© Rootsville.eu

Red Red (B/US)
Blue Monday Concert
Blauwe Kater Leuven (25-11-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Blauwe Kater
info band: Red Red


© Rootsville 2019


Soms gebeurt het nog dat na al die jaren je mond open komt te vallen van verbazing. Links en rechts duiken nog wel andere bandjes op die fris klinken, maar blues zo door de spreekwoordelijke molen halen en er zo iets vernieuwend mee brengen dat zagen mijn compagnon de route en ik zelf eerder dit jaar tijdens een "Mind Your Head Session" in Mechelen. Tijd ook om wat "PR" op gang te brengen anders schuilt er het gevaar in dat deze "Red Red" wel eens donker roodbruin zou komen te kleuren. Gert en Bas van die iconische Leuvense blues club die hebben er altijd wel oren naar en dus daar waar in het Oosten van het land de fazantenpluimen stilaan uit de kast worden gehaald schrijven ze hier in de "Blauwe Kater" misschien wel een heel ander stukje geschiedenis. Uh Huh, Oh Yeah!

"Red Red" is een samengaan van een Amerikaan met wat blues in zijn lichaam, met name Tom Beardslee en enkele Belgische muzikanten. Deze band bestaat verder nog uit Chris Forget op basgitaar, jazzdrummer Pieter Vandergrooten, DJ Courtasock (turntable) en jazeker ook met Steve Ceulemans op de psychedelische sixstring. Ze brengen een mix van eigen originals met gevestigde blues traditionals, dit in een psychedelisch jasje. Oud en nieuw samen, niets geeft beter de sfeer van de "Kater" weer, toch? Diegene die altijd weer maar jammeren dat er niets nieuws is onder de "blueszon" die zijn er niet. Misschien in slaap gevallen voor de TV tijdens het kijken naar "Thuis" of "Familie". Onze familie bevindt zich hier in Leive oep de vismet.

Wat later dan voorzien komt er toch wel wat bekend volk opdagen en zo loopt de keet hier weerom helemaal vol. College-muzikanten als Jan en Gert, het Vlaamse deel van de "Boogie Beast", Kris en Phillipe van de "Blue Chevys", guitarslingers Charly Verbinnen (Ronaldo & The Dice) en Rico Vega, ze kwamen allemaal uit nieuwsgierigheid voor deze "Red Red". Zelfs de Nico, "preases" van Gevarenwinkel, was met zijn madam helemaal met de "velo" vanuit Varenwinkel komen afzakken, of was het om zoon Jef te controleren dat hij hier weer niet met een volle plateau Stella zou gaan paraderen. Ook uit de hoek van de rootsmuziek waren er supporters voor hun eerste keer naar de "Blauwe Kater" komen afzakken. Er was er zelfs eentje die hiervoor haar romantische week had onderbroken, mooi toch!. Volk genoeg dus en zo waren we hier allen klaar voor "Red Red". Wij en Stella, nee nee genne thee vanavond ;-)

Er zitten er hier een paar uit de streek van Mechelen bij deze "Red Red" en zo werd het aanvangsuur hier nogmaals verlaat. Straks moet ik hier nog een rusthuis in het Leuvense gaan zoeken. Zo goed als 10.00PM en galmde het rootsy "Cuckoo" uit de boxen. Na het toch wat met funk geïnfecteerde "Good Company" is het tijd voor een eerste keer kiekebisj. Met Willie Dixon's "Spoonful" kan iedereen nu beleven waartoe deze vijf tot staat zijn. Amper na enkele akkoorden lijkt het erop of iedereen hier in trance is en lijkt het erop of Steve 'Orval' Ceulemans zijn "Strat" aan een Hendrix heeft afgestaan.

Straffe kost om een traditional zo te transformeren naar iets totaal anders. Diegene die subtiel het hardst aan het werken was, dat was scratcher "DJ Courtasock". Na nummers als "Old Love New Love" en "Old Black Train" komen die van "Red Red" zonder stoom te zitten en is het even uitblazen. Iedereen fan hier vanavond, zelfs 'ons' Eva, nu den Henk nog! Ikzelf was al fan dus niks nieuws onder de zon, of toch wel? Er was vrijdag het nieuws dat bijna "smoelenboek" deed crashen over de nieuwe coalitie tussen Vlaanderen en Wallonië bij de "Boogie Beasts". Keep on boogie guys!

Was het eerste gedeelte al straf, wat dan gezegd van deel twee. Een beklijvende versie van "This Train", die gospel traditional die we uiteraard ook kennen van "Sister Rosetta Tharpe", deed de "Blauwe Kater" terug in beweging komen, en ja ook nu werd het nog straffer. Na "Alabama Kid" waar Tom Beardslee dan weer een connectie mee heeft komen we uit bij de "godfather of the blues".

Straf, Straffer, Strafst wat ze hier deden met "Come On in My Kitchen" en weerom iedereen in trance. "In The Pines" dan, aka "Wherde Did You Sleep Last Night" is een traditional die meestal wordt geassocieerd met "Leadbelly" en who needs paddos na het horen van dit. Na "Did You Ever" is het al stilaan dinsdag aan het worden en ja I'm still standing. "Red Red" don't you forget it!