters van "Sortie Blues" hun eerste festival op gang trappen en is volgend jaar de "Hageland Blues & Roots Night" al aan hun 5de editie toe. Besluit...de blues leeft in en rond het Leuvense. Zo kan je haast iedere maandag terecht in de iconische "Blauwe Kater" voor een "Blue(s) Monday Concert" en openen "Het Depot", "GC De Wildeman" en "Listwaar" met regelmaat hun deuren voor "de" blues.

"Bierbeek Blues Festival", met aan het roer Johan en Marc, is als naam duidelijk genoeg dat het hier geen schlagerfestival betreft. Ook geen hoogheidswaanzin bij de nieuwe organisatie die besloten terug op te starten met bands van eigen bodem. Belgische band en toch al niet meteen van de minsten. Zo zijn er als afsluiter de "Bluesbones" en die hebben in en buiten Europa al naam en faam gemaakt. Verder is er de blues, rhythm 'n blues en soul van "Blues Lee" en die ontstonden nog in de prehistorie in het jaartal 1995. Ook de aftrap wordt gegeven door een band die al in 1984 hun eerste optreden gaven, met name "Binger" en die spelen een zo goed als thuismatch hier vanavond, maar helaas is dit ook hun definitieve afscheid. Alvorens er hier van start wordt gegaan krijgen we nog een regelrechte stoelendans hier in "De Borre" :-) Als uitzondering op de regel beginnen we met een centrale foto met één van de oprichters van deze "Binger" en dat is drummer en Bierbekenaar Rik Volkaerts.

Bij aanvang in 1984 stond de "pubrock" van een Dr. Feelgood centraal bij "Binger". Door het brengen van covers van onder meer "George Thorogood" en "Omar & The Howlers" vonden ze ook zo hun weg in het blues circuit. Sinds het aantrekken van "Shirley Vroegen" durven zo ook het woord soul in de mond te nemen. Verder bestaan "Binger" ook nog uit Jokke Behets (bas), Wim Degeest (vocals, bluesharp), Rik Volkaerts (drums) en Dirk Lekenne (gitaar, vocals) en met als occasioneel extra lid Pieter Akkermans op de keys.

Al meteen na hde eerste nummers als "Long As I Got You" en "Don't Lead me On" wordt het meteen duidelijk dat we het spijtig gaan vinden dat deze formatie er komt mee op te houden. Al zeker bij het horen van Peter Green's "Rattlesnake Shake" komt ook het beeld van "Omar & The Howlers" hier opdagen bij de blues liefhebbers. Allemaal knap zeker ook hun versie van "Personal Jesus". Een kleine mindere noot is er dan met Etta's "I'd Rather Go Blind" dat volgens mij kwam uit te monden in een versie à la Joplin maar dat zal de vele CC'rs uiteraard worst wezen. Met "Sweet Home Chicago" valt het doek hier over dit eerste concert maar helaas ook over "Binger". Allee voor de talrijk opgekomen fans dan toch nog een allerlaatste bisser. Na 35 jaar nog even jong en dus hopelijk tot volgend jaar op de tweede edtite van "Bierbeek Blues Festival" voor een "Binger Reunited".

Time to groove met de nu volgende "Blues Lee". Ook hier starten we enigszins met een andere centrale foto omdat showbeest en Blues Lee'ke van het eerste uur Ben Lambrechts nog eens de show komt te stelen. Deze Limburgse formatie is altijd al een buitenbeentje geweest in onze bluesscène. Met een breed spectrum aan nummers gaande van blues, soul, funk en zelfs soms met een snuifje hillbilly weet je dat bij een concert van deze "Blues Lee" dansen hoegenaamd niet is verboden. Volgend jaar draaien ze weerom een bladzijde om in hun geschiedenis want dan bestaan ze 25 jaar. Misschien het moment om eens nieuw materiaal uit te gaan brengen al vind ik ze nog steeds even sterk, nog steeds even groovy. "Blues Lee" dat zijn vandaag de dag Karel, JB, Jan, Steph en Carlo. Carlo's plaats achter de drums wordt vanavond nog eens terug ingenomen door Yves Bosmans.

