© Rootsville.eu

Arthur Adams
Stomp The Floor

review: Freddie
©Rootsville 2015

A Blues-Jazz and Soul cocktail…always a winner!

Ja, dat de Randy (Mr. Chortkoff) een neus heeft voor goede muziek moeten we hem nageven. Op 17 november heeft de worldwide release plaats van de nieuwe van Arthur Adams en uiteraard kunnen ook wij bij Rootsville dit niet ongemerkt kunnen laten voorbij gaan.

Arthur Adams…hier zouden we hem een kerstekind noemen want Arthur zag het levenlicht in 1940 in Medon (Tennesee) en wel juist op kerstdag. Al van toen hij 6 was begon hij in het plaatselijk kerkkoor te zingen en toen zijn moeder hem enkel akkoorden leerde spelen was hij meteen ook verhangen aan de gitaar. Al vlug begon hij als tiener op te treden en zijn repertoire bestond uit gekopieerde nummers waaraan hij enkel rifjes aan toevoegde. In 1959 ging hij in dienst bij de band van saxofonist Jimmy Beck en samen gingen ze de hort op met Gene Allison die nog steeds op zijn hitje ‘You Can Make It If You Try’ aan het teren was. Toen Allison de band ontbond tijdens een tour in Dallas bleef Arthur Adams daar nog verschillende jaren hangen .

Reeds op jonge leeftijd kwam Arhtur tot de vaststelling dat hij talent bezat als songwriter en in 1961 nam Sam Cooke zijn ‘Somebody Gonna Miss You’ op. In 1964 verhuisde hij richting West Coast en meer bepaald naar Los Angeles en werd daar een gewaardeerd studiomuzikant. Ook zijn schrijverstalent werd geprezen en hij verdiepte zich in diverse stijlen waardoor ook de filmwereld interesse kreeg voor hem. Hij schreef voor o.a.Lowell Fulson, Henry Mancini, Nancy Wilson, Hugh Masekela en Jerry Garcia en zijn ‘Love & Peace’ schitterde op ‘Walking in Space’ van Quincy Jones wie met dat album in 1969 een Grammy mee won. In de jaren ’70-tig bracht Adams 4 albums uit en Nino Simone kon hem zelfs overtuigen mee op tour te gaan met haar.

Door de jaren heen schreef hij ook voor B.B.King en werd er een persoonlijke vriend van waardoor BB als gast optrad op Adams zijn album ‘Back On Track’ uit 1999. Vandaag zit Arthur Adams dus bij Delta Groove en nog steeds smelten alle harten voor hem wanneer hij optreed en zijn heerlijke gitaarsolo’s en honingzoete stem het podium vullen. Bij Delta Groove is ook heden ten dage zijn werk te horen bij o.a. Mitch Kashmar en tourt hij met regelmaat mee met The Mannish Boys. Randy Chortkoff vond dat het tijd werd om Arthur Adams terug op een voetstuk te plaatsen en daardoor wordt deze maand zijn ‘Stomp The Floor’ uitgebracht.

Alle 12 nummers zijn door Arthur Adams zelf geschreven en gecomponeerd al kreeg hij op een 3-tal tracks enige hulp. Dit album bevat niet enkel ‘traditional blues’ maar ook Rhythm & Blues en zeker enkele pareltjes van jazz zijn er op terug te vinden wat het album meer dan geslaagd maakt. Voor zijn bluesrifjes kan je hem het best vergelijken met zijn vriend B.B. King zoals op ‘You Can’t Win For Losing’ en ‘Don’t Let The Door Hit You’, 2 nummers waard de BB sfeer niet ver weg is, om niet te zeggen helemaal BB!

Titeltrack ‘Stomp The Floor’ is een funky nummer ‘laidback ‘gespeeld maar toch op en top swingend en een nummer dat zo de R&B charts kan binnen komen en ook track #9 ‘Thrive On Your Vibe’ is van datzelfde allooi. Maar boven aan mijn lijstje van favoriete nummers  staan de 3 jazzy instrumentaaltjes welke liefhebbers van o.a. Grant Green zullen doen watertanden.

‘You Got That Right’, ‘Around The Sun’ en ‘Blue Roots’ doen de spirit van Grant Green weer helemaal tot leven komen en zo lijken er weer hoogdagen aan te komen voor de liefhebbers van ‘Blue Note’. ‘You Got That Right’ heeft ook iets  meer ‘modern vibes’ in zich en leunt aan tegen het laatste album waar Booker T ons mee verraste en al snel moest ik gaan spieken of deze niet meespeelde want de keyboards op het laatste van dit nummer zijn helemaal Booker T.

Prachtig, sfeervol en klasse, een album om op je verlanglijstje te zetten voor Kerstmis en een opmerkelijke quote van Harry Garfield (Universal Pictures’ is wel…wouldn’t John Lennon have loved him?...we all do!..such a talent en hopelijk volgend jaar op onze festival weiden te bewonderen.

 

 

Tracks:

1. Stomp The Floor
2. You Can't Win For Losing
3. Don't Let The Door Hit You
4. I Know What You Mean
5. So Sweet
6. You Got That Right
7. Callin' Heaven
8. Nature Of The Beast
9. Thrive On Your Vibe
10. You Are Invited
11. Around The Sun
12. Blue Roots

 


more info:

year: 2009

artist: Arthur Adams

label: Delta Groove Music