© Rootsville.eu

Trickbag (SE)
tiltle: 25 Years of Housrockin' Rhythm 'n Blues (1994-2019)
music: Rhythm 'n Blues
release date: 2020
label: Madgic Production
info artist: Trickbag

© Rootsville 2020


De titel van het nieuwste album van Trickbag “25 Years of Houserockin ’Rhythm’? N 'Blues”  kan sommige fans ertoe brengen te denken dat dit een soort retrospectieve carrière is, een compilatie of een re-hashing van ouder materiaal. Dat is het niet. Het is allemaal gloednieuw, origineel materiaal dat een viering is van wat dit in Stockholm, Zweden gevestigde ensemble van internationale muzikanten zo goed maakt.

Misschien is hier een kleine trickbag-geschiedenis op zijn plaats. 25 jaar zijn verstreken sinds zanger Tommy Moberg begon te spelen onder de naam Trickbag. De bandnaam kwam door de New Yorkse rhythm & blues-pionier Earl King en zijn gelijknamige nummer. Veel personeelswisselingen hebben plaatsgevonden en zoals Tommy Moberg in de liner notes van dit album stelt: "... de lijst is te lang om op te noemen, maar de rekrutering van contrabassist Lars Näsman bleek een mijlpaal in de geschiedenis van de band."

Nu twintig jaar verder, heeft Trickbag zojuist hun achtste album uitgebracht. Hier mixen ze naadloos blues, rhythm & blues en rock & roll van de eerste generatie tot een cocktail die onweerstaanbaar leuk is. Een van de vermakelijke onderdelen van deze band is dat het in alle opzichten een waar ensemble is.

Natuurlijk is elk album maar zo goed als het materiaal en deze twaalf nummers zijn gewoonweg uitstekend. Van nummers die een gevoel van Gulf Coast R&B oproepen zoals ‘Come Get It’ en ‘Ida-Lee’ tot garagirockers uit de jaren 60 zoals ‘Rimshot’ en ‘Kakaddoo’ en bijna alles daartussenin, 25 jaar ... heeft het allemaal. Een echte tiopper vind ik, is ‘Highways 1’.

Trickbag is natuurlijk Moberg en Näsman. Ze worden vergezeld door mede-Zweden Fredrick von Werder op piano en orgel en Johnan Swensson op drums. Bovendien is harp man geweldig en een ster op zich, Steve "West" Weston, al enkele jaren een vast lid van het ensemble. Op het album staat ook de Finse gitarist Tomi Leino. Net als Weston is deze in Helsinki gevestigde muzikant ook al vele jaren lid van Trickbag. Zijn talent op zijn instrument is een groot deel van wat Trickbag hun kenmerkende bravoure geeft en “25 Years of Houserockin ’Rhythm’ ‘n 'Blues “zo ontzettend plezierig maakt.

In het bluesrijke deel van de planeet dat bekend staat als Scandinavië, is Trickbag naar voren gekomen als zwaargewichtkampioenen. “25 jaar Houserockin ’Rhythm’n 'Blues  “is de knock-out punch die dit punt bewijst. De plaat staat als een huis !

tracks:

01. Burglars
02. Hey Hey Mama
03. Party In The Backyard
04. Slow Down Baby
05. Getting Drunk
06. Rimshot
07. Mighty Good Man
08. Come Get It
09. I Believe
10. Ida-Lee
11. Highway 1
12. Kakadoo

musicians:

Tommy Moberg - Zang
Lars Näsman - Upright Bass, zang
Tomi Leino - Guitaar/Harmonica
West Weston - Harmonica
Per Norin - Drums
Fredrik Von Werder - Piano