© Rootsville.eu

Lon Eldridge & Steven Troch (US/B) (aperoconcert)
Pre-war Blues - Ragtime
GC Den Egger Scherpenheuvel
(10-11-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: GC Den Egger
info artist: Lon Eldridge - Steven Troch

© Rootsville 2019

Enkele jaren geleden ontstond er een duidelijke chemie tussen "Lon Eldridge & Steven Troch". Lon Eldridge in een Amerikaanse fingerpickin' artiest met roots in het plaatsje Chattanooga, TN. De plaats die gekend is uit de "Chattanooga Choo Choo" van Glenn Miller maar ook, wat soms al eens wordt vergeten, de geboorteplaats was van de Amerikaanse blueszangeres "Bessie Smith". Steven Troch komt uit Mechelen en is door de jaren heen uitgegroeid tot één van onze beste bluesharp spelers van het land en was één van de boegbeelden van "Fried Bourbon". Volgend jaar zal hij met de "Steven Troch Band" de Belgische kleuren verdedigen op "European Blues Challenge" in Zaandam NL. Beiden brachten vorig jaar het album "Cool Iron" (album report) uit waar we op dit apero concert wel zullen kennismaken. Lon Eldridge liet eens ontsnappen dat hij een album zou gaan opnemen met enkel nummers van Bessie Smith en samen met muzikanten die in Chattanooga wonende zijn, dus belofte maakt schuld en hoop doet leven.

Pre-war blues en ragtime op een zondagvoormiddag in "GC Den Egger" onder de Basiliek van Scherpenheuvel, het kan allemaal en het luistert nog lekker ook. Voor de argwanende CC bezoekers hier in "Den Egger" kan ik nu al met zekerheid zeggen dat ze de blues na dit concert anders zullen gaan bekijken. Met opener "Country Gentleman" laten ze hun kunde in deze tak van de blues meteen blijken en gentlemannen als ze zijn wordt dit ook meteen gesmaakt. Naast hun liefde voor de pre-war blues hebben ze nog een gemeenschappelijke noemer en dat is hun retro moustache.

"Kind Hearted Woman Blues" is er eentje dat op hun album "Cool Iron" staat net als de Engelse wals "Sunday Morning Waltz" en wie nu nog niet mee is zal het nooit niet zijn. Volgens de artistiek direkteur en programmator Roeland Van Gorp was dit het "aperoconcert" met de meeste interesse en zullen de meedeinende aanwezigen dit niet vlug vergeten. Nog enkele nummers uit de eerste set zijn "Chattanooga Blues", "Sweet Georgia Brown" en "Key To The Highway" en dan is er tijd voor de echte apero...

Na de apero verder gaan op hetzelfde élan is voor dit duo as easy as one, two, three en hervatten ze met "Darkness in the Delta" en "Candyman Blues". Het weergaloos samenvloeien van Lon's fingerpickin' stijl en Steven's harpgrooves zijn als een niet te ver breken huwelijk. One heart, two musicians. "Whised I Was In Heavin Sitting Down" en "Jack o'Diamonds", beiden zijn ook te beluisteren op dat prachtige album "Cool Iron". Helaas is het met "Ragtime Monkey" gedaan met de fun en moeten we ons gaan opmaken voor de after-apero, varkenshaasje en kroketjes. Maar niet zonder eerst een hartverwarmend applaus voor "Lon Eldridge en Steven Troch". Ga ze zonder meer eens bekijken wanneer ze in jou buurt zijn het is de moeite waard!