© Rootsville.eu

Grunting Pigs (Hun)
Blues
Het Loodscafé Aarschot
(17-11-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info club: De Loods
info artist: Grunting Pigs

© Rootsville 2019


In Augustus waren ze beiden al te zien nog "Gevarenwinkel" en dan hebben we het hier over Matyas Pribojzski en Ferenc Szász. Op zaterdag stonden ze nog als "Jumping Matt & His Combo" bij onze noorderburen op een podium maar nu zijn ze als de "Grunting Pigs" paraat in het "Loodscafé" te Aarschot. Tijd dus om deze varkentjes eens te wassen.

In hun zog waren ook Nederlands' grootste blues liefhebbers-paar uit Zeelst naar het "Loodscafé" afgezakt, dit samen met een grote delegatie van "Gevarenwinkel" en dus voelden we ons hier als één grote familie. Enkel één van de pink pigs waar te nemen en de na de vraag aan Matyas waar het ander was gebleven streelde die met veel plezier zijn buik ;-).

Opener van deze "musical corner" hier in het café werd "Tiger Man" uit hun album "Grunt Away" en meteen was ook de toon gezet voor een aangename muzikale zondagnamiddag. Matyas is een indrukwekkende virtuoze mondharmonica-speler met een originele stijl en hoort zonder fout tot de betere harpers van Europa. Zijn partner in crime Ferenc kan zowat alles met een sixstring en zo vormen beiden een onverschrokken duo wanneer het onze geliefkoosde blues betreft.

Beiden voelen zich hier bijzonder goed thuis in deze contreien en dat voel je ook aan de gemoedelijkheid die er heerst. Toch ook wat "Grunting Pigs" fans van buiten de stadsgrenzen waarmee aangetoond wordt hoe groot de populariteit van dit Hongaars bluesduo hier wel is van. Het swingend en bluesy "Banging On Your Door" vult het café met een vanzelfsprekende warmte en vormt ons tot één grote blues familie.

Van "Brother Ray" krijgen we ook het van de 40-ties afstammende "Ain't It Fine" en wordt dan zo ook ervaren. Als duo verschillen Matyas Pribojzski en Ferenc Szász niet zoveel als met de voltallige groep maar de interactie met het publiek loopt in een kleinere locatie zoveel gemoedelijker. Met eentje van "Muddy Waters" krijgen we zelfs de psychedelische kant te horen van deze "Grunting Pigs, dit met een klein rifje naar "Summertime". Helaas verloopt de tijd hier snel doordat we allen diezelfde liefde voor de blues koesteren en dus tijd voor "den hoed".

Ook tijdens het tweede gedeelte kregen we hier nog hoogstaande blues en entertainment met nummers als "3 Kisses For Love" en werd dit café aan de Demer omgetoverd tot een heuse "Juke Joint". Heimwee of niet een bisser was niet vermijdbaar hier en zo brachten deze "Gruntiing Pigs" nog "Hounddog" en zo zitten we bij het duo songwriters duo Leiber en Stoller en die het van...Big Mama Thornton, een onwetende zou nu zeggen van Elvis maar de bluespolitie is aandachtig. Door Bruno (Gevarenwinkel) werd nog een extra Duvel geschonken wanneer ze nog "I'll Play The Blues For You" zouden brengen en dat lekkere biertje uit Puurs indachtig gebeurde dit ook zo. En zo werd het tijd voor Matyas Pribojzski en Ferenc Szász aka de "Grunting Pigs" om terug te keren naar de Hongaarse poesta. CU...hoink, hoink!