© Rootsville.eu

Tim Holehouse (UK) vs Malcolm Tent (US)
Blues
Point Virgule Haacht
(28-11-2019)
reporter & photo credits: Rootsville


info organisatie: Point Virgule
info artist: Tim Holehouse - Malcolm Tent

© Rootsville 2019


Sinds het ontstaan van "Rootsville" geven we nog steeds voorrang aan kleinere kroegen waar voor "Live" muziek wordt geopteerd en zo kom je ook al eens op interessante plaatsjes terecht. Het lokale "Promo Team Eva" had me al een tijdje lichtjes onder druk gezet om eens naar de "Point Virgule" af te zakken in Haacht, de bakermat van de "Blue Chevys". In de Sint-Adriaanstraat treffen we een we bijzonder authentiek café en blijkt dat er met "Tim Holehouse" en "Malcolm Tent" twee singer-songwriters op de affiche staan. Het café bestaat al enkele decennia lang en het waren misschien wel de "Blue Chevys" die hier één van hun eerste "dirty" concerten kwamen te geven. Persoonlijk zijn zowel de "Point Virgule" als "Tim Holehouse" en "Malcolm Tent" nog onontgonnen terrein en dus sla ik hier meteen drie vliegen in één klap. Tudo por amizade ;-)

Even toch een beetje verwarring doordat op de site van Tim er een andere locatie stond ingevuld maar gelukkig belande ik nog op de juiste plaats. Met als vader een marineofficier verhuisde de in Dorchester geboren Tim Holehouse met regelmaat van woonplaats. De laatste jaren verblijft hij in de capital city van Engeland, met name Londen. Tim heeft al wel enkele albums op zijn actief en dus wordt het ook tijd om hier wat bekendheid te komen vergaren.

Malcolm Tent is de ouderdomsdeken van beide en komt helemaal vauit de VS. De eerste keer in België en een bijzonder excentrieke persoon. Hij maakt al sinds 1983 muziek en kan worden ondergebracht bij de protestzangers uit de voorbije era. Malcolm is een van de mede-oprichters van "Broken Talent" en dan zitten we midden in de "Punk".

Vlug nog een "Orval" tot mij nemen want de heren starten rond de klok van 08.00PM. Het bestellen van een speciaal biertje loopt hier niet altijd over een leien dakje want Sabine en Luc promoten op hun eigenste manier wat ze kwijt willen, licht, donker of troebel ;-) Het is "Tim Holehouse" die als eerste het woord neemt en de beide concerten zullen volledig akoestisch worden afgewerkt en daarbij wordt zelfs een "Amp" verbannen.

Deel fingerpickin' stijl, deels wild tokkelend op zijn akoestische sixstring brengt "Tim Holehouse" voornamelijk eigen werk al is hij bijzonder trots dat hij ook Tom Petty's "You're So Mad" in zijn archief heeft zitten. Tim kent twee Vlaamse woorden, dankuwel en Duvel, al is dit laatste een universeel gegeven, troebel of niet :-) Met nummers als "Murder room in Motel 6" en "I Live my Life (One day At The Time)" brengt hij zijn originals die met het grootste respect worden beluisterd. In het café zitten ook wel fans van "Black Market III" en de grootste (letterlijk) komt ook nu binnen. Te laat? we begrijpen het hoor, de liefde is nog pril :-)

Net zoals Tim afwisselend de brenger is van goede humor verwisseld hij ook zijn akoestische gitaar met een banjo en krijgen we met "Immigration Song" er eentje met een bluegrass tintje. Oei, al tijd veu den hoed!

Malcolm Time dan! Eén van de soms wel heel speciale biertjes kan je aan deze protestzanger niet kwijt, getuige zijn "5 gallons" bedon met gedistilleerd bronwater. Geen alcohol dan zal het van de paddo's moeten komen want ook zijn humor is van een uitstekende kwaliteit. Zijn repertoire zou voornamelijk komen uit zijn laatste album en dat gaat over zijn liefdesleven. Alleen op toer langs de authentieke etablissementen van België, dan moet het "Love Life" niet speciaal zijn, getuige zijn nummer "I Can't Help Myself" :-)

Humor? hij heeft er zelf naar gevraagd want net als we een conversatie midden in een nummer zouden aangaan breekt hij het gesprek ook als dusdanig af. Ik zou er een protestschrijver van kunnen worden. Zijn eerste nummer is evenwel eentje uit drie bedrijven en zo kan een eerste applaus pas na een goede 10 minuten. Toch ook een licht aankomende sing-a-long wanneer hij "Napoleon XIV" zijn hit "They're Are coming To Take Me away" komt te brengen. Tot zover dit deel van zijn "European Tour".

Was het "4 Eyes Betty", Malcolm's hippy getint overhemd of beiden? Ik weet het niet maar ik kreeg een opkomend gevoel om andere oorden op te zoeken. Het zal wel aan het schaapjes tellen gelegen hebben. Een goed gesprek met den Henk zal nog wel komen ;-)