© Rootsville.eu

The Fabulous Thunderbirds (US) support act Tiny legs Tim
Blues
Het Depot Leuven
(04-11-2019)
reporter & photo credits: Rootsville


info organisatie: Het Depot
info artist: The Fabulous Thunderbirds - Tiny Legs Tim

© Rootsville 2019


Maandagavond en hoog (blues)bezoek in "Het Depot". Niemand minder dan Kim Wilson en The Fabulous Thunderbirds maken hun opwachting hier in de cultuurtempel in Leuven. Deze Texaanse band zag het levenslicht in 1974 met als oprichters Kim Wilson, Jimmy Vaughan, Keith Ferguson en Mick Buck. Tijdens het verloop van hun carrière zouden vele namen de revue passeren zoals onder meer Kid Ramos, Duke Robillard en Preston Hubbard om er maar enkele te noemen. In de latere edities waren er ook Kirk Fletcher en Nick Curran (1977-2012) die hun opwachting maakten.

Kim Wilson akoestich in de kelders van "Chateau Royal Otard" (2007) © Rootsville

Een bezetting zoals we ze ook nog in 2007 konden beleven op "Blues Passions Cognac" van dat jaar. Een jaar ook dat we Kim Wilson tijdens het optreden voor een geselecteerd publiek in de kelders van "Chateau Royal", het huis van Cognac Otard, bijzonder geëmotioneerd zagen worden. "The Fabulous Thunderbirds" speelden zowat over deze ganse aardkloot en tekenden zo ook present op de allereerste "Blues Peer" in 1985. De laatste jaren wordt er geen overdaad meer gepleegd door deze band en dus stond het optreden in "Het Depot" al een tijdje aangevinkt. Hun laatste album "Strong Like That" (album report) dateert evenwel al van 2016.


Tiny Legs Tim © Rootsville

Wachtend op Kim Wilson & The Fabulous Thunderbirds konden we uiteraard ook genieten van een voorprogramma en dat was vanavond niemand minder dan "Tiny Legs Tim". Helaas niet met zijn volledige bezetting van de succesvolle "Elsewhere Bound Tour" (album report) waarmee hij in de grote zalen rondtrekt, maar gewoon als trio met aan zijn zijde de ritme sectie bestaande uit Filip Vandebril op staande bas en drummer Frederik Van den Berghe. Zijn ode aan "The Big Easy" zagen we dit jaar ook reeds op "Blues Peer" en dus zullen we ook dit trio best wel kunnen smaken.

Met een arsenaal van originals dat best al wel kan tellen beginnen ze er aan rond de klok van 08.30PM. Na een paar nummers schakelt "Tiny Legs Tim" over naar het werk van zijn laatste album met nummers als "One More Change" en het rumba gevoelige "Still In Love". Het NOLA gevoel is er als trio niet bij en zo hellen de nummers over naar de echte blues 'n boogie. Ook de titeltrack van "Elsewhere Bound" kan niet ontbreken waarna we "Steppin' Up" te horen krijgen van dat andere succesvolle album uit 2015. Op "Lovin' Kind" krijgt hij het publiek zo ver om mee te neuriën en met "New Place" is "Tiny Legs Time" zijn passage hier in "Het Depot" ten einde.


Kim Wilson © Rootsville

Tijd voor de hoofdact met in de bezetting naast Kim Wilson ook Johnny Moeller die in 2007 Nick Curran na diens dood kwam te vervangen. Verder krijgen we ook Kevin Ancker aan de keyboards en de ritme sectie die bestaat uit bassist Steve Gomes en drummer Nico Leophonte. So let's go wild one more time...

Opener van deze avond is "I Feel So Bad" waarna enkele nieuwe nummers volgens met een slowluesje waarop de chromatische harp meteen wordt gehanteerd. De rock 'n roll kwam er pas in met "My Babe" en uiteraard met "Good Time Charlie". Na een indrukwekkende versie van "The Red Rooster" leek het of Kim Wilson was even uitgeblazen en keerden we terug naar de blues met eentje van Roosevelt Sykes. Back to the blues 'n roll dan met "Slow Down" gevolg door een powerful instrumentaaltje met een indrukwekkende solo van Kim Wilson.


Johnny Moeller © Rootsville

Blues, Texas Style is natuurlijk niet weg te denken waarna we een hoogstaande versie kregen van Slim Harpo's "(Baby) Scratch My Back" uit 1965. Een nummer dat "The Fabulous Thunderbirds" in 1979 kwamen te coveren. Hierop belande Johnny Moeller even bij de chicken scratch. Uiteraard zijn we hier met z'n allen ook gekomen voor het oudere werk zoals de gebrachte nummers "Shame Shame Shame", Don't Touch Me Baby" en "Wrap It Up".

Kim en zijn "Fabulous Thunderbirds komen ook wat soul in hun Texas blues te steken met "Smooth", een nummer uit het album "Strong Like That" uit 2016. Afsluitend met "True Love" en "Tuff Enuff" lijken de twee uren hier voorbij gevlogen. Yep, twee uren met de uitstekende "The Fabulous Thunderbirds" en met voor sommigen een hoge dosis nostalgie en met zelf nog adem over voor de encores, ain't nothing but fine, fine, fine...

Kim Wilson

The Fabulous Thunderbirds

Tiny Legs Tim & Band