© Rootsville.eu

Black Market III (US) support act Tormenta Rey (US)
"Dashboard Jesus Tour"
Ace Café Reet
(01-12-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Ace Café
info artist: Black Market III - Stephen El Rey

© Rootsville 2019


We waren er bij met de aftrap van hun "Dashboard Jesus Tour" op 6 oktober en staan nu ook op post tijdens de tweede passage van hun Europese "Dashboard Jesus Tour" in 2019. Dan hebben we het over onze vrienden uit San Diego Cal. "Black Market III". Ook een logische zaak dat beide concerten in diezelfde cultuurtempel van Reet plaats hebben, het "Ace Café" van de Chris...en Saskia ;-) Op deze zondagavond kregen we zelfs als extra traktatie een support act die luistert naar de naam "Tormenta Rey". Deze "Tormenta Rey" is een duo dat zo zou zijn kunnen weggeknipt uit een Quetin Tarantino film en zouden we wel eens een avondje "From Dusk Till Dawn" kunnen beleven hier in het "Ace Café". Het duo bestaat uit Stephen "El" Rey en Leilainia Marcus.

Stephen "El" Rey is een Amerikaanse muzikant, kunstenaar, acteur, model, songwriter en een soort troubadour. Hij komt uit San Diego, Californië. Op zeventienjarige leeftijd leerde hij de kunst van het liften en leefde als busker in de straten van San Francisco. In 1998 verkreeg Rey een publishing deal met "Warner Chappell" als songwriter, waarna zijn liedjes verschenen in films en documentaires zoals "Embrace of the Vampire" met Alyssa Milano.

Leilainia Marcus is een artiste die ook wel door het leven gaat als buikdanseres. Leilainia is ook mede-eigenaar van twee entertainmentbureaus in San Diego, Nomad Artz en Background Productions. Ze promoot de bloeiende kunstenaars van San Diego in haar dagelijks leven door een positief klankbord te zijn en ze combineert met succes de bedrijfs- en kunstwereld in de viering. Ze is ook een professionele entertainer en een dans- en yogaleraar.

De muziek die ze hier vanavond brengen gaat van rock 'n roll tot murder ballads waarbij de précense niet in het minst de show zal komen te stelen. Niet dat het allemaal rond de prachtige stem van "Stephen "El" Rey gaat want ook Leilainia Marcus weet ons met haar "pockettrompet" te beroeren. Deze minuscule trompet weet als geen ander de mariachi sound te benaderen. Het werd dus een mix van muziek en show waarbij de talenten van Leilainia Marcus als vuurdanseres en lichtende engel hun muziek soms wel komt te degraderen. Zonder meer wel een boeiende combinatie en toen we dachten dat we met de Zwitserse combinatie "One Rusty Band" met tapdanseres Léa het allemaal wel gehad hadden, blijkt dus van niet.

Naast het hoog show gehalte was er dus ook nog de muziek en we kunnen het niet genoeg benadrukken dat ook dit deel van deze "Tormenta Rey" meer dan voldoening schenkt. Zo waren er de voor mezelf minder bekende nummers als "Sweet Litll' Devil" en "Hearts Under Water". Nummers die dan weer uit de band kwamen te springen door de attractie van Leilainia Marcus maar kregen we ook een meer dan behoorlijke versie van "My Walking Stick", een nummer waarbij de credits gaan naar, jawel Irving Berlin maar waarvan we ook al mooie versies te horen kregen van "The Mills Brothers" en niet in het minst van Jim Byrnes. "Sunken City Blues" en een rock 'n roll outswinger en na nog een vlugge change over is het tijd voor "Black Market III".

Dat hun greasy punk op het laatste album "Dashboard Jesus" (album report) terug de blues in de armen komt te sluiten kunnen we alleen maar toejuichen. Een "BMII" record is ook dat we reeds twee keer op rij konden kennismaken met drummer Joey Hager. De verbetenheid van het duo "Blinn-Coverdale" blijft alleen maar groeien en zo ook het weerzien met de talrijke fans doorheen de jaren. De verbondenheid met Vlaanderen, die blijft bij Scottie 'Mad Dog' Blinn voor eeuwig en altijd zichtbaar door de tatoeage van de "Vlaamse Leeuw" op diens arm.

Door ziekte waren er enkele concerten van "Black Market III" in de prullenmand terecht gekomen maar vanavond, hier in het "Ace Café" is alle piccobello. Ze beginnen er aan met "Blues For Chris" en een gedeelte greasy sound zoals bij de nummers "When The Sun Goes Down" en eentje van Tom Petty. Met "Down To Mexico" van "The Coasters" uit 1956 komt dan het muzikale landschap te veranderen met eerst nog "Waisting My Time" waarmee Roxy haar stem weer komt aan te sterken.

Meer peper en zout krijgen we dan met Jimmie Vaughan's "Boom Papa Boom" en Freddie King's "San-Ho Zay"...rock 'n roll baby! Uiteraard is er ook werk uit hun "Dashboard Jesus" album met onder meer de floorfiller "Daddy Rollin' Stone" van Otis Blackell uit 1953 en de traditonal "O' Mary Don't You Weep". Moest het niet voor de buren zijn dan waren Scottie, Roxanne en Joey nu nog aan het spelen want dit is het "Ace Café, this is home! Para Eva isso, saudações de Scottie e Roxy...

El Angel de San Diego...