© Rootsville.eu

Albert Vila (E)
Blue Monday Concert - Jazz
Blauwe Kater Leuven
(09-12-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Blauwe Kater
info artist: Albert Vila

© Rootsville 2019


Soms voelt de "Opper Kater" Gert het aan zijn water en dan staat er "Jazz" op de affiche. Een avond dat er ook wel wat andere studentjes afzakken naar de "Vismarkt" te Leuven. Een avond dat de "Lindy Hoppers" uit Leuven lekker op hun "kot" blijven, een avond om rustig te beleven in de "Blauwe Kater". Een avond ook om jazz-gitarist Albert Vila naar Leuven te halen, iemand die in 2004 de "Dutch Jazz Competition" en de "Jazz Hoeilaart" prijs kwam te winnen. De parking van de "Blauwe Kater" die hadden ze al wel in de juiste sfeer gebracht. Zoals gezegd ander volk want het is zoals de boer zegt: verandering van spijs doet eten. Er was er zelfs eentje die haar verfkarwei had stopgezet om eens van Tielt naar Leuven af te zakken ;-) Voor de rest bleef alles hetzelfde en was...your heart as black as the night!

Maandagavond 09 december is dus "Albert Vila" te gast in de "Blauwe kater". Deze 'jazzman' mag je gerust als een globetrotter bestempelen. Hij begon zijn muzikale studies in 'Taller de Musics' te Barcelona en trok daarna naar het conservatorium van Amsterdam voor 'Jazz guitar perfomance'. Later behaalde Albert Vila zijn graduaat aan de prestigieuze 'Manhattan School of Music' in New York. Daar volgde hij masterclasses bij Rodney Jones, Dave Liebman en Phil Markowitz...

In 2016 bracht Albert Vila zijn album "The Unquiet Sky" op de markt met daarop ook Aaron Parks, Doug Weiss en Jeff Ballard. Alhoewel dat blues en jazz hier in deze kroeg vaak onder hetzelfde dak schuil gaan is het toch enigszins verwonderlijk dat het publiek hier vanavond totaal anders is, we zitten nochtans in dezelfde studentenstad. De laatste keer dat Albert Vila hier in de "Blauwe Kater" een concert gaf was op 17 december 2017, toen nog in de "oude" Kater.

Samen met een ritme sectie dat bestaat uit Armando Luongo op drums en Giuseppe Millaci aan de contrabas lukt het deze Albert Vila hier in Leuven een blijvende indruk achter te laten. Of hij nu soleert of zijn Trio orkestreert naar nummers als 'April' of 'Feeling' het ritme van Vila's gitaar blijft steeds centraal. Het is zelfs niet ondenkbaar om een concert bij te wonen wanneer deze Albert Vila volledig solo zou aantreden. Rond de klok van 09.30PM is het dan zover en stopt de blues uit de speakers.

Opener van de avond is "Hope" en nu maar hopen dat de studenten wat respect komen te tonen. Ook het melancholische "Blue" is een zeer intiem nummer te noemen waarbij ieder geluid als storend mag ervaren worden. Zelfs het espresso machine werd het zwijgen opgelegd. Deze original kan je ook terugvinden op Albert Vila zijn album "Tactile" uit 2011.

Ook deel 2 van dit concert hier in de "Blauwe Kater" begint onder diezelfde intieme maar jazzy sfeer met nummers als "The Loner" en "Little Old Lady". De sfeer hier vanavond werd opgesplitst in twee, eentje die kwamen luisteren naar de gitaar-jazz van Albert Vila en het andere die kwamen voor de sfeer zullen we maar zeggen. "Northern Flowers" is dan het laatste wapenfeit van dit "Albert Vila Trio" en zo kan het koffiemachine terug worden aangezet.

Het volgende "Blue Monday Concert" komt eraan op maandag 16 december met "The Fast Food Kings". What? Who?...den Toon Derison van "Les Generals Jack" en voor de rest weten we er ook nog niet veel van...Albert zou zeggen van I know nothing, I'm from Barcelona :-)