© Rootsville.eu

Paul Michiels (B)
The Milkman Tour
Jazz Café Den Egger Scherpenhuevel
(29-09-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Jazz Café Den Egger
info artist: Paul Michiels

© Rootsville 2019


Het wordt al wat vroeger donker nu de wintertijd is ingegaan en het prachtig kleurenpallet van de herfst heeft al een tijdje zijn intrede gedaan. Tijd ook dat de jazzclubs zich beginnen roeren en zo openden ze in het "Jazz Café Den Egger" te Scherpenheuvel voor hun nieuwe seizoen al meteen met een klepper. In de gebruikelijke foyer konden ze de toeloop niet aan en dus verhuisde de club een avondje naar de "Blauwe Zaal" van "GC Den Egger". Dit allemaal voor de komst van "Paul Michiels" aka Polle pap en zijn "The Milkman Tour".

Het concert wordt gehouden onder de noemer "Jazz" maar met een beetje intimiteit in de nummers zorgt dit vandaag de dag meteen dat we over een andere strekking spreken. "Paul Michiels" is eerder een jazzy vertolker van popsongs en reist heden te dagen het land rond met zijn nieuwe "The Milkman Tour". Niet dadelijk met een jazz ensemble maar gewoon als trio met aan de keyboards zijn trouwe kompaan Hervé Martens en drummer Jordi Geuens. Het betreft hier de première van zijn nieuwe show.

"PP Michiels" begint eraan a capella met het nummer "Happiness" waarna de rest van het trio hem op het podium komen te vervoegen. Meteen grijpt hij naar zijn gitaar om ons zo maar eens 50 jaar terug te brengen in de tijd met Canned Heat hun "Goin' Up The Country", en zo zitten we bij de blues. Het volle "Jazz Café" heeft duidelijk heel wat "Polle Pap" fans in huis wat je telkens weer na ieder nummer kan horen. Ook werk uit zijn laatste album met titeltrack "Ageless" krijgen we te horen net zoals "The Goodbye Look" van Donald Fagen.

Op een jazzavond hoort uiteraard ook jazz en daar beantwoord Michiels dan op met de standard "The Way You Look Tonight", eentje uit de film "Swing Time" van 1961 en net als toen Jimmy McGriff haalt ook nu Hervè Martens het uiterste uit zijn keyboards. Iedereen wel bekend is dat Paul Michiels ook heeft meegedaan aan het programma "Liefde Voor Muziek" waaruit "Slow Down" is blijven ronddwalen in zijn hoofd. Een moment ook dat Paul zijn chromatische harp komt te hanteren.

"The Milkman Tour" heeft ook zijn eigen nummer en ook dat wordt hier ook vanavond met de volle goedkeuring van de fans gebracht. Naar het einde van de eerste set krijgen we bekend werk zoals "Females" waar hij zichzelf begeleid op gitaar en uit de periode met "Soulsister" nummers als "Changes" en "Tell What It Takes"...If you don't mind Polle het is pauze :-)

Bij aanvang van deel 2 komt ook nu Paul Michiels solo opdraven waarna we een stukje Latin jazz mogen ervaren met "Desafinado", eentje dat we uiteraard kennen in de versie van Stan Getz en waar ook hier door dit Trio niet uit de toon wordt gevallen. Tijd om ook een local hero, wat jazz betreft, erbij te halen en dan hebben we het hier natuurlijk over Jan Muës die vanavond door de Polle wordt getransformeerd als de Spaanse trompettist Juan Müjes.

Met "Starman" van David Bowie komt Paul Michiels deze iconische popheld te eren. Er wordt nog diep in het pop arsenaal gedoken met nummers als "Just A Friend Of Mine" van onze eigenste Dani Klein en haar "Vaya Con Dios". "Ruby Tuesday" van de eeuwig jeudige "Rolling Stones" maar helaas op "That's Allright Mama" wordt de bal door Paul Michiels volledig misgeslagen...het is niet van Elvis maar van de Bluesman "Arthur Crudup" die dit nummer uitbracht in 1946. Capiche!

Vertrekken zonder bissers is zowat als hoogschennis hier onder de Basiliek en dus krijgen we nog nummers zoals ook natuurlijk "The Way To Your Heart" en zo is iedereen hier weer tevreden...