© Rootsville.eu

Ana Popovic (US/SRB)
Bluesrock
CC Palethe Pelt
(30-11-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: CC Palethe
info artist: Ana Popovic

© Rootsville 2019


We weten het nog alsof het gisteren was. "Ana Popovic" in "CC Palethe" in 2009 en het speciale aan dit concert 10 jaar geleden was het begin van set 2, waar Ana een indrukwekkend akoestisch gedeelte kwam in lassen, iets wat ik daarna helaas nooit meer heb mogen ervaren. Een ander memorabel aspect van die dag was achteraf het ochtend cafébezoek "Bij Elza" in Halen, maar dat is dan weer een anecdote voor ingewijden ;-)


Ana Popovic Acoustic 2009 (CC Palethe) © Rootsville

Ana Popovic heeft sinds het einde van de 90-ties van vorige eeuw op onze podia al een indrukwekkend parcours afgelegd. Sinds 2012 is haar vaste verblijfplaats verhuisd van Nederland naar Amerika en ook dit heeft haar geen windeieren gelegd. Zo volgden haar trouwste fans in België, haar in 2016 tot op de "Legendary Blues Cruise" (cruise report) en stond ze amper een maadje later terug in de "Spirit of 66" te Verviers. Deze laatste locatie wordt met regelmaat bezocht door Ana Popovic maar voor Vlaanderen moesten haar Vlaamse fans toevlucht nemen tot de editie 2017 van "Hookrock". Gelukkig was artistiek directeur Tom Coppers van "CC Palethe" nu bij de pinken en staat haar concert alhier als enige geboekt in Vlaanderen. Dus wij richting Pelt...

De reden van haar passage is haar vorig jaar uitgebrachte album "I Like It On Top" (album report). Een album met als producer niemand minder dan "Keb'Mo" en naast "Keb'Mo" ook nog met gastoptredens van "Robben Ford" en "Kenny Wayne Sheperd". Een album waarop Ana weerom uit haar comfortzone komt en waarop jazz, soul en funk geen uitzonderingen zijn. Mijn persoonlijk hoogtepunt op dit album is het soulvolle slowbluesje "Slow Dance"...Uh Huh, Oh Yeah!

Naast haar begeleidingsgroep met ouwe getrouwe Michele Papadia aan de keys is er ook nog op de 5-string bass, Buthel Bass. De die hards weten dat de blazerssectie met Davide Ghidoni (trompet) en Claudio Giovagnoli (saxofoon) niet meer weg te denken zijn uit deze "Ana Popovic Band" anno 2019. Verder begroeten we ook nog de nieuwe drummer Jerry Kelly en ook papa Milton was er backstage bij en zo beginnen ze eraan met "Object of Obsession". Voor de fans van het eerste uur is het misschien nog wat wennen daar haar typische bluesrock stijl plaats heeft gemaakt voor een meer funky inbreng. Nummers als "Love You Tonight" en "Train" komen evenwel nog uit haar album "Trilogy" uit 2016. Ook op de wat oudere nummers zijn de blazers al goed ingeburgerd zoals de sax-solo op "Love You Tonight". Ook Davide op de trompet is bij momenten gewoon outstanding te noemen.

Ook met "Long Road Down", "New Coat of Paint" krijgen we nog werk uit Ana's rijkelijke repertoire en het met een beetje country geïnfecteerde "Last Thing I Do" zitten we bij haar nieuwste album "I Like It On Top". Haar muziek is ruimer, voller en toegankelijker voor een nog breder publiek en daar getuigt dan weer een goed gevulde "Palethe" van. Toch last Ana altijd wel een cover in zoals vanavond Albert King's "Can't You See (What You're Doing To Me)". Een nummer waar nieuwbakken drummer Jerry dan weer helemaal uit de bol kan op gaan. Met een ietwat psychedelische intro van Michele Papadia op de black & white keys brengt Ana dan het beklijvende "Johnnie Ray", een nummer dat je ook kan terugvinden op het "Mid-day" album uit "Trilogy".

Met terug werk uit haar laatste album krijgen we nog "Brand New Man" en titeltrack "Like In On Top" en zo deinen we stilaan naar het einde van haar passage hier in "CC Palethe". De outswinger is er dan weer eentje om u tegen te zeggen met het waanzinnige "Tribe". Tijd om af te sluiten maar gelukkig bleef het applaus aanhouden en brachten zo deze "Ana Popovic Band" terug op het podium. Iedereen dan in opperste beroering bij het brengen van "Slow Dance". Tijd voor romance was er niet want er volgde ook nog Don Nix zijn "Going Down" en "Cross Town Traffic" van Jimi Hendrix. Ladies and Gents...Ana Popovic!"A Black Saturday Experience" met Gevarenwinkel, BE-Mine Blues & Johan Van De Broeck