© Rootsville.eu

Mother T & The Chicks (B)
Blue Monday Concert
Blauwe Kater Leuven (11-11-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Blauwe Kater
info band: Mother T & The Chicks


© Rootsville 2019


Mijn eerste kennismaking met deze "Mother T & The Chicks" was op het nu helaas verdwenen "Boogieville" in de Gentse "Vooruit" in 2017. Nu twee jaar later is er nog steeds geen nieuw initiatief genomen om deze "Celebration of the Blues" nieuw leven in te blazen maar gelukkig bestaan nog wel deze "Mother T & The Chicks".

Benieuwd hoe vanavond in de "Blauwe Kater" de semi-akoestische blues 'n soul in de smaak zal vallen bij het jeugdige publiek. Toch vinden ook niet-studenten op deze "Blue Monday" concerten meer en meer de weg naar Leuven. Helaas beginnen de concerten steeds later en later, voor de brossers onder de Uniefgasten geen probleem voor diegene die moeten gaan werken is het een obstakel om te nemen. "Mother T & The Chicks" treed hier vanavond aan als trio en bestaat naast Tessa De Vreese als vocaal uithangbord verder ook nog een crème van muzikanten met Olivier Vander Bauwede op bluesharp en Bram Beelaert op gitaar. Voor de beleving met de volledige bezetting verwijs ik u nu al graag door naar "Blues in Schoten" van aanstaande zaterdag.

Met een nummer als "Love Me Like A Man" staat Tessa al meteen op haar strepen en wil ze ook de jeugdige bezoekers meteen duidelijk maken waar het op staat. Ook al zijn "The Chicks" hier vanavond gereduceerd tot twee toch blijft dit hoogstaande klasse. De chemie met harpist Olivier en stringbender Bram spreekt tot de verbeelding. Beklijvend is ook JJ Cale's zijn "Walking After Midnight" en het is duidelijk dat "Mother T" de setlist heeft aangepast op dit trio. Kiekebisj alom bij het horen van het uit 1941 afstammende gospel nummer "Up Above My Head" en zo bewijzen we hier in België dat we ook hier een blanke versie hebben van "Sister Rosetta Tharpe".

Blues blijft uiteraard de rode draad bij deze "Mother T & The Chicks" zodat we ook kunnen genieten van een nummer als Tampa Red's "It Huts Me Too" al zal ook de naam van een Elmore James hier wel vallen. Ook "Ramblin" wordt hoog gewaardeerd en zo gaan we al terug naar de era van de godfather van de blues, Robert Johnson. Ook leuk om altijd weer te horen is "That's All Right (Mama)" van...jazeker Arthur Crudup en het Delta bluesje "Rollin' 'n Tumblin" van "Hambone Willie Newbem" maar ook van Muddy Waters en de hele blues reutemeteut.

Hoogtijd dat de hiërarchie van de "Vloanders" hier wordt doorbroken voor "Mother T & the Chicks" want de rest van België zou ook in de mogelijkheid moeten zijn om ze te leren kennen. In de "Blauwe Kater" is dit alvast gebeurd. Maandag 18 november is er hier "Fernand Zeste & Bad Temper Joe" en nu al aanvinken op maandag 25 november de psychedelische blues van "Red Red" met in de rangen Steve Ceulemans. Helaas moet onze Vic dit missen door de lessen "kameel rijden" in zijn agenda ;-)