© Rootsville.eu

Winter Rumble
Little Jimmy - Jim Bows & The Flycatchers - Well Well Well
Grote Markt Aarschot
(14-12-2019)
reporter & photo credits: Rootsville


info organisatie: Rootstown
info artist: Little Jimmy - Jim Bows & The Flycatchers - Well Well Well

© Rootsville 2019


You better watch out, you better not cry, you better not pout, I'm telling you why...Santa Claus is comin' to town! en zo dus ook tijd voor de "Winter Rumble" op de grote Markt te Aarschot. Een evenement dat al jaren wordt georganiseerd door Rootstowner Kurt De Bont en steevast de muziekliefhebbers tijdens de feestdagen uit hun luie zetel tracht te krijgen. Sinds een paar jaar noemen ze het hier bij de kasseistampers ook het "Winterfest". Niet een zoveelste kerstmarkt maar een muzikale happening met de nodige drank en spijzen alsof het een heuse "après ski-party" betreft.


Santa Claus & Rudolph the Red Nosed Reindeer van Gevarenwinkel ;-)

Vorig jaar konden we in de "Hütbar" onder meer genieten van DC Snakebuster samen met Erik Van Biesen op 18 december en een paar dagen later van Vincent Slegers. Vincent Slegers komt ook dit jaar naar de "Hütbar" op donderdag 19 december. De "Winter Rumble" zelf die werd dit jaar door de drukke agenda van "Santa Claus" vervroegd naar zaterdag 14 december. Vorige editie zagen en hoorden we "The Sad Hill Outfit", "Bart Buls", "Philip Bradatsch & Band" en "The Big Swamp". Dit jaar staan op het programma de enige echte Original Belgian Blues Tiger "Little Jimmy" aka Don Croissant, Zwitserse (Britse) Folk & Bluegrass met "Jim Bows & The Flycathers" en de nieuwste Belgische Blues sensatie "Well Well Well". Binnengekomen in de "Wintertent" viel meteen op dat aan deze warmste periode van het jaar niet was gedacht. Niets van kerstversiering en dus denk ik ook dat we geen "Jingle Bells" zullen horen vandaag. Warm was het wel dus kon de kraan open.


Little Jimmy © Rootsville

We beginnen eraan met "Little Jimmy". Een stilaan nog levende legende van de Belgische blues-scène. Er werd al zoveel geschreven over Marc Claeys aka "Don Croissant" aka "Little Jimmy" dat we zelfs het bos tussen de bomen niet meer konden waarnemen. Sommige details werden in het breed uitgesmeerd en links en rechts ontstonden daar wel wat foutjes door. Fouten waarvan er enkele zelf op de hoogte waren door het bezoek van ondergetekende aan de "CRV" te Grimbergen, op het moment dat "Little Jimmy" er chef-de-patron was. Zijn singature gerecht "Vlaamse stoverij met frietjes" hebben we toen meermaals van kunnen genieten. Onder het mom om het nu eens allemaal van puntje tot paaltje te horen van de brave man zelve hadden we in zijn andere thuis, "Café Veldkant" in Grimbergen er eerder dit jaar een gesprek mee. The Undisputed Truth kan je hier lezen (spotlight).

Op het "Sing My Title" label bracht "Little Jimmy" eerder dit jaar album "Blues Rebel" uit (album report). Een paar covers mogen uiteraard wel want tijdens de feestdagen horen we bijna zo goed als niets anders. Den Daniël zal in eerste instantie wel wat werk hebben om het juist te krijgen...of toch weer niet ;-) Met zijn opener "Going Down South" van R.L. Burnside bracht "little Jimmy" ons meteen naar de North Mississippi Country Blues. Een vraag aan Renaud Lesire van "Well Well Well" of dit zo maar kon gaf als resultaat...dan spelen wij het niet :-). Op een concert van "Little Jimmy" kan je zo van het ene uiterste naar het andere worden gekatapulteerd en zo was daar ineens "Jumpin Jack Flash" van de "Stones". Verder kregen we ook nog "Somekstack Lightning" en voor mezelf toch maar een magere versie van "Jungle King", iene kier. Kurt drong Jimmy dan nog een bisser op maar ondanks onze aanmoedigingen was het met "Rollin' 'n Tumblin" toch gedaan, schluß, finit, the end.


