© Rootsville.eu

Tomás Doncker (US)
tiltle: Moanin' At Midnight
music: Blues
release date: april 03, 2019 (re-release 2014)
label: True Groove Records
info artist: Tomás Doncker
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2019


"Tomás Doncker" is nu niet de alledaagse blues man maar dat was "Howlin' Wolf" ook niet, en laat het nu juist zijn dat Tomás met deze "Moanin' At Midnight" een tribute brengt aan "Howlin' Wolf". Helaas is het geen nieuw project maar kwam dit album reeds uit in 2014.

Tomás Doncker begon in het begin van de jaren tachtig in de binnenstad van 'No Wave' (New York), voordat hij internationaal ging touren en opnemen met de jazzpianist Masabumi Kikuchi (in Japan.) Vervolgens voltooide hij de productie en studiosessies met Boosty Collins, Yoko Ono en Grammy genomineerd Reggae vocale groep The Itals.

Tomás Doncker's moderne hedendaagse bluesalbum "Moanin’ at Midnight: The Howlin ’Wolf Project" staat gepland voor een uitgebreide uitgave van de luxe editie voorjaar 2020. Doncker's eerbetoon aan een van zijn idolen, Chester A. Burnett (aka: Howlin ’Wolf) werd oorspronkelijk ontwikkeld tijdens een veelgeprezen run op NYC SummerStage in de zomer van 2013. Het verschil met de uitgave in 2014 is de toevoeging van nummers als "Little Red Rooster" en een studio- en live versie van "Smokestack Lightning". "Shook Down" werd hier ook verwisseld met een live versie.

Tomás Doncker 'speelt' natuurlijk de rol van de legendarische bluesman zelf. Kreunen, sissen, schreeuwen, huilen. Zijn geluiden slagen er op de een of andere manier nog steeds in om op natuurlijke en prachtige wijze uit de immens rijke en extreem krachtige ‘wall of of sound’ te komen die constant wordt gegenereerd door de getalenteerde begeleidingsband. Het eerste nummer ‘Evil’ is geschreven door Willie Dixon en is zwoeler dan het originele nummer. "Spoonful" daarentegen is duidelijk donkerder dan het origineel waarbij de harmonica van David Barnes enige fusion grooves weet te bekomen.

Er is ook een rokerige weergave van ‘Moanin’ om middernacht op het album. Het nummer stond ook op het debuutalbum van Howlin' Wolf in 1959 en herinnert ons ook aan de versie van Cream een jaartje later. Voor het geval je het nodig hebt, is er ook een jungly ‘Ras Jah Ames’ Dubmix-versie van "Moanin at Midnight" met een meer van die irritante wervelingen en whizzes uit het ruimtetijdperk. Dit hoefde niet op dit album.

tracks:

01. Evil
02. Killing Floor
03. Back Door Man
04. Moanin’ At Midnight
05. Spoonful
06. Little Red Rooster
07. I Ain’t Superstitious
08. Smokestack Lightning
09. Moanin’ At Midnight - (Ras Jah Ames Dub Mix)
10. Back Door Man - Live At The Iridium NYC
11. Shook Down - Live At The Cutting Room NYC
12. Smokestack Lightning - Live At The Blue Note NYC

musicians:

Tomás Doncker: vocals, guitars
Nick Rolfe: organ, keyboards
Josh David: bass
James Dellatacoma: guitars
Artur Uronen: pedal steel, lap steel, resophonic guitars
Damon Duewhite: drums
Mike Faulkner: drums
David Barnes: harmonica
Kevin Jenkins: bass
Mark Henry: saxophone