© Rootsville.eu

Les Guitares Magiques (B)
Jazz
Wintertent Aarschot
(17-12-2019)
reporter & photo credits: Rootsville


info organisatie: Het Gasthuis
info artist: Les Guitares Magiques

© Rootsville 2019


Wanneer ze bij de "Kassiestampers" in Aarschot "Kers(t)mis" vieren dan doen ze het goed. Zeker wanneer het "Live" muziek betreft. Zo is de "Grote Markt" hier ingepalmd met diverse standjes, tenten en hutten die niet met z'n allen kerstattributen komen aan te bieden maar spijs, drank en muziek. Onder de noemer "Winterfeest" is hier zowat tot aan het einde van 2019 wel altijd iets te beleven.

Vorige zaterdag waren we nog samen met een grote delegatie van "Gevarenwinkel" getuige van de jaarlijks weerkerende "Winter Rumble" met blues en roots muziek van onder meer "Little Jimmy", de uit de Zwitserse bergen komende "Jim Bows & The Flycatchers" en als afsluiter de Vlaams-Waalse coalitie "Well Well Well". Vandaag kiezen die van "Het Gasthuis" resoluut voor iets totaal anders en zo komen we uit bij het akoestische jazz- en wereldmuziek trio "Les Guitares Magiques".

"Les Guitares Magiques" is een Belgisch trio van doorwinterde muzikanten met in de rangen Raf "Lazy Horse" Timmermans op onder meer National steel, akoestische gitaar, mandoline en ukelele. Zijn twee kompanen zijn Gijs Hollebosch op Hawaiian steel gitaar maar ook op de akoestische gitaar, mandoline en ukulele en als laatste krijgen we nog op de imposante contrabas, Mathias Moors. Ze brengen een interludium van gypsy jazz en blues, maar ook typische swing en Zuid-Amerikaanse walsjes en tango’s en als extra toetje ook enkele Hawaiiaanse ukelele pareltjes. Aan de knoppen staat er good 'old Daniel.

"Les Guitares Magiques" dus hoopte ik op toch een groot aandeel Django Reinhardt en daar begonnen ze dan ook mee. Met dit nummer van Irving Berlin zitten we zo pal in de 20-ties. in eerste instantie leek het erop of dit trio de harmonie nog aan het zoeken was waarbij ze het uit de country muziek ontleende "Singing The Blues" de zaal instuurden. Ik Moet er onmiddellijk bijzeggen dat de warme gitaarrifjes niet zo goed overkwamen in een toch wat kille tent. Enige Kerstversiering binnen zou niet misstaan hebben. Voeg daarbij dat op vraag de warme luchtblazer het zwijgen werd opgelegd en we waren hier in Aarschot een eindje weg van een warme week. Het hoeft uiteraard gezegd dat het wintermasjien naast het podium niet op zijn plaats stond en beter achteraan was geplaatst. Oeps!

Tijdens hun concert brachten deze "Les Guitares Magiques" uiteraard ook eigen originals maar konden we ons toch enigszins verwarmen aan de ook bekende deuntjes. Zo kregen we nog "Biloxi Breeze" en het amoureus getinte "La Criollita" en gingen ze er hier uit met het Hawaiiaanse "Tickling The Strings" van "King" Bennie Nawahi. Wij gingen op zoek naar een warme choco maar ook dat was niet evident.

Tijd voor deel 2. Peter Hodgkinson schreef in 1956 het nummer "Tiger Shark" en het was "Felix Mendelssohn and His Hawaiian Serenaders" die het ook datzelfde jaar uitbrachten. Vanavond konden de aanwezigen zich zo verwarmen aan die ukulele sound. Ook met het opgewekte "La Porteña Es Una Papa" kwam dit trio het Zuiderse te brengen in deze kerstsfeer. Voor de niet-adepten van deze Zuiderse klanken was er dan wel het bekende "Libertango" van de Argentijnse tango componist en bandoneon speler Astor Piazzolla en dus niet voor de twijfelaars van de excentrieke Grace Jones :-)

Niets is hotter dan Hawaii en zo ook één van de outswingers "Ho'okipa Paka" van Joe Keawe en oh' wat misten we hier de "Hula Hula Boys van "Warren Zevon" voor de sfeer. Als volwaardige earworm was er ook no "Hawaiian Melody" en zo konden we terug op zoek naar ne warme choco! Best wel mooi om naar te luisteren deze "Les Guitares Magiques" maar dan thuis in een warme zetel i.p.v. een kille wintertent zonder verwarming. Mas guitarras y Feliz Navidad! Hey guitarras mag de chauffage terug op!? ;-)