Na openers als "Love Engineer" en "Honey Please Don't" hoefde Biesmans niet al teveel aan te dringen om iedereen wat korter naar het podium te laten komen. Zelfs een koppeltje Bluesbones adepten trokken hun stoute schoentjes aan en dansten er op los. Terug een vertrouwd beeld van "Blues Lee" die er met z'n allen duidelijk plezier in hadden hier vanavond op het "Bierbeek Blues Festival". Het mag nu ook weer niet als te misleidend worden hé mannen.

Veelal dansbare nummers bij deze "wereldburgers" met een duidelijke opstoot aan adrenaline bij "I Like It Like That" waarbij je duidelijk kon waarnemen waar Ben "Lamb" de mosterd destijds ging halen. De ganse zaal in beweging en toch snakte ik naar dat ene nummer waarin de kwaliteit van de muziek zelf met de eer zou gaan lopen en dat was het betoverende "Seven Days", met een verbluffende JB op de sopraan-sax. Uh HUH Oh Yeah! Met enkel nog één band te gaan kon deze eerste editie van het nieuwe "Bierbeek Blues Festival" muzikaal al niet meer stuk. Waar weinig of geen smaak in zat was de "Estaminet", dus waren we al met velen omgeschakel op "Cornet" en die smaakte dan wel weer.

Als allerlaatste krijgen we onze boogbeelden wanneer het bluesrock aanbelangt. Met als enige uitzondering tegenover de twee vorige bands zijn deze "Bluesbones" deze eeuw opgericht en meer bepaald in 2011. Nu bestaan deze bluesrockers uit shouter Nico, aan de sixstrings Stef Paglia, aan de Hammond Edwin Risbourg en een ritme sectie met Geert Boeck en drummer Jens Roelandt. Op 9 november gaan deze "Bluesbones" in Haacht een nieuw "Live" album inblikken en dus kunnen we hoogstwaarschijnlijk vanavond een soort van try-out kunnen krijgen.

Het wordt er stevig invliegen met deze "Bluesbones" met nummers als "Find My Way Home" en ..."The End"? UIteraard is dit nog maar het begin van een krachtige set waarbij dat dansende paartje vlug even van schoenen moesten veranderen. De warme grooves van de Hammond met aan de black & white keys Edwin Risbourg en de guitarlicks van string bender Stef Palia blijven een goed huwelijk en voeg daarbij nog de vocale kwaliteiten van blues shouter Nico en je weet zo waarom deze "Bluesbones" een nationaal en internationaal succes zijn.

Voor de fans hier aanwezig uiteraard niets dan vertrouwde nummers als "Find Me A Woman" en "She's Got The Devil In Me". Stevig gitaarwerk van Stef aangestuurd door een fantastische band die hun roots ook vanavond hier niet zullen verloochenen. Iedereen total loss op "Going Down" en een zinderende outro met "Devil's Bride", yep dit zijn de "Bluesbones". Lights Out!

Met de nodige diversiteit in de muziek is dit "Bierbeek Blues Festival" onder een goed gesternte van start gegaan. Tous à coup...c'est le telephone qui sonne! Uit het verre "Hoegaerde" krijgen we bericht van de steunpilaar van het vroegere "Bierbeek Blues d'Up", Johan Van De Broeck. Het was niet de "Bokma" die koud stond maar de "Orval" en als onvervalste Orvalised blues mannen verkaste Vic zijn "Hotel On Wheels" van het parking terrein aan "CC De Borre" naar de sporthal van Hoegaarden voor nog een nachtelijke meeting bij Jan en Mieke van 't Nieuwhuys. Daar staat op dinsdag 29 oktober Jean Bosco Safari en zijn "Sounds Of Soul" op de affiche. Voor de liefhebbers van soul een goede raad, wees er vlug bij want de tickets worden schaars. Voor die van "Bierbeek Blues Festival", tot volgend jaar, tot Binger ;-) It's Orval time zzzzzzzzzzzzzz.

BINGER
BLUES LEE

BLUESBONES

de PR-man van Gevarenwinkel met die van BE-Mine Blues
(aka diene van het kieke met die van den hoelleboer)

Djang's fuel

nachtelijke meetings tellen drie dubbel...