HAUTE PROVENCE - FRANKRIJK

Datum: 11-19/08/2007
Aantal trip: 3060 km
Verblijf: Hotel L'Aiquebelle Céreste

 

Dag 1: 1ste dag Heenreis Gouden Kruispunt - Ladoix Serrigny 510km. verblijf: Les Terrasses de Corton

Zoals gewoonlijk heeft de 1ste dag van de heenreis niet veel om 't lijf dan rijden. Via de A4 (411) rijden we tot ietsje achter Dinant waar we richting Bouillon en Sedan rijden. Verder gaat het richting Verdun en Dijon. Dus een dag zonder al te veel toerisme. Claudine en Greet hadden besloten deze eerste dag met de wagen te rijden ... dus afspraak in 't hotel.

Dag 2: 2de dag Heenreis Ladoix Serrigny - Allègre- 290km. verblijf: Hotel Leydier

Hopelijk rijden we met goed weer want op onze 2de dag van de heenreis is er een bezoekje gepland aan La Chaise Dieu (Hopelijk is er nog dat gezellig terrasje) en daar hebben we heel goede herinneringen aan. Als bij toeval hebben we juist dezelfde plaats bij CHEZ L'AUVERGNAT als 2 jaar tevoren en het feestje kon weerom beginnen.

Na ons te goed gedaan te hebben aan al het lekkers van de streek reden we richting hotel. Omdat we afgesproken hadden om te eten in La Chaisse Dieu hoefden we ons niet te haasten en was het bijna val avond toen we aankwamen in Hotel Leydier te Allègre. Van cer hadden we een ruine opgemerkt en daardoor wisten we al hoe we de avond zouden om krijgen. Een stevige wandeling naar de top van de ruine en teug via het dorp en we konden moe en voldaan van dag 2 onder de wol kruipen.

ruïne in Allègre

Dag 3: 3de dag Heenreis - Allègre - Céreste 300km.

Laatste dag van de heenreis richting Céreste. Een dag van nog een kleine 300km...allé da moest het zijn maar het zullen er 305 worden een 30-tal km meer maar ik denk niet dat het iemand zal storen als je weet dat we dwars door de Ardeche zullen rijden, inclusief de Gorges. Dus na het onbijt (en ik kan al niet meer wachten) nemen we de D19 en D13 richting...Le Puy en Velay! Van daaruit de D535, D122 en D578 richting Aubenas. Verder de D579 richting Vogüé en Ruoms en zo komen we aan de D290...Les Gorges de l'Ardeche ...dus neem maar een goeie zonnecréme mee.

Voor de start aan de Gorges houden we nog een pitstop aan hotel Le Provence in Lanarce, de plaats waar we goede herinneringen hebben overhouden tijdens ons verblijf aldaar tijdens de trip naar de Ardeche in 2005. Na al deze pracht nemen we de N7 richting Orange en de D950 richting Carpentras. Uiteindelijk nog de D4 richting Apt en de N100 naar onze eindbestemming.

Les Gorges de l'Ardeche

Dag 4: Dagtrip 1 - Lac Ste.-Croix, Gorges Du Verdon - 245km.

Vertrek uit hotel rond 09.00. Voor deze rit zijn we dus gekomen. Via de N100 rijden we naar de D907 richting Manosque (een bezoek aan dit stadje zal voor een volgende keer zijn). Via de D82 bereiken we de D952 waar we opblijven tot Riez. Vervolgens nemen we de D11 en D111 richting Lac de Ste. Croix waar sommigen onder ons zich een eerste maal in de armen zullen knijpen. Dit meer was voor Yvo een openbaring toen hij met de HOG trip naar St Tropez hier voor de eerste maal kennis mee maakte. Na een bezoekje aan een plaatselijk dorpje reden we een tijdje rond dit meer om na dit adembenemend zicht ons een plaatsje te zoeken aan het meer voor een picknick. Prachtige natuur al weten er sommigen niet meer hier te zijn geweest, maar zo zie je maar hoe vlug alzheimer kan optreden.

