© Rootsville.eu

Nick Curran & The Lowlifes
Reform School Girl

review: Freddie
©Rootsville 2015

De verhuis van Nick Curran naar Eclecto Groove bracht voor Nick uiteraard de verplichting met zich mee om een nieuw album op de markt te brengen. Op 16 februari is het dan zo ver en wordt ‘Reform School Girl’ naar de platenboer gebracht. Voor Nick Curran is dit zijn vijfde album en de ‘Nitelifes’ zijn ondertussen verandert in ‘The Lowlifes’ want dat is de nieuwe naam voor de begeleidingsband van Nick Curran.

Vanaf zijn debuutalbum ‘Fixin’ Your Head’ in 1999 voor het Texas Jamboree label heeft Nick ook 3 jaar tot 2007 deel uitgemaakt van Kim Wilson’s Fabulous Thunderbirds waar wij bij Rootsville nog getuige zijn geweest van één van de laatste concerten met die band op  Cognac Blues Passions. De laatste maal dat ik Nick Curran aan het werk zag was op 30 november in ‘The Maple’ te Ertvelde waar de Nederlandse formatie CC Jerome en zijn Jetsetters nog in de huid kropen van ‘The Lowlifes’. Het verschil met de persoon Nick Curran van de Thunderbirds en deze van met zijn eigen band is als dag en nacht, zo was hij bij onze laatste ontmoeting eerder schuchter en beleefd.

Voor de liefhebbers van oude rhythm & blues shooters en vettige rock ’n roll is het uiteraard een zegen dat deze ‘Reform School Girl’ op de markt komt want dit ‘high energy’ album voldoet aan alle normen om het in deze categorieën te maken. Voor de ‘making off’ is beroep gedaan op drie ‘geust players’. Zo neemt Jason Ricci de bluesharp waar op het nummer ‘Reel Rock Party’.

Een nummer waar ik persoonlijk naar uit keek was dit van Etta James uit haar ‘rockin’’ periode en in Ertvelde kregen we al een voorsmaakje van deze ‘Tough Lover’ waar we de belofte meekregen van Nick dat dit op deze ‘Reform School Girl’ zou terug te vinden zijn. Nadat Nick Curran mee de punkformatie Deguello had opgericht en deze werd geformuleerd als ‘Little Richard meets The Ramones’ besloot hij voor zijn nieuwste album op die weg verder te gaan met zijn nieuwe band The Lowlifes. Met Little Richard kan Nick zich nog het meest met vereenzelvigen wat iedereen zal beamen met het beluisteren naar nummers als ‘Tough Lover’ en 'Rocker'.

Op 2 nummers na heeft Nick de hand in de nummers alleen of met medewerking van anderen. De 'Die-Hard' fans van The Blasters zullen ook wat graag dit album aanschaffen want Phil Alvin heeft meegewerkt aan ‘Flyin’ Blind’ en samen met Chris Ruest speelt hij mee op dit nummer  dat volledig in de sfeer van The Blasters is en waar Phil met zijn typsiche klankkleur een duet zingt met Nick. Rock ’n roll guys…and girls.

Een rhythm & blues shouter van een hoog allooi is zonder meer het opzwepende ‘Baby You Crazy’ , een nummer dat de fifties & sixties terug in beeld brengt net als titeltrack ‘Reform School Girl’ waar de sound van meidengroepen als The Ronettes’ niet ver weg is mede door het beginriff waar zo Phil Spector zijn hand in zou kunnen gehad hebben en op welk we onmiddellijk zouden kunnen meezingen…Be My Baby!

Rockabilly motherf*ckers…ja dat krijgen we ook te verwerken met ‘Ain’t No Good’ maar een nummer waardoor ik onmiddellijk op replay drukte was de afsluiter van dit opzwepende album want met ‘Rocker’ brengt Nick Curran nogmaals hulde aan Little Richard en hoe..

Nick Curran een Roots rocker’ van het zuiverste ras…he got it!

Tracks:

1. Tough Lover
2. Reel Rock Party
3. Refrom School Girl(
4. Kill My Baby
5. Psycho
6. Sheena's Back
7. Baby You Crazy
8. Ain't No Good
9. The Lowlife
10. Dream Girl
11. Flyin' Blind
12. Lusty L'il Lucy
13. Filthy
14. Rocker


more info:

year: 2010

artist: Nick Curran

label: Delta Groove Music