© Rootsville.eu

Travellin' Blue Kings feat. Patrick Cuyvers (BENE)
Blues
De Gouden Leeuw Dongen
(26-12-2019)
reporter: Freddie & photo credits: Rootsville


info organisatie: Blues Promotion Dongen
info artist: Travellin' Blue Kings

© Rootsville 2019


Het heugelijkste nieuws op blues gebied in 2018 kwam er bij het ontstaan van een coalitie tussen 3 Belgen en 1 Nederlander en zo de oprichting van de "Travellin' Blue Kings" kwam in te luiden. Als voorvechters voor onze inlandse blues-scène trokken we dan ook op 9 juni 2018 naar de 22ste "Nuit du Blues de Charleroi" (concert report) voor hun avant-première. Het betrof hier een enkele officiële try-out want na het festival stond vooreerst de jaarlijkse vakantie op hun agenda en trokken deze "Kings" nadien de studio in voor het opnemen van hun debuutalbum. "Blues in Schoten" in het najaar van 2018 konden we dan aanzien als de ressurection op eigen bodem. Ons hadden ze al in Charleroi weten te overtuigen en zo trokken we ook al enkele dagen ervoor richting "KTBA" te Vlierden (NL) waar ze als double bill op de affiche prijkten samen met Krik Fletcher. 2018 werd dan ook het najaar van deze "Travellin' Blue Kings" met talrijke concerten in binnen- en buitenland. Officieel zou dan begin 2019 hun album "Wired Up" (album report) worden uitgebracht maar als ware patriotten werd nog voor het einde van 2018 het album in de Benelux op de markt gebracht. Ook in 2019 dreven ze verder op de ingeslagen weg van succes en brachten het zo al onmiddellijk tot op "Hookrock" en jawel, "Blues Peer".

Vandaag wordt het voor ons alleen hier een primeur want zo krijgt Patrick Cuyvers zijn officiële vuurdoop en kan hij zich hierna een echte "TBK" noemen. Om dit te beleven trokken we met een fan-busje richting het Nederlandse Dongen alwaar we terecht kwamen in de gezellige zaal "De Gouden Leeuw", waar de organisatie "Blues Promotion Dongen" is gehuisvest. Eén van de bezielers ervan is Kars van Nus, die we met z'n alleen ook kennen als het uithangbord van de steengoede "Detonics". Het betrof hier voor ons vanuit "Gevarenwinkel" tot een tripje van een dikke 90 minuten maar achteraf hebben we er geen seconde spijt van. Nee, we komen hier zeker nog terug. Die van "GOEZOT" waren er ook maar dat zijn dan ook bijna buren net als die Van Morrison adepten uit de Kempen ;-) Verder geen Belgskes te bespeuren maar dat zal wel met de Noord-Zuid verbinding te maken hebben.

Travellin' Blue Kings 2.0 © Rootsville

Binnen het management van deze "Travellin' Blue Kings" werden er plannen gesmeed om in 2020 nog net die extra punch te geven en zo werd dan Patrick Cuyvers en zijn "Beast" aangetrokken. Dus wordt zo nu het verhaal geschreven van 4 Belgen en 1 Nederlander. De Belgische voorstelling van deze "Travellin' Blue Kings 2.0" is voorzien op 25 januari in de "Transistor" in Diest, onder de noemer van een "Big D Juke Joint Event". De avant-première vindt hier vanavond plaats op 26 december bij de organisatie "Blues Promotion Dongen". "Curiosity Killed The Cat" en dus wij met een Belgische delegatie op tweede kerstdag richting zaal "De Gouden Leeuw" in Nederland. Dit ter ondersteuning van Stephan Hermsen (vocals, harp, gitaar), Jimmy Hontelé (gitaar), Winne Penninckx (bass), Marc Gijbels (drums) en Patrick Cuyvers (Hammond B3) aka de "Travellin' Blue Kings".