Lac de Ste. Croix

Na de picknick nemen we de D71, D49 tot aan de D957 richting Aiguines om zo op de "Corniche Sublime" (D71) te rijden en ook een tweede maal in de armen te knijpen en liefst niet naar beneden te rijden. We beginnen aan de befaamde 'Gorges Du Verdon' al wordt dit voor sommige zweten i.p.v genieten. Dit traject kan je uiteraard niet met de vingers in de neus nemen en daarom is enige voorzichtigheid meer dan welkom. Aan het einde van de eerste helft was de tijd al aardig uit de hand gelopen doordat er sommigen te pas en te onpas stopten om van de natuur te genieten iets wat je uiteraard iedere meter hier kan doen. Het werd ook hoog tijd om bij te tanken en deze noodzaak zou ons gans verder schema in de war brengen....eerste tankstation op de GPS bestond niet meer, tweede was gesloten en aan het derde kwamen we te weten dat de Franse trucker aan het staken waren en station nr3 zonder benzine zat. Toen verruit iedereen aan zijn laatste druppel bezig was vonden we toch nog een station waar we konden tanken maar moesten we vaststellen dat we nog aan de terugweg van de Gorges moesten beginnen en daardoor hoogstwaarschijnlijk Moustiers-Sainte-Marie van het verlanglijstje meosten schrappen.

Gorges du Verdon

Via de D90 (Balcons de la Mescla) en D955 bereiken we dan de D952 richting Point Sublime richting Moustiers. Op de kaart is de "Route des Crêtes aangeduid maar volgens de Franse info is het onduidelijk of deze open is of gesloten. De route blijkt open te zijn waardoor de rit onmiddelijk een 20-tal km langer wordt maar oh zo mooi!.Na enkele stops aan gaat de weg richting hotel en moetn we wat aan de gas komen omdat dit best al een lange en vermoeiende dag is geworden. Nabij Riez nemen we de D6 richting Valensole om zo terug via Manosque het hotel in Céreste te bereiken. Na het avondmaal konden we nog best genieten van een flesje wijn op het plaatselijk marktpleintje want veel meer was in dit dorp niet te beleven.

Dag 5: Dagtrip 2 - " Toerke" Provençe en Côte d'Azur- 330km.

Vertrek uit hotel wederom rond 09.00. Vandaag is er een rit uitgewerkt via de mooiste wegen die er in deze sector van de Provence zijn. Via de gewone aanlooproute weg uit Céreste bereiken we via de D554 de D30 richting Aups een van de typische Provencaalse dorpjes waar je uren van de rust kan genieten. (natuurlijk met een pastiske). Ook tijdens de trip naar St Tropez met Yvo en het HOG chapter waren we toen verzeild geraakt in Collobrières een Provençaals dorpje bekent van zijn 'macrons' en waar het zo goed toeven is dat de 'kozze' van de Yvor er toen bij onze eerste stop zo verliefd op werd dat hij er maar onmiddelijk een woning heeft gekocht om er tijdens zijn oude dag te gaan rentenieren. In 2005 hadden we er ommerkelijke personen ontmoet en blijkt dat madame de barones nog steeds de plaatselijk markt komt afschuimen op zoek naar restjes. Wij, van de Bikerfriends hadden ons tegoed gedaan aan lekkere tapas.

Via de "la route du vin" trekken we naar de modaine badplaats Saint Tropez langs een prachtih nieuw aangelegde weg dwars door wijnvelden, olijfbomen en andere boomgaarden. Na een klein bezoekje aan de parel van de "Côte d'Azur" moesten we helaas nog aanzetten om terug richting hotel te rijden,een tripje langs de mooiste wegen van "La Provence".

à St. Tropez

Dag 6: Dagtrip - Le Mont Ventoux (1910m) - 200km.

Om niet te vervelen vertrekken we vandaag rond 09.00 richting Mont Ventoux, De enige col met naam die we vorige trip in de alpen moesten laten links liggen wegens te ver uit de richting, en omdat voor Eddy er bergen moesten bij zijn. Via de D33 en D30 breiken we de noorderkant van deze berg en via de col des Tempétes (1841) en de Ventoux (1912) rijden dan langs de D479 richting Malaucéne. De terugweg verloopt via de lavandelvelden met een stop in het dorpje Apt waar echt alles rond lavendel draait. Vandaag maken we de dag niet te lang omdat morgen helaas weeral de terug reis op het programma staat.

Mont Ventoux

De volgende morgen zouden we aan de terugweg beginnen die vrijwel in hetzelfde stramien verliep als de heenweg met in de 'Bourgogne' nog een bezoekje aan een wijnboer en daar Claudine en Greet met de wagen waren konden we zorgen dus toch wat wijn aankopen waaronder enkele goede magnums Meursault.

Voor sommigen onder ons was dit een prachtige reis, voor anderen daarentegen niet en vond ik het toch raar dat er werd verteld dat we niets gezien hadden...Mont Ventoux, Lac St Croix, Gorges du Verdon, Saint Tropez...?

La vie est belle...