© Rootsville.eu

Raphael Saadiq (US)
tiltle: Jimmy Lee
music: Neo-Soul - R&B
release date: augustus 23, 2019
label:
Columbia Records
info artist: Raphaël Saadiq

© Rootsville 2019


Deze "Jimmy Lee" is het nieuwe album van Neo-Soul artiest "Raphael Saadiq". Het betreft hier het 5de studio album na "Stone Rollin' uit 2011. Het album werd opgedragen aan zijn oveleden broer "Jimmy Lee" als gevolg van overmatig druggebruik. Een album dat uiteraard niet explosief uiteenspat zoals we dit van hem gewoon zijn.


photo Raphael Saadiq (2009) @ Bues Passion Cognac © Rootsville

Na samenwerkingen met namen als Mick Jagger en D'Angelo speelde hij ook nog bij de R&B band "Tony! Toni! Toon!" waarna hij opteerde voor een solo carrière. Met als mentor Prince verkiest ook hij krachtige melodiën boven commerciële ritmes. Zijn muziek is een mix tussen vintage soul en eerder zachte gospel georiënteerde funk. Je zou het evengod de soul ban de 21ste eeuw kunnen noemen. Het producer werk nam hij zelf in handen en kreeg ook de samenwerking van namen als Daniel J Watts, Rob Bacon, Reverend E. Baker, Ernest Turner en Kendrik Lamar.

Met nummers als 'Rikers Island" en "Rikers Island Redux" gaat het niet enkel over zijn eigen familie maar ook over andere Afro-Amerikanen die in deze gevangenis belanden. Het is een album over verslaving, onmacht en sociale ongelijkheid waarbij de nummers deinen tussen de funk en gospel zoals op "So Ready". Een mix van vintage-soul R&B, HipHop, Funk met soms een snuifje Motown.

Uit het album werd "Something Keeps Calling" als singel geselecteerd en valt zeker "This World Is Drunk" in de smaak. Drugs & verlies zijn themas die als een rode draad doorheen het album zweven zoals ook bij het gospel nummer "Belongs to God" en het soulvolle "Kings Fall". Wel een andere en misschien wel donkerre zijde van Raphael Saadiq tegenover zijn vorige albums, maar wel eentje recht uit het hart.

tracks:

01 Sinners Prayer (4:34)
02 So Ready (4:19)
03 This World Is Drunk (4:24)
04 Something Keeps Calling (4:44)
05 Kings Fall (2:46)
06 I'm Feeling Love (3:04)
07 My Walk (2:16)
08 Belongs to God (2:05)
09 Dottie Interlude (0:06)
10 Glory to the Veins (2:05)
11 Rikers Island (3:39)
12 Rikers Island Redux (2:57)
13 Rearview (2:28)