Patrick Cuyvers © Rootsville

Het hoeft geen betoog dat Patrick en zijn "Beast" een meerwaarde zullen betekenen. Trouwens dit "orgeltje" heeft misschien wel de grootste geschiedenis te vertellen op zowat alle nationale en internationale podia. Een "Hammond B3" en de onafscheidelijke "Leslie" die telkens weer die majestueuze grooves de zaal in sturen. Een instrument waar ook "Brother" Jack McDuff, Jimmy McGriff, Jimmy Smith, Booker-T, Rhoda Scott, Steve Winwood, Greg Allman, Billy Preston maar ook onze eigenste André Brasseur e.v.a. al geschiedenis wisten mee te schrijven. Nu dus deel uitmakend van de "Travellin' Blue Kings"!


Stephan Hermsen © Rootsville

Ze vliegen er rond de klok van 10.00PM in met het wervelende "I'm Ready", en dus rock 'n roll ten top. Het kan niet anders of ze hebben stiekem toch al wat oefensessies achter de rug want alles valt hier meteen op zijn plaats. Uiteraard betreft het hier ook vijf top muzikanten die met z'n alleen aardig wat kilometerkes op de teller hebben staan. Goede wijn behoeft geen krans en dus laten we ons meedeinen op nummers als "Get It Done", het country getinte "Straight Eight" en het aanstekelijke instrumentale "Wired Up". Daar waar op hun album enkel originals te vinden zijn is hun set nu haast in de perfectie uitgebalanceerd met enkele verfijnde covers zoals "Trouble Up The Road" van rhythm 'n blues singer Jackie Brenston en zo zitten we in de early sixties. Nummers waarbij stringbender Jimmy Hontelé zich bijzonder goed in zijn vel voelt.


Jimmy Hontelé © Rootsville

We krijgen zelfs een stukje legacy te verwerken ven "The Electrophonics" met het prachtige slow bluesje "Love Up On The Shelve", eentje waarvan enkel Stephan ons de titel kon verklappen. Heerlijk soulblues en die warme sound van de "Beast". Grrr... "I Don't Wanna Stop" is er eentje dat deze "TBK" normaliter voorzien voor de apotheose van de avond maar hier luidde dit het einde van "set 1" in.

Openen deden ze in het tweede gedeelte met twee covers zoals het met de Mississippi saxofoon geïnfecteerde "24 Hours" en het heerlijke "Kiddio" van George Benson en Clyde Otis. Opmerkelijk dat ondanks de nodige variatie aan stijlen de sfeer hier helemaal dezelfde bleef, en die was top!


"Winne" Penninckx © Rootsville

Wie dacht dat deze "TBK" hun pijlen al helemaal hadden verschoten tijdens het eerste gedeelte van dit wervelend concert kwam bedrogen uit want met het meesterlijk bespelen van de black & white keys op de B3 door "PC" en het subtiel hanteren van de "mallets" op de toms door Marc Gijbels kregen we voor sommigen toch wel één van hun mooiste nummers en dat was het slow bluesje "I"m A Good Man", getekend de "Travellin' Blue Kings". Jazeker een kiekebisj moment.


Marc Gijbels © Rootsville

In ware Palladins-stijl gingen ze er hier uit met "Let 'Er Roll" en de rock 'n roll outswinger "Lolipop Mama". Van inspelen was er hier vanavond geen sprake want deze "TBK 2.0" is een goed geoliede machine die zelfs de stoistijnse bezoeker naar zijn blue suede shoes doet verlangen en...It Ain't Easy"!!! In een bijna verdronken nacht begonnen we aan onze terugweg uit deze warme "De Gouden Leeuw" een zaal die als een "Juke Joint XXL" door het leven kan gaan. Op zondag 19 januari krijgen ze hier "Ten Years After" over de vloer...en nu maar hopen dat het verhaal over de wijn echt is ;-) Voor diegene die even in de war waren, de barrelhouse piano klanken kwamen uit een ...Korg en daarmee is alles gezegd.

vanavond zijn we nu eens allemaal GOEZOT!

foto © Dianeke

Travellin' Blue Kings