Jim Bows © Rootsville

Helemaal vanuit het land van "Gruyère" en "Toblerone" hebben "Jim Bows & The Flycatchers" eerst de 4478 hoogtemeters van de "Matterhorn" moeten overwinnen om hier tenslotte in het "Hageland" terecht te komen. Akoestische folk en bluegrass uit de Zwitserse Alpen, het is eens iets anders. Deze Zwitsers zijn in alle eerlijkheid Britten die voor hun eigen Brexit niet op de algemene toelating hadden gewacht. Ze zijn op doortocht met hun "Moonshine Whiskey Tour" en dus kon een optreden in de heimat van het roots gebeuren niet uitblijven. Vorige maandag stonden ze nog in "t Stamineeke" te Webbekom en donderdag in het "Pallieter Café".

Muziek dus in de geest van een Doc Watson maar ook met de rock 'n roll van Albert Lee. Naast Jim Bows zijn er ook zijn twee zonen Bensch en Josh en kunnen we ons zo verwarmen aan hun akoestische inbreng hier op deze "Winter Rumble". We maakten een reisje langsheen de Folk met soms daon ook wat Bluegrass inbreng met nummers als "Journey Of Life" en "Carolina Hayride". Hayride , hayride? moest het geen sleigh ride zijn :-)

Best aangenaam om luisteren en ook al was het akoestisch toch brachten Jim Bows & The Flycatchers de schwung er in. We kregen ook nog hun "Moonshine Whiskey" en "Delta Prison Blues". Met een verhaaltje over "Bonnie" werd het geen oversteek van de "Demer" maar ging het nummer over de vriendschap en bleef zo ook Clyde afwezig. "House of Mine" was hun outswinger en ook zij stonden voor de taak om een bisser te brengen, maar what shall we do with the drunken sailor early in the morning...


Renaud Lesire (Well Well Well) © Rootsville

Als laaste op de affiche zorgde Kurt voor de nieuwste blues sensatie dat ons landje rijk is, Well Well Well. Het idee kwam van Renaud Lesire en samen met Lord Benardo op de bluesharp en Gert 'Easy G' Servaes komen we zo in de stomende boogie à la Burnside terecht. Ze Brengen nummers die we met z'n allen wel kunnen mee kelen hier in de tent te Aarschot. Country bluesjes als "Shake It Baby" en "Goin' Away" en "Someday Baby". Tijd om van deze Kerst-accomodatie een heuse juke joint te gaan maken.

Met "Fireman Rings The Bell" konden we met wat verbeelding ons toch in de warme kerstperiode inleven, het enige minpunt was dat de volumeknop op maximum leek gedraaid en daar kan Rudolph the Red Nosed Reindeer dan weer niet tegen. De stomende harpgrooves van Lord Benardo komen pas echt tot hun recht bij, het voor mezelf, mooie instrumentaaltje "So Watcha Think". Boogie dat staat ook simultaan met slide en daarvoor zijn we aan het juiste adres bij Renaud Lesire, zoals "Let It Shine".

Al "North Mississippi Country Blues" wat de klok slaat en je zou zo haast de "Jingle Bells" terug uit je hoofd beginnen weren. Er komt bij Renaud Lesire altijd wel iets speciaal uit de hoek en dat is ditmaal "Love Train". Knap gasten we we're wild about you maar earplugs waren hier geen overbodige luxe. Nu maar hopen dat die van de Kempen goed zijn thuis geraakt want ik heb mezelf zoals verwacht in duizend bochten moeten wringen om de "Bob" controles te vermijden. Er verbleven er zelfs in de camionette vannacht en naar Tielt rijden was op "plat water" zeker geen probleem. Die van Gevarenwinkel hadden hun vrouwtjes meegebracht als "Bob", zoiets als safe sex zeker :-)

Voor de roots liefhebbers hier op deze "Winter Rumble" niet vergeten! Vrijdag 24 januari niemand minder dan "Slim Cessna" in "Den Hemel" te Zichem en met als support act "The Sad Hill Outfit". Let's take a Sleigh Ride...


All I Want For Christmas are Dasher en Dancer, Ho Ho Ho :-)

Little Jimmy

Jim Bows & The Flycatchers


Well Well Well